SLS ostro obsoja vdor radikalnih aktivistov na kmetijo, zaskrbljeni tudi pri Kmetijsko gozdarski zbornici

Datum:

Včeraj so nekateri mediji poročali o novem bizarnem dogodku, povezanem z veganskimi aktivisti. Le-ti so namreč meni nič tebi nič vdrli na kmetijo na Vodnikovi cesti v Ljubljani in brez soglasja lastnika zasedli hlev. Javnost je včeraj razburil incident, ki so ga povzročili radikalni veganski aktivisti. Ti so brez dovoljenja vdrli v hlev kmetije v Ljubljani, ki je moral poklicati Policijo. Aktivisti so po prihodu medijev zapustili prizorišče, Policija pa je skupino okoli 30 oseb obravnavala zaradi neprijavljenega shoda in organizatorju izdala plačilni nalog. Na dogajanje se je že odzvala Slovenska ljudska stranka in Slovenska kmečka zveza pri SLS, kjer odločno obsojajo incident in pozivajo pristojne k ukrepanju v smeri zaščite zasebne lastnine. Zaskrbljeni so tudi pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, kjer izpostavljajo, da tako skrajno izražanje stališč ob poseganju na lastnino posameznika brez njegovega soglasja pomeni hkrati tudi povečanje tveganja za prenos bolezni na živali, opozarjajo pa tudi, da je brez lastne pridelave hrane ogrožena tudi prehranska varnost Slovenije!

                   

Včeraj je javnost razburil incident, ki so ga povzročili radikalni veganski aktivisti. Kot navaja Demokracija, so le-ti so namreč meni nič tebi nič vdrli na kmetijo na Vodnikovi cesti v Ljubljani in brez soglasja lastnika zasedli hlev. Organizatorka Laura Ajdnik je po poročanju Žurnal24 povedala, da je cilj mirnega protesta razkriti “resničnost tega, kar se dogaja žrtvam živinoreje in predvsem izzvati miselnost v sedanji družbi.” Prepričani so, da se javnosti prikriva resnica in da se ljudje nimajo priložnosti odločati po svojih vrednotah. Kmetijo so sicer izbrali naključno, a so v hlev vdrli brez soglasja lastnika. Slednji je zato poklical policijo. Po prihodu predstavnikov medijev so aktivisti zapustili kmetijo.

Ker je šlo v tem primeru za nasilen poseg v tujo lastnino, so povprašali tudi Policijsko upravo Ljubljana, ali je bila podana kakšna ovadba zaradi kaznivega dejanja motenja posesti. Odgovorili so nam, da je bila PU Ljubljana včeraj nekaj pred enajsto uro dopoldne obveščena o tem, da je na kmetijsko posestvo na območju Šiške v Ljubljani prišla skupina oseb, ki se na zahtevo lastnika ni hotela odstraniti: “Policisti so po do sedaj zbranih obvestilih ugotovili, da so na naključno izbrano kmetijo prišla skupina okoli 30 oseb, mednarodne nevladne organizacije, ki so izražali nezadovoljstvo nad ravnanjem z živalmi v Sloveniji. Policisti so organizatorju neprijavljenega shoda izdali plačilni nalog zaradi kršitve določil 1. odstavka 39. člena Zakona o javnih zbiranjih. Policisti do sedaj niso ugotovili elementov kaznivega dejanja. Po končanem postopku so osebe zapustile kmetijo.”

Policija se sicer tu sklicuje na zakon o javnih zbiranjih, ki v 39. členu določa, da se z globo od 150 do 300 evrov (pravna oseba oz. podjetnik pa od 500 do 800 evrov) kaznuje za prekršek, če shod ni bil prijavljen oz. ni bil prijavljen pravočasno, uporablja neustrezno označene redarje, ne uporablja uradnega jezika ali pa se na shodu, ki je razpuščen, pozivajo, naj se ne razidejo. Skratka, iz odgovora policije je razvidno, da kaznivega dejanja očitno ni bilo, pač pa je šlo le za prekršek. Ne glede na to, da je šlo v tem primeru za motenje posesti, vendar mora ovadbo v tem primeru podati lastnik kmetije. Namreč, zasebna lastnina je vendarle nedotakljiva in v vsakem primeru bi ga morali udeleženci zbora vprašati za dovoljenje – kar pa je v primeru raznih levičarskih aktivistov misija nemogoče.

SLS in Slovenska kmečka zveza pri SLS odločno obsojata vdor aktivistov na kmetijo
Na dogajanje so se že odzvali v Slovenski ljudski stranki in Slovenski kmečki zvezi pri SLS, kjer so jasni: “Aktivisti so svojo akcijo imenovali miren protest, a to še zdaleč ni bil.” Pojasnjujejo, da je šlo pri tem početju tako za poseganje v zasebno lastnino, kot tudi za nesprejemljiv način izražanja lastnih pogledov, s katerim je bilo ogroženo tudi zdravje in dobrobit živali, čeprav sami menijo, da si prizadevajo za boljše življenje le-teh. Vstop na privatno zemljišče in v zasebne prostore je nasilno dejanje in bi ga kot takega morali tudi obravnavati. Od odgovornih v državi zato pričakujejo primerno ukrepanje, ker so s takimi dejanji kratene lastninske pravice in pravice do kmetovanja v Republiki Sloveniji: “Vsak ima seveda pravico, da se prehranjuje, kakor se mu zdi prav. Se pa pravice posameznika končajo tam, kjer se začnejo pravice drugega.”

Foto: STA

Vdori v lastnino kmetov niso primerno plačilo za njihov trud, še menijo v SLS
Prav tako pri SLS obsojajo to, da so ponovno na udaru kmetje, ki so skozi stoletja, kot tudi še dandanes, ohranjali obdelano in poseljeno slovensko podeželje, in so poleg tega, da so zagotavljali hrano za vse prebivalce, bili tudi nosilci ohranitve slovenstva. Vdori na njihovo lastnino vsekakor niso primerno plačilo za njihov trud. “Slovenska kmetijska gospodarstva in gozdovi niso poligon za aktiviste in posamezne organizacije za izvajanje njihovih aktivnosti in netenje ideoloških bojev,” so jasni.

Vegani (Foto: posnetek zaslona)

Zaradi incidenta zaskrbljeni tudi pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije
Na incident so se odzvali tudi pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), kjer so resno zaskrbljeni nad včerajšnjim dogajanjem v zvezi z “zasedbo” kmetije, saj bi morala biti novica obravnavana v rubriki črna kronika, namesto da se ji daje vsebinski pomen: “Tako skrajno izražanje stališč ob poseganju na lastnino posameznika brez njegovega soglasja pomeni hkrati tudi povečanje tveganja za prenos bolezni na živali, zato je to neodgovorno in nasilno dejanje, ki ga obsojamo. Vpad na kmetije zagotovo ni način, ki je v navadi v civilizirani družbi. Takšna dejanja vzbujajo strah in nelagodje pri lastnikih kmetij, ki pošteno opravljajo svoje delo v skladu s pravili in dolgoletno tradicijo na naših tleh.”

Slika je simbolična (Foto: STA)

Kmetje, ki se zavedajo pomena dobrobita živali, so bistvenega pomena za preživetje naroda
Pri KGZS opozarjajo še, da so prav kmetje prvi, ki se zavedajo pomena dobrobiti in dobrega počutja živali, ne samo iz ekonomskega, temveč tudi človeškega vidika: “Ni samo ohranjanje stoletne tradicije in način življenja tisto, kar nas pri tem vodi, temveč tudi družbena odgovornost za preživetje naroda. Obsojamo vsakršna dejanja, ki pomenijo mučenje živali.  Obsojamo pa tudi taka dejanja, kot je današnje, saj to pomeni neodgovorno iskanje pozornosti javnosti za cilje, ki bi morale biti stvar posameznika in njegovega prepričanja.” KGZS zagovarja demokratična pravila izražanja lastnih interesov, predvsem pa strpnost in upoštevanje pravice kmetov do kmetovanja, kar je zapisano tudi v zakonu. Zavedati se namreč moramo, da je brez lastne pridelave hrane ogrožena tudi prehranska varnost Slovenije.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...