fbpx

Slovenska policija aretirala več deset članov slovenskega dela Kavaškega klana

Slika je simbolična. Foto: iStock

Potem, ko je pred dnevi prišla v javnost novica o tem, kako je ljudožerski mafijski klan Veljka Belivuka (Velje Nevolje) osebe, ki jih je ugrabil, v skrivnih bunkerjih mučil s sekirami in kladivi in iz njih s pomočjo industrijskega stroja izdeloval čevapčiče ter jih pošiljal kolegu Radoju Zvicerju v Črno Goro, je bilo danes aretiranih več deset članov slovenskega dela mednarodne kriminalne združbe, imenovane Kavački klan, poroča Večer. 

Člani kriminalne združbe, ki izvira iz Črne gore in je zaslovela tudi po tem, da je ljudem rezal jezike in glave ter z njimi igral nogomet, trupla pa med drugim uničevali v kislini ali z njihovimi deli hranil ribe, so bili danes aretirani s strani slovenske policije. Ti so namreč trgovali z drogo in orožjem. Po poročanju Večera se je pod drobnogledom policije znašlo skoraj 60 osumljencev, za katere se domneva, da so del hudodelske združbe, ki deluje tudi v Srbiji in širše po evropski celini

Policija in Specializirano državno tožilstvo (SDT) razkrivata, da je slovenska mreža Kavaškega klana delovala od leta 2018. Pred dobrim tednom dni jim je v sodelovanju z varnostnimi organi iz tujine presegala lovke, ki so bile dobro prepredene. Na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Koper so namreč kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s policijskimi specialci pravili kar 23 hišnih preiskav in pri tem aretirali več ljudi.

Šesterica je morala v pripor

Večina ovadenih posameznikov bo imela možnost, da se brani s prostosti. To pa ne velja tudi za šesterico, za katero se domneva, da je bila blizu vrha Kavaškega klana. Omenjeni so po poročanju STA morali v pripor. Zaradi interesa preiskave policija še ne razkriva, ali so pri hišnih preiskavah osumljenim zasegli drogo, orožje in denar. Neuradni podatki Večera pa razkrivajo, da naj naj bi slovenska izpostava klana tri leta iz Nizozemske in Španije tedensko vozila po več kilogramov različnih vrst drog.

Fotografija je simbolična (Foto: Generalna policijska uprava)

Marsikoga je pretresla novica o tem, da je ljudožerski mafijski klan iz ugrabljenih izdeloval čevapčiče ter jih pošiljal Radoju Zvicerju v Črno Goro, ki jih je pekel na ražnju in metal psom, čevapčiče narejene iz svojih največjih sovražnikov pa celo užival sam z veliko čebule in gorčice. Omenjeni je trenutno še na begu, srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je že napovedal, da bo moral ubiti še njega, če bo želel ostati na prostosti, in napovedal, da ga bodo iskali vse od Črne Gore pa do Kolumbije.

Kot smo že poročali, je bilo vse skupaj mogoče, ker so povezave združbe segale v sam srbski državni vrh. Srbski mediji so razkrili, da je bila med osebami, ki je skrbela za kritje hrbta kriminalcev, nekdanja državna sekretarka na srbskem ministrstvu za notranje zadeve Dijana Hrkalović. Njeno ime se je v času preiskave pojavljalo večkrat. Ko je bila še zaposlena na srbskem notranjem ministrstvu, je bilo na ključna mesta imenovanih 256 ljudi, ki so bili razvrščeni v več policijskih sindikatov. In ta mreža oseb je bila ključna za pokrivanje, med drugim prič tajnih policijskih obveščevalcev v mafijskem podzemlju. Njeni ljudje so imeli nalogo, da spremljajo vsako posamezno obravnavo, vsebino izmenjanih informacij in jih snemajo. Zapiski so nato romali Hrkalovićevi, ki je natančno vedela, kdo je kaj rekel proti ekipi Belivuka, ki jo je ščitila. Slednji je nato zaupne podatke tudi posredovala. Ni pa še znano, kaj se je nato zgodilo v vsakem posamičnem primeru.

Nina Žoher