Slovensko sodstvo doseglo dno: Enkraten brezplačen prevoz migrantov čez mejo ali pa po državi, tudi v prtljažniku, ni kazniv!

Slika je simbolična

Avgusta letos sem poročal o odločitvi senata vrhovnega sodišča, ki ga je vodil Branko Masleša, v njem pa sta bila še vrhovna sodnika Mitja Kozamernik in Barbara Zobec, ki je julija zavrnil zahtevo za varstvo zakonitosti proti odločitvi okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je podaljšalo pripor Rachida El Fannija in Hende Gmati.

El Fanni in Gmatijeva sta čez državo prevažala migrante, dva kar v prtljažniku. Izpustitev iz pripora je poskušal doseči odvetnik Gmatijeve Peter Kobentar, ki je trdil, da se je tožilstvo pri zahtevi za pripor sklicevalo na napačen člen zakona, sodišča pa bi naj nedopustno pomagalo tožilstvu, ko je napako v sklicevanju popravilo. Vrhovno sodišče je odločilo, da popravek napake ni napačno ravnanje in da mora Henda Gmati ostati v priporu.

Enkrat brez plačila ni zločin
A pokazalo se je, da je dan pred to odločitvijo vrhovnega sodišča julija 2019 okrožno sodišče v Ljubljani, senat je vodil šef tega sodišča Marjan Pogačnik, oba že oprostilo, ker enkraten prevoz migrantov čez mejo ali po državi, če se prevoznik sicer ne ukvarja s takšnim ravnanjem in ne zahteva plačila, po mnenju tega sodišča ni kaznivo dejanje.

Maročana Rachida EL Fannija in Tunizijko Hendo Gmati je policija maja 2019 ujela v Travniku v Smeri Sodražice, ko sta v Renaultu Scenicu prevažala Tunizijca, dva Maročana in dva Libijca. Dva od peterice sta bila kar v prtljažniku. Kraj prijetja je bil le nekaj kilometrov oddaljen od meje s Hrvaško, sodišče pa sta EL Fanni in Gmatijeva prepričevala, da sta migrante pobrala kot avtoštoparja, od njih nista dobila nobenega denarja, peljati pa sta jih nameravala le 20 kilometrov, a so ju že po nekaj kilometrih ustavili policisti.

Foto: SKP PU Novo mesto

Sodišče je obtožena oprostilo, da nista kršila tretjega odstavka 308. člena kazenskega zakonika, ker je ocenilo, da se nista ukvarjala s spravljanjem ali prevažanjem tujcev čez državo, kar kazenski zakonik kot kaznivo dejanje določa tako: “Kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor enega ali več takih tujcev za plačilo nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države ali omogoči nezakonito prebivanje na njem, se kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo.”

Migranta prevažala v prtljažniku
Sodišče se ni ukvarjalo z vprašanjem, ali sta obtoženca povzročila nevarnost za življenje ali zdravje ljudi, ker sta dva migranta prevažala v prtljažniku, saj je ugotovilo, da že temeljno kaznivo dejanje, ki ga je obtožencema očitala obtožnica, po zakonu ni kaznivo dejanje. Zaradi tega se tudi ni ukvarjalo z vprašanjem, ali sta obtoženca vedela, da tujci, ki sta jih prevažala, nimajo dovoljenja za vstop in bivanje v državi.

Celotna razlaga za oprostitev
Da kaznivega dejanja ni, je sodišče odločilo z razlago, da kaznivo dejanje stori bodisi tisti, ki se ukvarja z nezakonitim spravljanjem, prevažanjem, pomočjo pri skrivanju (tujcev, ki nimajo…), bodisi tisti, ki takšnega tujca (ali več njih) za plačilo spravi čez mejo oziroma mu omogoči bivanje na ozemlju države. In oprostitev pojasnilo tako:

 “Kdor se ukvarja s spravljanjem (prevažanjem, pomočjo pri skrivanju) tujcev čez mejo, stori kaznivo dejanje, četudi tega ne počne za plačilo (pač pa morebiti iz svetovnonazorskega prepričanja), kdor pa se s takšnim početjem sicer ne ukvarja, pa stori kaznivo dejanje samo v primeru, če takšne tujce spravi čez mejo (ali jim omogoči bivanje na ozemlju nase države) za plačilo. Povedano še drugače; kdor tujca (tujce) brez plačila spravi čez mejo in ga prevaža po Sloveniji, pa se sicer s takšnim početjem ne ukvarja, ne stori kaznivega dejanja.

 

Po mnenju sodišča je namen te določbe jasen: enkraten prevoz tujcev čez mejo in vožnja po državi ni inkriminirana, če se storilec s takšnim početjem sicer ne ukvarja. Zakonodajalec je namreč želel inkriminirati ukvarjanje s taksnim početjem, enkratno storitev pa le v primeru, če je storilec s svojim dejanjem zaslužil, saj je očitno menil, da le v teh dveh primerih takšno ravnanje pomeni tako hudo škodljivost in nevarnost za pravne vrednote, da je določeno kot kaznivo dejanje.

Dejansko stanje, kot izhaja iz obtožnice, je sledeče: določenega dne ob določeni uri sta obtoženca po ozemlju Republike Slovenije v avtu prevažala pet tujcev, ki niso imeli dovoljenja za vstop v RS in za prebivanje v njej. Obtožena Henda Gmati se je s temi tujci predhodno dogovorila za prevoz in za kraj, kjer jih bosta pobrala.

Glede na zgoraj navedeno je očitno, da obtoženca z opisanim ravnanjem nista storila kaznivega dejanja. Iz obtožnice namreč ne izhaja niti, da bi se obtožena ukvarjala s spravljanjem takšnih tujcev v Slovenijo oziroma s prevažanjem le-teh po njej, niti, da sta za svoje početje prejela plačilo.

Sodišče sicer ne dvomi, da je mogoče zakonskemu znaku ,,ukvarjanja” zadostiti tudi že z enkratno storitvijo. Kot primer sodišče navaja storilca, ki bi svoje vozilo predelal za namen spravljanja tujcev čez mejo, pa bi bil nato zaloten že, ko bi to storil prvič. Ali pa, da bi storilec opravil določene predpriprave za svojo dejavnost, npr. najel ali kupil za prostore, kjer bi nameraval tujce skrivati. V konkretnem primeru pa je tožilstvo obtožencema ,,ukvarjanje” očitalo zgolj v abstraktnem delu obtožnice in ga ni niti poskušalo konkretizirati. Zakonskega znaka ,”ukvarjanja” pa ni mogoče kar domnevati, saj sicer v zakonskem opisu niti ne bi bil potreben.

Če bi zakonodajalec hotel inkriminirati prav vsako spravljanje tujcev (ki nimajo dovoljenja ….) čez mejo, oziroma prav vsako prevažanje le-teh po ozemlju Republike Slovenije, potem bi v zakonu tako določil, tretji odstavek 308. člena KZ- 1 pa bi bil posledično preprostejši in krajši (v tem primeru zakonski znak plačila niti ne bi bil potreben). Tako pa je zakon, kot rečeno, določil dve storitveni obliki tega dejanja, obtožnica pa obtožencema konkretno ne očita ne prve, ne druge.

Glede na to, da dejanje, za katero sta bila obtoženca obtožena, po zakonu ni kaznivo dejanje, ju je sodišče oprostilo obtožbe.”

Ker sta oproščena, vse stroške postopkov plača proračun države. Na tej sodbi, ki jo je podpisal Pogačnik, je datum 10.7.2019. Pravni pouk pa je določal, da je bila možna pritožba po prejemu pisnega odpremka v 15 dneh.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Jan Kovalski

  Take zadeve se seveda takoj razvejo med migranti in tihotapci, ki se bodo temu prilagodili in se pri prevozih menjavali in še prej skrivali denar, ki ga bodo prejeli za prevoze, tako, da bodo, če jih dobijo vsi takoj izpuščeni.
  Ta odločitev sodišča v bistvu legalizira ilegalne prehode čez mejo in tihotapljenje.

  • Jožefa Benko

   ja,treba bo zaščititi nekdanjo vinsko kraljico, kaj je tu nejasno

 • Kje lahko preberemo vso Zakonodajo glede migrantov, ki prihajajo,
  ali samo prečkajo NAŠO državo Slovenijo ?

  • JANEZ GUS

   To komunistična zločinska banda sproti prilagaja po potrebi na trgu.Glavni taxisti so policaji zoičinsko krivosodje jih pa zakonsko pokriva.

  • prvih 5 členov čistopisa Ustave Slovenije si preber….

  • samotoje

   Verjetno v rubriki Poljubno razsojanje.

 • JANEZ GUS

  To svinsko pokvarjeno barabo,sluz Bavconovega -Kučanističnega revokucionarnega sodstva Marjana Pogačarja strpat skupaj sFRICEM V ZAPOR.Vele izdajalca skupaj z žveplenem so med glavnimi,ki so vničili Slovenijo.Treba jim je zavezat za vrat mlinski kamen in odvreč v najglobje morje,da se večno za smradi izbriše vsaka sled.

  • JANEZ GUS

   Katera država ,razen butalski slovenistan je se sprejela tak zakon,,da lahko po državi prevažaš migrante.Sigurno to počne žlahta od prašiča Pogačarja.

   • branči

    če imaš posebno izvedbo avtomobila slo-deluxe, ki ima v prtljažniku vgrajene pasove, potem tako prevažanje oseb, ki so privezane, ni kaznivo

    • Steiermark

     Kaj pa glede “zavarovanja” avtomobilskega, če imajo zavarovane 4 ali 5 oseb, potem to pomeni, da bo videti samo voznika za volanom, ostali 5 pa bodo “ležali privezani” v prtljažniku. Bojim se pa, da je tem muslijem in rdečim tihotapcem sodišče dalo dovoljenje, da se bodo oni, skupaj z ostalo nesnago vozili kar v kabini vozila, glede na dovoljenje o brezplačni “pomoči” kamelarjem in z dostavo v srce Evrope!

     • terminalar

      Ti potniki so “zavarovani” izključno in samo za rešetkami.

     • Steiermark

      Te “dobrodelneže”, ki brezplačno ali za plačilo uvažajo in nam dovažajo te zveri, bi zanje bila najpravičnejša kazen, da jih ob vlovu pri tihotapljenju, izženejo, skupaj z musliji ter jih prisilijo, da “brezplačno” dostavijo te muslije domov ter tam tudi sami ostanejo! Samo, če bi to uresničevali, potem se bojim, da volilcev in članov levaških strank ne bi bilo več!

     • JANEZ GUS

      Po mojem moraš imet vozilo prirejeno kot za SP,če ne plačaš lazen.

     • lena

      Pa, ce jih imas vec kot 8, pa mores imeti izpit za avtobus? Ali tudi to ni potrebno?

   • bumbar

    Ti res ne spadaš niti v kategorijo “pogojno normalni”!!!!

  • Steiermark

   Ne bo dovolj, potrebno je poloviti vse njihove “naslednike”, ki sodijo v imenu nas ter nam delajo peklo na zemlji, tako kot je to načrtoval marx in ostala satanistična soroševa drhal!

  • bumbar

   Ti neopismenjenec bi se moral potruditi vsaj pri zapisu priimka. Pazi, da ne bodo tebi obesili kaj za vrat!?!

 • von Rhein

  Ta zblojena krajevna skupnost (Slo enija) ne rabi predpisov. Pomembno je,da na sodišče postavi par butlov in jim rdeča vlada naroči…odloči v smislu takem in takem in sprejmi sklep v smislu,da bo prav.

 • mginko

  Slovensko sodstvo – to je komunistično krivosodje, ki sodi za privilegije svojih političnih priviligirance v “imenu ljudstva” , ki se mu ……, kaj ta rdeča mafija dela z njim. Spite še naprej skupaj z ilegalnimi vdiralci preko meje, ki jih podpira “vaše” ljudsko krivosodje.

 • WISKY 1000

  To še ni dno rdečega sodstva,imajo še več svinjarij pod kapo,bo še veliko presenečenj dokler ne bo SDS na vladi.

  • Novakec1

   Mokre sanje, sveči držijo pri tem in dobro skrivajo to.

 • Svoboda

  Dejmo ustanovimo svoje pravo sodisce pa bomo najprej pocistili levicarsko sodisce potem pa gremo naprej

 • Steiermark

  No, če je pa tako prav, da “enkratni prevoz, brez plačila” ni kazniv, potem pa razpustimo policijo in vojsko, ki išče šmuglerje in muslije, da bodo lahko nekaznovano opravljali svoje poslanstvo in morda tudi kar z avtobusi uvažali in prevažali to nesnago k nam, zgradimo še kakšno mušejo na naših tleh, z našim denarjem, ker bodo potem te nesnage, morda, ko bodo dokončno okupirale celo Evropo, bolj prizanesljive do nas Kristjanov in belih!

 • Unikatna

  Nimam več besed…tudi, če prevažajo teroriste? adijo pamet…to je več kot dno….

 • Realist 5258

  Naš pravni sistem je postal tako nor, da se nihče več ne ukvarja z bistvom , torrej kaj se je zgodilo, temveč samo s pravnimi postopki in napakami v njem. In to so si skuhali sami pravniki, z namenom, da si lahko iz takega pravnega sistema ustvarjajo neskončen posel in neskončni denar.

 • Artur

  V Sloveniji nam vlada komunistična kriminalna narodno izdajalska združba zato ni čudno, da imamo namesto pravosodja krivosodje, ki je skrajno diskriminatorno do lastnih državljanov, ker so obenem tudi servilni hlapci EU NWO satanističnih globalističnih gospodarjev je razumljivo, da se morajo držati Marakeških zavez, v temu so bolj papežki od papeža.
  [Slovenija] 17.01.2020 Nova24TV Dražgošah spet grožnje proti ustavni ureditvi Republike Slovenije
  https://www.youtube.com/watch?v=jNB5_FBrlj8

  Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
  https://www.portalplus.si/3570/tridesetletnice/

  • Minovak

   …beri – pot slovenskih, rdečih izdajalcev!

 • Peter

  Verjetno bodo ob prvi priložnosti tudi ugotovili, da en umor, ki še plačan zapovrhu ni, ni nič kaznivega.
  Če bodo seveda vloge pravilno razdeljene, no.

  • JANEZ GUS

   Če hočemo Sloveniji dobro in čimhitrejše okrevanje je treba komplet krivosodje polovit in sodit.Naj boljše po njihovem revolucionarnem pravu po Bavconovih smernicah da bo gamad občutila na lastni koži njihove metode.

   • Slovenec

    Skupaj z lustracijo.

 • JANEZ GUS

  Degenerirano slovensko češpovo sodstvo.ki se ga bi sramovali tudi v podsaharski Afrikiali v ISIS državah.

 • matjazr7

  Lahko pridemo do situacije da “enkratni umor katolika” ni kazniv. Nikjer v zakonikih ne piše dobesedno, da je ubijanje katolikov kaznivo dejanje, zakaj bi naša sodišča, ki seveda sodijo po črki zakona tako dejanje obsodila? Mislim, da Pogačar & Co v tem ne bi videli nobenega zločina. Tako da bo mogoče po novem vse odvisno od policije in tožilstva, kako bodo kategorizirala potencialno kaznivo dejanje. Primer “Enkratnega nasilnega dejanja umora katolika, desničarja, protivladnega aktivista” – nikjer nič ne piše, to ni kaznivo. En malce protivladni komentar na Nova24TV – kaznivo dejanje “ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve”, sledi eno leto na hladnem. Se komu zdi ta scenarij nemogoč?

  • samotoje

   Odlične paralele si namalal. Za razmislek.

 • šmentanamuha

  Kučanistični sodniki v funkciji globoke države in Novega svetovnega reda. Dejansko smo prišli do točke, ko gre država proti domačim državljanom.

 • šmentanamuha

  Režimski lakaj Pogačnik je dokazal, da ima Radonjič prav.

 • Slovenec

  Pod jugokomunisti Slovenija samo tone.

  • bumbar

   Pod Črnuharji, Belčkarji in ostalo Svojatjo je bila pa Indija Koromandija?????!!! Bumbar na KUB!!!!!

 • Minovak

  Vemo, da levaki zagovarjajo uvoz migrantov iz tega razloga, da je prevažanje njih veliko donosnejše od tihotapljenja drog. Pri vsem tem pa nimajo težav, saj lahko to počnejo izključno samo levaki, saj imajo svoje sodstvo, ki dobi od tega tudi provizijo (očitno), za ljudi pa je to strogo prepovedano. Dokaz, da je tako je tudi pregon vard in osveščenih posameznikov, ki učinkovito varujejo mejo. Vemo tudi, da so migranti prišli celo do vodnega zajetja, kjer bi lahko zastrupili celo regijo. Imamo tudi dokaz, da je neka leva “dama”, švercala migrante, kar so hitro pometli pod preprogo, češ, da ni vedela koga prevaža. Da je pa laž nesmrtna duša levih kriminalcev, pa itak vsi vemo.

 • Garbage man

  Slovenski UBER! Samo zdej se bo Furs oglasil z brzostrelkami za slovenske državljane

 • Miro Jereb

  Za KOZLAT.

 • TT-TrdiTič

  Zakaj pa bi bila brezplačna pomoč ubogim beguncem kazniva? Tudi pri meni fHalozah imam dve migrantki na domu…ena stara 25 let, druga pa 31 let. Lepe muslimanke, ni kaj. Jima že mižikam…mislim, da mi bo uspelo :)

 • Van Der Waals

  HMM KMALU NE BOMO VEČ IMELI SODNIKOV KER TUDI ZAKONOV NE BO VEČ! SOCIALIZEM PAČ.

 • maček ivan

  Ži mam kombi. Tak da ” hojte lojte samo noter pojte, pa nič se karne bojte, muco ži ve kak”….auspuf pa je v kason napelan.
  Vozi muco, direktno k devicam.

 • bumbar

  Me prav zanima, do kdaj te bo veselilo tako početje!!!!

  • psychocandy7

   če bo auspuh pravilno v keson spleljal (kot je maček ivan lepo pojasnil), bo to kar lepo prostovoljno humanitarno udejstvovanje :). Temu bi se lahko reklo dokončna rešitev azilantsega problema. Za nafto lahk pa v tem primeru tudi davkoplačevalci kaj prispevamo- z veseljem :D

 • psychocandy7

  tale alžirc pa maročanka- kaj sta ta dva smrada delala v Sloveniji? Ali sta slučajno državljana ali pa prosilca za azil pri nas? A kdo ve?