Škandal na Šubičevi gimnaziji: Del profesorjev izsilil od ravnatelja prepoved nastopa Krkoviča

Foto: STA/Google maps

Ključna osebnost slovenske osamosvojitve Tone Krkovič je bil zopet tarča napada. Tokrat bi moral na Gimnaziji Jožeta Plečnika predavati o slovenski osamosvojitvi, vendar so pred tremi dnevi to srečanje odpovedali, saj se je del učiteljskega zbora temu uprl. Glavni protagonist pa naj bi bil sindikalni aktivist, eden glavnih zaupnikov Štruklja. 

“To je škandalozno, žalostno!” je prepričan ključni akter slovenske osamosvojitve. Ravnatelj Gimnazije Jožeta Plečnika Anton Grosek ga je najprej povabil, da bi dijakom predaval o dogodkih iz časa slovenske osamosvojitve, nato pa so predavanje odpovedali. Po mnenju Krkoviča je to samo še eno izmed dejanj v kontekstu blatenja njega osebno in slovenske osamosvojitve kot celote.

Dijakom so to predavanje vnaprej napovedovali na spletu in v drugih oblikah internega komuniciranja, udeležba pa naj bi bila celo obvezna, potem pa so to odpovedali.

Šola ga je označila za vidnega člana SDS
Ravnatelj ga je pretresen poklical in izdavil, da je prišlo do upora dela učiteljskega zbora. “Ne razumem, zakaj se je potem moral opreti na tisti del, ki je protestiral in ne na drugi del – če je to institut, od katerega je on odvisen,” je odločitev ravnatelja komentiral Krkovič. Kot najbolj bizaren razlog za odpoved predavanj pa mu je ravnatelj navedel to, da je prikazan kot vidni član SDS. “Pa nisem član nobene stranke,” je še pojasnil Krkovič.

Po informacijah časopisa Svet 24 je bil glavni protagonist upora celo sindikalni aktivist, ki je eden glavnih zaupnikov Štrukljevega sindikata. Del profesorjev naj bi tako stopil na njegovo stran, govorili pa naj bi celo: “A zdaj bodo pa še morilci in trgovci s patriami predavali pri nas?”

Ravnatelj: Tudi sam sem vojni veteran
Krkovič se sprašuje, katera je ta močna sila, ki je ravnatelja postavila v tako nemogoč položaj. Ko mu je Grosek sporočil odpoved, je pogovoru prisostvovala tudi profesorica zgodovine Anamarija Štimec, ki je sicer sodelovala pri organizaciji dogodka. Ravnatelj je Krkoviču najprej obširno pojasnjeval, da je tudi sam veteran vojne za Slovenijo, potem pa je prešel na bistvo pogovora – da mora predavanje žal odpovedati.

“Vztrajal sem, naj bodo pozorni, kako bodo dijakom 4. letnikov – to so odrasli ljudje – razložili mojo odsotnost,” je bil ob odpovedi predavanja pretresen Krkovič. V kolikor ne bodo podali resničnih informacij, bo javno reagiral, je napovedal. “Tega si ne bom dovolil,” je zatrdil. Za Novo24TV je pojasnil tudi, da ga je ravnatelj najprej vljudno vabil na predavanje in to tudi potrdil, potem pa so to preklicali.

Sindikat ostro zavrača očitke
Sindikat Gimnazije Jožeta Plečnika odločno zavrača kakršnokoli sodelovanje pri odpovedi predavanja Toneta Krkoviča. Kot pojasnjujejo, Sindikat GJP Ljubljana ni zavzel nobenega stališča v zvezi s predavanjem. “Prav tako pa v tej zvezi ni potekala nobena komunikacija med glavnim tajnikom Branimirjem Štrukljem in Sindikatom GJP Ljubljana,” so še dodali.

V. V.