fbpx

Slovenski izobraževalni sistem zanemarja osamosvojitev ter poveličuje totalitarizem in jugonostalgijo

Foto: STA

Slovenska demokratska stranka je na predsednika odbora za obrambo in predsednico odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino naslovila zahtevo za sklic izrednih sej odborov. Na sejah bi se obravnavalo stanje v slovenskem izobraževalnem sistemu in zlorabah v vojski. 

SDS je k zahtevi za seje spodbudil incident na Gimnaziji Jožeta Plečnika, ko so nekateri profesorji zgodovine na predavanje povabili brigadirja v pokoju Toneta Krkoviča, ki bi dijakom predaval o dogajanju med slovensko osamosvojitveno vojno. Povabilo je pri določenem delu profesorskega zbora, domnevno povezanega s sindikati, vzbudil burne odzive, zaradi česar je ravnatelj gimnazije povabilo preklical.

V SDS so prepričani, da je Tone Krkovič izvrsten zgodovinski vir, ki bi lahko v veliki meri pripomogel k boljšemu poznavanju kritičnega obdobja za slovensko osamosvojitev. Krkovič je namreč “maja 1990 kot odziv na razorožitev Teritorialne obrambe vzpostavil Manevrsko strukturo narodne zaščite, ki tako rekoč pomeni tudi začetek Slovenske vojske. Gre za zgodovinski in državotvoren projekt, kar se je kasneje potrdilo tudi z zmago proti agresorski jugoslovanski vojski,” so zapisali v sporočilu za javnost.

V največji opozicijski stranki opozarjajo, da je do odpovedi Krkovičevega predavanja prišlo v času, ko ista gimnazija za svoje dijake organizira jugonostalgični izlet po poteh nekdanje Jugoslavije z naslovom Bosna in Hercegovina: zgodovina, revolucija, kulinarika, narava. Dijaki bodo obiskali kraje, kjer so se odvijale partizanske bitke ali so bile sprejete politične odločitve.

Izobraževalni sistem daje premalo poudarka domoljubju
“Pri vsem skupaj gre za odraz splošnega stanja v slovenskem izobraževalnem sistemu, ki daje premalo poudarka domoljubju in ključnim dogodkom, ki so pripeljali do slovenske osamosvojitve in demokracije, poveličuje pa revolucionarne dogodke in osebe iz polpretekle zgodovine, ki so obremenjene z umori ter kršenjem človekovih pravic in komunistično tiranijo,” trdijo v SDS.

Zaradi stanja duha, ki ga ponazarja tudi nedavno odkritje spomenika Ivanu Mačku – Matiji, komunističnemu klavcu, ki je odgovoren za smrt več deset tisoč ljudi, v SDS predlagajo, da  se člani obeh odborov opredelijo do primernosti omenjene ekskurzije, da se spremenijo učni načrti, v katerih bi moralo biti več domoljubnih vsebin, in da se pripravi program proslave ob 25. slovenske osamosvojitve za osnovne in srednje šole, pozivajo pa tudi vojsko, da se v prihodnje ne udeležuje dogodkov, na katerih se poveličuje propadli totalitarni komunistični režim.

Ž. K.