Se bomo Slovenci pod Golobovo vlado prilagajali tujcem in ne obratno?

Ministrstvo za notranje zadeve, policija (Foto: Nova24tv, posnetek zaslona)

11. člen Slovenske Ustave pravi: Uradni jezik v Sloveniji je slovenščina. In če nič drugega, je že zdrav razum dovolj, da se zavedamo, da je znanje jezika ključno gonilo integracije in asimilacije priseljencev. Poveča zaposlitvene možnosti in olajša družbeno in politično sodelovanje. Kljub njegovemu življenjskemu pomenu pa mnogi priseljenci nikoli ne dosežejo ustreznega znanja jezika države gostiteljice, Golobova vlada pa bi z novelo zakona o tujcih očitno rada dosegla, da se tujci nikoli ne asimilirajo. Z novelo bi “omilili” pogoje glede znanja slovenskega jezika, rezultat pa bo – čemur smo že danes priča – da se bo na slovenskih ulicah prej slišalo albanščino kot slovenščino.

Znanje jezika je osnova za asimilacijo in normalno življenje. Že zdaj prihaja do zlorab na tem področju. Prejšnja vlada je leta 2021 sprejela zakon, ki trenutno velja in je povsem kompatibilen z zakonodajo v ostalih državah EU. Zdaj bi nova vlada to porušila in imeli bomo slovenske vrtce, kjer se otroci učijo pozdravljati po albansko. Prav zagotoviti želijo, da se prišleki nikoli ne bodo asimilirali.

Sposobnost govoriti jezike države, ki te sprejme v svoj sistem in okolje, igra eno od ključnih vlog v procesu integracije, saj je predpogoj za sodelovanje. Enako velja za vse prišleke in ne glede na državo. Dejstvo, da se ljudje, ki pridejo v Slovenijo in dobijo določeno pomoč in ugodnosti, je dovolj, da prišlek sprejme pogoje, ki jih država zahteva. Če nič drugega, je to izkaz spoštovanja do države in njenih državljank in državljanov. V primeru da tudi sam spoštuješ državo, v kateri živiš, je vse to logično – ne velja pa to za Golobovo vlado, ki je že večkrat dokazala, kako malo mar ji je za Slovenijo in njene prebivalce. Zanje je bolj pomembno, da je dobro tujcem kot pa lastnemu narodu, ki jih je izvolil. To tudi pojasnjuje njihovo namero, ki jo želijo doseči z novelo zakona o tujcih. Dobesedno izbrisati identiteto naroda.

Na ministrstvu za notranje zadeve so pripravili novelo zakona o tujcih, s katero bi med drugim omilili pogoje glede znanja slovenskega jezika. Kot izhaja iz gradiva, pripravljenega za obravnavo na vladi, bodo zakon državnemu zboru v sprejem predlagali po nujnem postopku sočasno z novelo zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Janševa vlada je marca 2021 sprejela trenutno veljavni zakon o tujcih, ki je povsem primerljiv z zakonodajo v ostalih članicah EU. Zaostritev pogojev za bivanje tujcev in pogoj znanja slovenskega jezika na osnovni ravni za tujca, ki prvič vstopa v državo, in na zahtevnejši ravni za tiste tujce, ki v Sloveniji prebivajo že več let, je povsem sprejemljivo, enako pa velja za vse. Številni menijo, da so še premalo zaostreni pogoji, glede na to da smo v preteklosti poročali, da se nekateri uradni dokumenti v Kranju pošiljajo kar v Albanščini. O čem se mi pogovarjamo?

Kranjski župan Matjaž Rakovec v družbi Albancev (foto: arhiv bralca)

Se bomo mi morali prilagajati tujcem?
Z novelo bi po mnenju pripravljavcev odpravili diskriminatorno obravnavo različnih kategorij tujcev, ki zaprosijo za pridobitev dovoljenja za prebivanje. Skratka, če povzamemo – Golobova vlada bi sprejela vse, živeli bi na račun davkoplačevalskega denarja, poleg vsega pa jim niti slovensko ni treba znati, očitno se bomo na koncu morali mi naučiti albansko ali katerikoli drug jezik. Za odpravo nepotrebnih administrativnih ovir in zasledovanje načela ekonomičnosti upravnega postopka predlog zakona med drugim predlaga, da se komunicira v tujem jeziku.

Ana Horvat