SLS ostro obsoja vdor radikalnih aktivistov na kmetijo, zaskrbljeni tudi pri Kmetijsko gozdarski zbornici

Vegani (Foto: posnetek zaslona)

Včeraj so nekateri mediji poročali o novem bizarnem dogodku, povezanem z veganskimi aktivisti. Le-ti so namreč meni nič tebi nič vdrli na kmetijo na Vodnikovi cesti v Ljubljani in brez soglasja lastnika zasedli hlev. Javnost je včeraj razburil incident, ki so ga povzročili radikalni veganski aktivisti. Ti so brez dovoljenja vdrli v hlev kmetije v Ljubljani, ki je moral poklicati Policijo. Aktivisti so po prihodu medijev zapustili prizorišče, Policija pa je skupino okoli 30 oseb obravnavala zaradi neprijavljenega shoda in organizatorju izdala plačilni nalog. Na dogajanje se je že odzvala Slovenska ljudska stranka in Slovenska kmečka zveza pri SLS, kjer odločno obsojajo incident in pozivajo pristojne k ukrepanju v smeri zaščite zasebne lastnine. Zaskrbljeni so tudi pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, kjer izpostavljajo, da tako skrajno izražanje stališč ob poseganju na lastnino posameznika brez njegovega soglasja pomeni hkrati tudi povečanje tveganja za prenos bolezni na živali, opozarjajo pa tudi, da je brez lastne pridelave hrane ogrožena tudi prehranska varnost Slovenije!

Včeraj je javnost razburil incident, ki so ga povzročili radikalni veganski aktivisti. Kot navaja Demokracija, so le-ti so namreč meni nič tebi nič vdrli na kmetijo na Vodnikovi cesti v Ljubljani in brez soglasja lastnika zasedli hlev. Organizatorka Laura Ajdnik je po poročanju Žurnal24 povedala, da je cilj mirnega protesta razkriti “resničnost tega, kar se dogaja žrtvam živinoreje in predvsem izzvati miselnost v sedanji družbi.” Prepričani so, da se javnosti prikriva resnica in da se ljudje nimajo priložnosti odločati po svojih vrednotah. Kmetijo so sicer izbrali naključno, a so v hlev vdrli brez soglasja lastnika. Slednji je zato poklical policijo. Po prihodu predstavnikov medijev so aktivisti zapustili kmetijo.

Ker je šlo v tem primeru za nasilen poseg v tujo lastnino, so povprašali tudi Policijsko upravo Ljubljana, ali je bila podana kakšna ovadba zaradi kaznivega dejanja motenja posesti. Odgovorili so nam, da je bila PU Ljubljana včeraj nekaj pred enajsto uro dopoldne obveščena o tem, da je na kmetijsko posestvo na območju Šiške v Ljubljani prišla skupina oseb, ki se na zahtevo lastnika ni hotela odstraniti: “Policisti so po do sedaj zbranih obvestilih ugotovili, da so na naključno izbrano kmetijo prišla skupina okoli 30 oseb, mednarodne nevladne organizacije, ki so izražali nezadovoljstvo nad ravnanjem z živalmi v Sloveniji. Policisti so organizatorju neprijavljenega shoda izdali plačilni nalog zaradi kršitve določil 1. odstavka 39. člena Zakona o javnih zbiranjih. Policisti do sedaj niso ugotovili elementov kaznivega dejanja. Po končanem postopku so osebe zapustile kmetijo.”

https://twitter.com/NeuroVirtu/status/1209423762677993474?ref_src=twsrc%5Etfw

Policija se sicer tu sklicuje na zakon o javnih zbiranjih, ki v 39. členu določa, da se z globo od 150 do 300 evrov (pravna oseba oz. podjetnik pa od 500 do 800 evrov) kaznuje za prekršek, če shod ni bil prijavljen oz. ni bil prijavljen pravočasno, uporablja neustrezno označene redarje, ne uporablja uradnega jezika ali pa se na shodu, ki je razpuščen, pozivajo, naj se ne razidejo. Skratka, iz odgovora policije je razvidno, da kaznivega dejanja očitno ni bilo, pač pa je šlo le za prekršek. Ne glede na to, da je šlo v tem primeru za motenje posesti, vendar mora ovadbo v tem primeru podati lastnik kmetije. Namreč, zasebna lastnina je vendarle nedotakljiva in v vsakem primeru bi ga morali udeleženci zbora vprašati za dovoljenje – kar pa je v primeru raznih levičarskih aktivistov misija nemogoče.

SLS in Slovenska kmečka zveza pri SLS odločno obsojata vdor aktivistov na kmetijo
Na dogajanje so se že odzvali v Slovenski ljudski stranki in Slovenski kmečki zvezi pri SLS, kjer so jasni: “Aktivisti so svojo akcijo imenovali miren protest, a to še zdaleč ni bil.” Pojasnjujejo, da je šlo pri tem početju tako za poseganje v zasebno lastnino, kot tudi za nesprejemljiv način izražanja lastnih pogledov, s katerim je bilo ogroženo tudi zdravje in dobrobit živali, čeprav sami menijo, da si prizadevajo za boljše življenje le-teh. Vstop na privatno zemljišče in v zasebne prostore je nasilno dejanje in bi ga kot takega morali tudi obravnavati. Od odgovornih v državi zato pričakujejo primerno ukrepanje, ker so s takimi dejanji kratene lastninske pravice in pravice do kmetovanja v Republiki Sloveniji: “Vsak ima seveda pravico, da se prehranjuje, kakor se mu zdi prav. Se pa pravice posameznika končajo tam, kjer se začnejo pravice drugega.”

Foto: STA

Vdori v lastnino kmetov niso primerno plačilo za njihov trud, še menijo v SLS
Prav tako pri SLS obsojajo to, da so ponovno na udaru kmetje, ki so skozi stoletja, kot tudi še dandanes, ohranjali obdelano in poseljeno slovensko podeželje, in so poleg tega, da so zagotavljali hrano za vse prebivalce, bili tudi nosilci ohranitve slovenstva. Vdori na njihovo lastnino vsekakor niso primerno plačilo za njihov trud. “Slovenska kmetijska gospodarstva in gozdovi niso poligon za aktiviste in posamezne organizacije za izvajanje njihovih aktivnosti in netenje ideoloških bojev,” so jasni.

Vegani (Foto: posnetek zaslona)

Zaradi incidenta zaskrbljeni tudi pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije
Na incident so se odzvali tudi pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), kjer so resno zaskrbljeni nad včerajšnjim dogajanjem v zvezi z “zasedbo” kmetije, saj bi morala biti novica obravnavana v rubriki črna kronika, namesto da se ji daje vsebinski pomen: “Tako skrajno izražanje stališč ob poseganju na lastnino posameznika brez njegovega soglasja pomeni hkrati tudi povečanje tveganja za prenos bolezni na živali, zato je to neodgovorno in nasilno dejanje, ki ga obsojamo. Vpad na kmetije zagotovo ni način, ki je v navadi v civilizirani družbi. Takšna dejanja vzbujajo strah in nelagodje pri lastnikih kmetij, ki pošteno opravljajo svoje delo v skladu s pravili in dolgoletno tradicijo na naših tleh.”

Slika je simbolična (Foto: STA)

Kmetje, ki se zavedajo pomena dobrobita živali, so bistvenega pomena za preživetje naroda
Pri KGZS opozarjajo še, da so prav kmetje prvi, ki se zavedajo pomena dobrobiti in dobrega počutja živali, ne samo iz ekonomskega, temveč tudi človeškega vidika: “Ni samo ohranjanje stoletne tradicije in način življenja tisto, kar nas pri tem vodi, temveč tudi družbena odgovornost za preživetje naroda. Obsojamo vsakršna dejanja, ki pomenijo mučenje živali.  Obsojamo pa tudi taka dejanja, kot je današnje, saj to pomeni neodgovorno iskanje pozornosti javnosti za cilje, ki bi morale biti stvar posameznika in njegovega prepričanja.” KGZS zagovarja demokratična pravila izražanja lastnih interesov, predvsem pa strpnost in upoštevanje pravice kmetov do kmetovanja, kar je zapisano tudi v zakonu. Zavedati se namreč moramo, da je brez lastne pridelave hrane ogrožena tudi prehranska varnost Slovenije.

Rok Krajnc

 • črnaovca

  pojej vegana reši rastlino. A kaj ko nori vegani ne razumejo da živalim odjedajo krmo

 • PLavi-mil

  Zakaj jih ni z gnojnico polil?, če meni naredijo kaj takega, vključim črpalko in jih zalijem, da do konca življenja smrdijo po gnojnici,

 • Hanzi

  Po LGBT še vegani. Ogroźene skupine? Marš

  • lena

   Retardiranci! Ogrozeni so zaradi pomanjkanja IQja!

 • tomven

  Zakaj ni spustil na njih psa… pa naj se z nijm pogovarjajo o veganstvu. Bedaki

 • Convallaria toxin

  Jaz pa aktiviste podpiram. Ne gre za neko posamezno kmetijo, gre za širšo sliko, ne smemo si zatiskat oči. Znanstveniki po vsem svetu iščejo načine, kako zmanjšati ta velik podnebni odtis živinoreje. Krav je po nekaterih ocenah na svetu celo blizu 1,5 milijarde, vsaka pa v ozračje na leto v povprečju izpusti od 70 do 120 kilogramov metana.

  • rabbit

   Koliko ogljičnega odtisa pa pustiš ti s svojim prdenjem.

  • Unikatna

   To njihovo prepričanje v veganstvo jim ne daje pravico, da vderejo na kmetijo!

  • Janez

   “Krav je po nekaterih ocenah”1,5 miljarde……..Tele mamino,sam sebe nisi štel v to kvoto,pa bi se moral,ker si “bik na kubik”.Res si toksin,kot ti piše v naslovu.Kaj boš pa žrl,da ne crkneš od lakote,če ti kmet ne bo zredil mesa.

  • macon

   Predlagam, da vsi levičarji naredite skupinski samomor in boste razbremenili svet. Količina debilnosti pa bi z vašim izginotjem padla še veliko bolj kot vas je odstotkov med populacijo.

  • šrauf

   A bejž! Še dobro,da so dinozavri preč prišli, pa da so v Ameriki bizone pošical….si predstavljaš koliko bi šele oni metana sprdeli v luft.

   Zaradi živinoreje je tudi intenzivna rastlinska proizvodnja…intenzivna fotosinteza in posledično poraba co2….

   Toksin, najbolje, da si daš šus v glavo.,ker zemlja nuca…..gnoj.

  • Schemva Miro

   Sem ti hotel nekaj napisati,pa me je že šrauf prehitel,bedak na kvadrat.

  • PLavi-mil

   Naša cela familja je pa danes z užitkom pojedla dva filana zajca, njami, njami, aja pa še govejo župco, za prste oblizniti.

 • rabbit

  Gnojnica pa zalit pa bo mir.

 • Black_hawk

  K hribovskim kmetom se ne upajo, ker ne bi celi prišli domov.

 • rubec

  Daltoni (Foto: posnetek zaslona)

  Jack, William in Averell. Manjka samo še Joe.

 • Van Der Waals

  JAVNOSTI SE PRIKRIVA RESNICA!!!HAHAH BUDALA VEGANSKA. USAK KI IMA KAKEGA KMETA ZA SORODNIKA SI LAHKO ŠTALO V MIRU OGLEDA!

 • ludvig

  ..”drugovi i drugarice, v vladi imamo ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi prevzemali naloge, ki so v pristojnosti države. Ne smemo si dovoliti, da posamezniki ali posamezne skupine izvajajo pristojnosti, ki jih izvaja policija,” je na kraju izlaganja rekao minister Poklukar…

  • Common Sense

   Bravo….

  • JANEZ GUS

   Začela se je gošarska politika,ko je lahko vsak tolovaj prišel v štalo in vzel kravo,prašiča,konja,vola.K meni bi prišli samo enkrat po nogah notri.Nazaj pa s samokolnico na gnoj.

 • Unikatna

  Vsak že misli, da lahko v imenu nekoga dela kaj se mu zahoče! Potem pa lahko pozaprejo vse tovarne in gredo živeti v predjamske jame. Zapor si zaslužijo!

  • simon

   Pri nas je res tako.

 • JANEZ GUS

  Naj pride ta rdeča banda še meni na kmetijo v štalo.Vsak bo nesel sabo za darilo še vile in to v trebuhu.

 • Common Sense

  V Amerilki bi jo odnesli veliko slabše, morda permanentno. Tam imajo farmerji pri sebi orožje, vdor na privatno posest pa ni šala. Policija pri nas je do teh eko-veganskih fašistov prenežna. Kakor je zaznati iz posnetka so to bili neki tujci. V marico, po ovinkih na Katarino, da jih dobro premeče, 20x z gumijevko po riti, in izgon iz države.

  • Andrej, Miha ali Jure

   Ma pri nas je vse možno – ker ne nosimo orožja.

 • JANEZ GUS

  Temu se reče politika ala Franta z Menine.Šarc je pa njegov prijatel.

 • Artur

  Ja norcev nam ne manjka takšnih ali drugačnih ti so minorni v primerjavi z narodno izdajalskimi norci na oblasti ki, nam plansko uničujejo zdravje po komandi tujih NWO globalističnih norcev najhujše vrste.
  Današnje neobičajno, nenavadno slabo počutje, glavobol,nezmožnost koncentracije … slučajno pogledam čez okno in glej ga hudiča ..to je to HAARP!!! tudi nad nami, pozovem sestro, pozovem prijatelja… povprašam jih po počutju podbne težave .. bemtiš daleč smo prišli zdaj nam že evidentno strežejo po zdravju in celo življenju starejših v zdravju posebej občutljivih državljanov.
  “Božićni” HAARP po Sloveniji :
  http://shrani.najdi.si/?3b/lw/23hTCEnQ/sam0491.jpg

  • Hanzi

   Malo pretiravava, ali pač?

   • Artur

    Bolje z dokazi “pretiravat” kot “glave v pesek tiščat in guzice norcem nastavljat”.

    • Hanzi

     Z ˇ”dokazi”, verjetno ne misliš zgoraj prilepljenih linkov.

     • Artur

      “”Ups pomota to iz prilepljenih linkov niso dokazi to so Diznijeve anmacije z mojo vred za tiste, ki imajo v možganih naštelano kognitivno disonanco. Značilnost teh posebnežev ponazarja prva slika v prilepljenem linku spodnjo sliko lahko kar spregledajo in takoj končajo z branjem kje pa so dokazi, da ima avtorica in vsi njenega foha prav kar trdijo. Oblaki v obliko srpa in kladiva, pentagrama ali krivuljah zokijevega grezničnega kanala ?! E potem bi bilo za te posebneže že nekaj kar bi bilo vredno pozornosti in razmisleka o tem kaj je dokaz kaj ni a nje”” ?!
      Kognitivna disonanca :
      http://www.mychi.si/mesecnik/2017/mely-kognitivna-disonanca.php

     • Hanzi

      Hvala za pojasnilo. Sicer sem pa že opazil, da postaneš žaljiv, takoj, ko se nekdo ne strinja.z zapisanim.

     • Artur

      Sarkazem ni žalitev.

     • Hanzi

      Verjetno je za egocentrika, to sarkazem, zame ni. Pa lep Božič še naprej.

 • RATATA

  Koga briga zaskrbljenost SLS in Kmetijsko gospodarske zbornice!
  To je dejanje za policijski in sodni pregon!

 • Ryuk

  Vesela novica za vegane. Od zdaj naprej se perutnina smatra za rastlino.
  https://uploads.disquscdn.com/images/68538e8e82310a8ec40623a971054c7281d487f7e050933f792c21ff9e168bbc.jpg
  Na kokošje farme jim ne bo treba vdirati.
  Pa dober tek.

 • macon

  V normalnem svetu, kjer svojo lastnino lahko varuješ, lastnik potegne puško in kretenom razloži naj se nemudoma spokajo in če se ne, prvemu bebčku odstreli nogo v kolenu.

  Živele ZDA, domovina svobode in demokracije.

 • šrauf

  Zunaj s takimi modeli delajo takole https://www.youtube.com/watch?v=6jZY8S9RmLw

  • McBobo

   Ne vem, kaj bodo takeli levičarski pusiji od moških delali, ko jih bodo šerijatarji z mačetami lovili. Vpili “Oh my God, oh my God…”?

 • sodnikisozločinci

  Danes smo za kosilo jedli pečenega odojka. Lahko se vam cedijo sline, dragi vegani, samo ne od epileptičnega napada, lepo prosim.

 • sodnikisozločinci

  Pravijo, da so ta veganska teleta božala krave in se jokala zraven. Kaj bi na to rekli psihologi?

 • Andrej, Miha ali Jure

  Ajdnikova nosi v sebi 200 000 000 let evolucije. Zdej ker ne je mesa je švoh, komaj govori ker nima moči. Kar poglejte posnetek, napol mrtva.

 • Andrej, Miha ali Jure

  V Izoli je en vegan na skuterju med vožnjo ponesreči požrl komarja. Naredil je samomor.

 • Peter

  Zakaj vsejedci pustijo druge na miru, da jedo, kar hočejo, tile izbirčneži pa so prepričani, da morajo težiti vsem drugačnim od sebe?
  Spominja na levico, kajne, no?

  • JANEZ GUS

   To je enako agresivna banda,kot so pedri in lejzbače,LGBT, ZZB….

 • xtc

  Popolnoma narovb-mo tilce posesti na furžl in prklent za jasli,če ne bodo jedli trave in dojil mleko pa batine,dokler ne bo šlo.

 • Garbage man

  Nekaj teh izmečkov bi se jih moralo po nesreči zabosti na vile.

 • Hribouc

  Miličaristi so zapisali le, da je kaznivo, ker dogodka niso prijavili.

  Nasilni vdor na tujo posest in ogrožanje pa nikakor ne obstaja!

  kako ceneno je življenje v tej rdeči vukojebini Slovenistan, ogabno!

 • McBobo

  Naslednjič bo motorka zapela, narod ima zadosti levičarsko komunajzerskega sranja: https://www.youtube.com/watch?v=YIhMJMRdGGY

 • Andreja Knego

  Kot veganka naj povem, da ne podpiram takih vdorov na zasebno posest!

  Treba je pa videt to “kmetijo”! Beda od bede, zanemarjeno vse po vrsti, živali niti minute svojega življenja niso videle sonca! Edina svetla točka kmetije je nekaj parov lastovk, ki vsako leto pride gnezdit!

  Baje da lastnik noče prodat kmetije, ki naj bi bila moteč dejavnik tam, tud Jankovič je probal, brez uspeha!

  • McBobo

   To je to-Janković. Si upam stavit, da je to njegovo maslo, da bi kmeta izselili. Najprej na tak levičarski način, če pa ne bo šlo zlepa, pa po komunajzersko-razlastitev, kot nekaj kilometrov od tam stran; kanalizacija čez vodovodno območje-možna razlastitev tamkajšnjih lastnikov zemljišč-kmetov.

 • Jurij Krist

  V tem primeru ne morem gledati zapito podrtega kmeta, ki je zaradi alkohola “zafural” sebe in s kmetije “ustvaril” podtrijo.

  • Nata

   No ja. . . . .smo res že marsikaj slišali o tej kmetiji. . . . pa vendar , zemlja je njegova last verjetno že leta in leta.
   Se ti ne zdi, da bi tu morali imeti kakšno besedo ljudje , ki so pristojni za to ??? Ne pa ena veganska mularija, ki ima polno rit, pa nič dela !!
   Če že. . . . .bi morda lahko malo pomagali pospraviti ???

   • Jurij Krist

    Ne nimajo kaj iskati na privat lastnini. Zakoni se spoštujejo.
    Drugače pa naj dela vsak koliko je ali koliko je materialno požrešen.

    • Nata

     Hm. . . .. o spoštovanju zakonov pa ne bi. . .

     • Jurij Krist

      Vsak naj pri sebi razščisti.

     • Nata

      Hm. . . . in potem ?

     • Jurij Krist

      Probajte boste videli kaj bo potem

   • McBobo

    A da bi teli pomagali kmetijo očistit? Saj so sami oblečeni v polivinil od pete do glave, kot da bi tam ebola razsajala. Gnoj in delo jim preveč smrdita. Samo bo tudi za take enkrat prišel čas palice.

 • simon

  Kot že mnogi izmed vas, mislijo si res, da lahko počnejo karkoli, bi vzel puško in vsakemu od njih naredil po tri luknje v njihovih glavah.

 • lena

  Ne samo neprijavljen shod, kaj pa motenje posesti?

 • Branko Jadran

  Pa kaj se mucite, prisli so tocno tja za kam so se namenili, oziroma so namenjeni, stalo dol zapret, pa da vidimo kdo bo zdral v stali, kar je za v stalo, naj bo.v hlevu, ali stali, kot vidimo na sliki, zivina resnicno mora bit privezana, v nasprotnem primeru dela tezave

 • Rogerg

  Prvo, zakaj ni kmet vzel v roke vile in gnide, ki so za gotovo financirane iz nevladnih financ za podpiranje največjih butlov, in jih nataknil na vile, ali vsaj posul z gnojem…Drugo, kakšen je red v državi, ko vsaka kurba lahko nekontrolirano vdre na privat kmetijsko površino…enako jankoviču, ko kmetom prekoplje pod policijsko zaščito privatno zemljišče.Tretje, stvari postajajo v tej državii tako v nebo vpijoče, da je treba pod nujno množično stopiti v bran Vardam in Šiškotom….In tistim, ki jim to ni všeč pokazati zalogo kamenja in štrikov ob Savi…..