Še en trik za ohranitev NLB kot državne “družinske srebrnine”? Ministrstvo za kulturo zaščitilo umetniško zbirko glavnega bankomata udbomafije!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Minister za kulturo Dejan Prešiček se je odločil zaščititi umetniško zbirko v lasti Nove ljubljanske banke (NLB), slednja je v postopku prodaje, in jo uvrstiti v nacionalno bogastvo. Po njegovih besedah zbirka ostane v lasti NLB, poleg tega mora ostati kot celota in ne sme zapustiti države brez dovoljenja ministrstva.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister, je takoj po nastopu mandata začel dialog z odgovornimi v NLB, da bi našli rešitev za zbirko. NLB je označil kot zelo skrbnega lastnika, “ki si je že od leta 2016 prizadeval za ureditev zbirke, a na žalost ni našel pravega sogovornika v državi”.

“Smo v zelo občutljivem obdobju, NLB se prodaja, in ministrstvu ni bil interes, da bi škodilo, zaviralo ali zakompliciralo prodajo,” je povedal Prešiček in dodal, da je bil namen sodelovanja predvsem zaščita zbirke.

Zanimiva bo ugotovitev porekla umetnin v lasti NLB
Zato se je odločil, da na formalno pobudo NLB zbirko uvrsti v nacionalno bogastvo. To je formalna zaščita. Zbirka kot taka ostane v lasti NLB. Tudi se je ne sme prodati po kosih, ampak samo v celoti. Prav tako zbirka ne sme biti “odtujena iz države s prodajo ali tudi kot eksponat za razstavo” brez dovoljenja ministra za kulturo, je povedal. Po Prešičkovih napovedih NLB načrtuje muzej slovenskega bančništva v prostorih Mestne hranilnice na Čopovi ulici. Tam bi bila na ogled zbirka, ki se zdaj nahaja v poslovnih prostorih NLB in pisarnah.

Zbirka, ki obsega 2.294 likovnih del in 315 bančnih predmetov, ima po ministrovem prepričanju tudi simbolno moč, saj kaže, kako je nek gospodarski subjekt skozi leta vlagal v kulturo ter pripomogel k razvoju kulture. Hkrati je banka s tem pokazala, da ji je umetnost pomembna. Tovrstnih zbirk na Slovenskem sicer ni veliko. Vsa dela v zbirki po ministrovih besedah niso enako pomembna, vendar zbirke niso hoteli ločiti “na pomembna dela, malo manj pomembna dela ali celo ne preveč pomembna dela”. Cilj je bil zbirko ohraniti kot celoto.

Izrazil je tudi željo, da bi NLB, ki je to umetniško zbirko ustvarjala 120 let in ki zadnjih nekaj let več ni odkupovala umetniških del, morda ponovno začela kupovati umetnine in sestavljati novo zbirko. Vrednost umetniške zbirke NLB naj bi bila 1,8 milijona evrov. A gre, kot je dodal minister, za staro oceno. Strokovne službe bodo zdaj vnovič pregledale katalog del in podale oceno.

Takšni postopki zavirajo prodajo NLB
In v katerih primerih bo zbirka lahko zapustila državo? Minister pravi, da bodo to dovolili takrat, ko bo šlo ali za promocijo same zbirke ali pa promocijo pomembnosti, ki jo je NLB dala zbiranju umetnin. “V tem primeru bomo vsekakor dovolili, da se zbirka pokaže tudi izven Slovenije,” je dodal. Država se je k privatizaciji NLB zavezala leta 2013 v zameno za soglasje Evropske komisije k sanaciji banke z državno pomočjo.

Danes so v zbirki s svojimi deli med drugim zastopani umetniki Stojan Batič, Nikolaj Beer, Mirsad Begić, Emerik Bernard, Janez Boljka, Jože Ciuha, Sandi Červek, Lojze Dolinar, Boštjan Drinovec, Maksim Gaspari, Alenka Gerlovič, Gustav Gnamuš, Herman Gvardjančič, Zdenko Huzjan, skupina Irwin, Božidar Jakac, Rihard Jakopič, Matija Jama, Zdenko Kalin, Žiga Kariž, Metka Krašovec, Tone Lapajne, France Mihelič, Zoran Mušič, Štefan Planinc, Arjan Pregl, Mojca Smerdu, Slavko Tihec, Drago Tršar, Sašo Vrabič in Zdenka Žido, piše na spletni strani NLB.

No, najverjetneje pa gre za še en trik, ki bo zavrl prodajo NLB, torej bankomata, iz katerega se napaja globoka država.

Demokracija

 • Andrej

  Menda imajo v kevdru NLB en star tepih. Preko njega je šel Tito, ko je bil nekoč v Ljubljani. Iz nostalgičnega vidika je tepih tako velikega pomena, da je treba takoj zaustaviti vse aktivnosti v zvezi s prodajo NLB. Razen, če bi jo za 1€ kupil mali mož ali kdo od njegovih.

  • Kataklizma

   smešno … ne!

   • Zgornji

    Deloma ja, deloma pa res Ne , ker se norce brijejo iz NAŠEGA DENARJA !!! ! !!!

    • Kataklizma

     Nekateri ja, drugi pa ne … na to namigujejo določeni komentarji

  • SIMON ROZIC

   …in WC školjka se je pozlatila, ker je “stari” spustl nekaj Yugo dreka ! WC-školjko
   pa je “poerbala” ZZZB , shranjena pa je v Turnškovem apartmaju; z rdečezvezdašico
   tovarišico Makarovićko jo vsako jutro “kušujeta”….

 • črnaovca

  Zbirka je nekaj vredna in kupljena z denarjem banke torej našim, če je kaj ukradeno in zaplenjeno se da tudi ugotoviti in dokler je naša se bo moralo tudi vrniti

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!!

 • Bedarija.
  Vse te “umetnine” naj prevzame bodoči kupec NLB z zavezo, da jih ponudi na dražbi v Shoteby dražbeni hiši. https://www.sothebys.com/en/

  S tem “ubijemo 2 muhi na en mah” najprej se potencialnemu kupcu omogoči vsaj nekaj profita iz zafurane banke, pa še naši “umetniki” končno pridejo enkrat v svetovno areno. Bomo vsaj vedeli, koliko so v resnici vredni ….

 • Ryuk

  Dvomim, da bodo take malenkosti kaj zanimale EK. Če banka ne bo do konca leta prodana, bo morala NLB zapreti še kakšno poslovalnico, kot jih sedaj.

  • VERRZIFIKATOR

   Kakšen je na umetnini striček?
   To nikogar čisto nič ne briga,
   vsak podpis je prazna konjska figa,
   zlasti še, če dal ga je prašiček.

 • Franc Šink

  Če bodo te umetnine izvzete potem ne bo NLB nič več vredna .To oni hočejo.

 • Simon Novak

  Vsepovsod, po vseh svetovnih in slovenskih medijih trenutno http://www.rtvslo.si/svet/evropa/napad-na-fakulteto-na-krimu-najmanj-18-mrtvih-najvec-najstnikov/469142 Samo na NoraTV nič o tem, jebeš potem slogan Prvi v službi resnice

  • stajerc5

   Ne seri, ko jebe ruse!

   • Simon Novak

    Zahojenec, če bi to kje naredil kak migrant, bi bilo sedaj na NoriTV najmanj 10 člankov na to temo

   • Republic Commando

    Odvrača pozornost od levićarskih lumparij ;))

 • radames

  “Izrazil je tudi željo, da bi NLB, ki je to umetniško zbirko ustvarjala 120 let…”

  NLB je stara morda 20 let (prej je bila LB), ne pa 120 let. Ustanovitelj LB je bil visok udbovec Niko Kavčič.
  In take se znebi minister za kulturo? Minister???? Šarlatan, ne pa minister.

  • Zgornji

   NAVADEN ZLOBEN PARAZIT , NE PA MINISTER !!! ! !!!

 • Zgornji

  NLB = LGTB !!! ! !!!

 • zokispoki

  O ti prasice komunajzarske, pokvarjene !

 • Olga2345

  Za “našen najbolje, da vse skupaj “prodajo” udbomafijskim “skladom”, v katere so naložili ukradene miljarde, kot to verjetno že počnejo z večino premoženja?

 • Vera

  NLB , da je skrben lastnik ? Ja za svoje in za žepe elite .

 • soc

  Sam nimam nič proti, da se iz prodajanega premoženja NLB izvzame njena sumljivo pridobljena umetniška zbirka. Gotovo je v njej precej tisočkrat preplačanih umotvorov Jureta Cekute, ki so realno vredna skoraj toliko kot platno in barva skupaj, a prav tako gotovo tudi marsikaj, kar sodi med resne umetnine. Ker se vrednost banke ceni izključno preko njenih finančnih pokazateljev, od EBITDA dalje, pa še nepremičnin, če so res izvenserijske, ta nacionalizacija (za to gre, kljub obupnim naporom režimskih novinarjev, da bi stvar prikazali drugače) ni tako silovito zgrešena. RS bo dobila enako denarja kot sicer, pa v svojem 25% + 1 delnica paketu obdržala nekaj resnih umetnin.

  Ključno je le, da ta zbirka nato preide v celoti na Narodno galerijo in da prav nič na tej dolgi poti ne izgine “neznano kam”. Cekuta zanesljivo ne bo.

 • Stajerka

  zakaj pa v lasti NLB???……komot lahko to izločijo iz knjigovodskih evidenc, prenesejo na ministrstvo za kulturo, navsezadnje je še vedno to vse isti državni žakl – pa fertik maša……pa kaj si še bodo namislili????
  aja….in KJE so umetnine, starine, ukradene po vojni – graščakom, veleposestnikom in podjetnikom??….verjamem, da marsikateri visi v večini domov komunajzarjev in njihovih potomcev…..

 • domovina mili dom

  Se bo pojavila kakšna afera, kot na Telekomu pred prodajo. Ja bankomat je težko izgubiti, posebno če ni limita.

 • učko

  Prasci LEVUHARSKI branijo svoj bankomat z vsemi silami !!!!!!! Ko ga bodo spet izpraznili, se bo od nekod spet pojavila mojškra Alenka in ga na račun davkoplačevalcev zopet napolnila z DRAGIMI PUFI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Anton

  Ja nč potem pa se dejmo mi davkoplačevalci organizirat v obliki peticije/referenduma, pa vzemimo prihranke ven iz NLB v kako drugo(tujo) banko

  sarkazem press

 • nene

  Ovce ponavljajo besedo bankomat, in mimogrede nam bojo razprodale vsa podjetja, one nas bojo pripeljale v stanje Venezuele

  • soc

   O boh, ta smrad spet vstaja iz greznice z nickom št. XX… Ali imaš 1000 postov agitpropovskega blebetanja na sovražnem forumu za pogoj zagovora diplomske naloge pri Dobrem profesorju na FDV?

   Never mind, nazaj v greznico, takoj.

  • xtc

   Kaj je ovca zopet blejaš?

  • Amerikanc

   Ja, v bistvu je to Zokijev, Binetov, ,…šenkomat !

  • Amerikanc

   Razprodajajo p se v glavnem podjetja starih udbopartijcev, ki so lastninili podjetja po “koržetovem skladu” ali po “menedžerskih odkupih”, kar je zagovarjal Mencinger. Ker toti dedi ne znajo delati in ker niso prišli do lastnine tako kot družinski podjetniki in tovarnarji – z svojim delom preko več generacij, so vse zagonili in izgubili lastnino; kar je popolnoma pravilno.

  • radames

   Ufff! Pozabil sem te blokirati.
   Takole!
   Zbogom!

 • xtc

  Najprej tule dobiti tuje cenilce ,da realno ovrednotijo vrednost in seveda,če je katera slika “nacionalizirana” vrnit pravim lastnikom.
  Nadallje banko popolnoma odprodat v celoti kot tudi A banko naj se lastniki bockajo z banko.
  Politika pa v bankah nima izkat kaj.

 • Amerikanc

  Zanimivo, da je udbopartijska ustanova kupovala nabožno umetnost. Verjetno so si s tem skušali kupovati odpustke – lopovski udbovci v Lj in Frankfurtu.

 • ptr

  Nekatera imena na spisku avtorjev teh del so samo še en dokaz več, kakšen bankomat je (bila) NLB za “prave” “umetnike”. Arjan Pregl, sicer ne ravno talentiran slikar, je težek komunist, kar vsak dan dokazuje tudi na družabnih omrežjih, Žiga Kariž je eden od tistih treh “Janezov Janš”…

  • djoka bolime

   Veš mogoče za koliko je bednik prodal svoj jaz?

 • djoka bolime

  Prašiček v akciji!
  p.s.
  ojnk, ojnk, ojnk…

 • Caetano

  Udbomafiji polzijo cekini iz rok…

 • Osti jarej

  …in eksponate ocenilo na ušivih 1,2 mio evrov……..kakopak

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!