fbpx

Slovenske demokratke na referendumu odločno proti

Foto: Twitter

”Družina še vedno velja za prvo med vrednotami, zato bi pričakovali, da se spremembe na področju družine izvajajo počasi oziroma se o njih temeljito pogovorimo. Tudi evropsko sodišče je v več primerih določilo, da poroka istospolnih parov ni človekova pravica, prav tako pa tudi pravica do otroka ni človekova pravica,” je poudarila vodja ženskega odbora SDS Alenka Jeraj. 

Vodje ženskih odborov pomladnih strank SDS, NSi in SLS, Alenka Jeraj, Mojca Kucler Dolinar in Vesna Starman so na pogovornem večeru z naslovom ”Ali je družina še osnovna celica družbe?” predstavile poglede na spremembe novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter predstavile argumente, zakaj na prihajajočem referendumu glasovati proti.

Družina je najpomembnejša vrednota
Kot je pojasnila Alenka Jeraj, bodo slovenske demokratke glasovale proti zakonu. ”Družina še vedno velja za prvo med vrednotami, zato bi pričakovali, da se spremembe na področju družine izvajajo počasi oziroma se o njih temeljito pogovorimo. Že pred leti je bil na referendumu zavrnjen družinski zakonik, zaradi česa bi pričakovali tudi, da bomo o problemih družin in istospolnih partnerskih skupnosti spregovorili in da bi se te probleme skušalo odpraiti.” Kot je še dodala Jerajeva, je v zadnjih letih moč opaziti podtalno kampanjo za sprejemanje vseh vrst skupnosti.

Ustavno sodišče: istospolna partnerska skupnost podobna, ne pa enaka zakonski zvezi
Jerajeva je spomnila, da je bil položaj istospolnih parov v Sloveniji prva uredila prav Janševa vlada s sprejetjem zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti. ”Ustavno sodišče je takrat jasno zapisalo, da je istospolna partnerska skupnost podonbna, ne pa enaka skupnost zakonski zvezi, zato se mora tudi dedovanje podobno urediti,” je pripomnila Jerajeva. Tudi evropsko sodišče za človekove pravice je v več primerih odločilo, da poroka dveh oseb istega spola ni človekova pravica, prav tako pa pravica do otroka ni človekova pravica, je še izpostavila Alenka Jeraj.

Nadomestne mame lahko postanejo žrtve
Kot je poudarila Mojca Kucler Dolinar, vodja ženskega odbora NSi, želijo predlagatelji novele vnaprej odreči pravico do mame in očeta, ki ju ni mogoče enakovredno nadomestiti. Del bremena sprememb zakona bo padel tudi na ženske, ki jih bodo homoseksualni pari prosili za nadomestno materinstvo. Ženske na socialnem robu lahko hitro postanejo žrtve.

Preko novele se želijo uveljaviti teorije spola, kjer si spol lahko izberemo
Kot je poudarila Jerajeva, je novela narejena na hitro in ni domišljena, vendar so njene posledice daljnosežne. ”Zveza med moškim in žensko, ki je usmerjena v rojstvo otroka je deležna posebnega varstva in skrbi države, ki izhaja iz ustavnih členov, saj država preko ustave varuje družino,” je še dodala in opozorila na teorije spola, kjer si spol lahko izberemo in ki se jih skuša uveljaviti preko novele.

Starmanova:  ”Spremembe zakona so napad na družino”
Vesna Starman
je poudarila, da spremembam zakona ne nasprotujejo, ker bi bili proti homoseksualnim parom, ampak ker gre za napad na družino. Pri tem je poudarila, da sta za vzgojo otrok zelo pomembna lika mame in očeta. V Sloveniji je veliko družin v stiski, zato bi morali po njenem mnenju več narediti na področju družinske politike, v smeri opolnomočenja družine.

M. G.