“Kaj, ku*ac, pa imaš ti z Joškarjem”! So to primerne knjižne vsebine za sedmošolce in dijake prvih letnikov?

“Kaj, kurac, pa imaš ti z Joškarjem?”; “Si lahko misliš, da edini v razredu še nisem seksal? Nekateri se mečejo ven, da seksajo že od petega razreda. Tudi cigaretnega dima ne znam pravilno potegniti v pljuča in nisem še poskusil trave. Poleg tega sem si doslej ogledal samo dva porniča”; “Res ima hude joške. Včasih se vidi skozi modrček. Zakuham, postanem lepljiv in matast in trd. In po novem tam spodaj otrdim že, če si njene joške samo zamišljam.” To so samo eni izmed spornih citatov knjige Elvis Škorc, genialni štor, ki jih je Agencija za knjigo razdelila 22.600 sedmošolcem.

Agencija za knjigo je letos v okviru projekta Rastemo s knjigo večjemu delu slovenskih sedmošolcev v branje v 22.600 izvodih razdelila knjigo “Elvis Škorc, genialni štor”. Avtorica je Janja Vidmar, knjiga pa vsebuje vrsto vulgarizmov, eksplicitno seksualno retorike ter celo navodilo, kako omamiti mamo. Dolenjska poslanka Anja Bah Žibert pa dodatno opozarja še na neprimernost knjige Cvetke Sokolov z naslovom “V napačni zgodbi” za dijake prvih letnikov.

V knjigi Janje Vidmar Elvis Škorc, genialni štor, lahko med drugim beremo številne sporne stavke in odlomke, kot so: “Kaj, kurac, pa imaš ti z Joškarjem?”; “Si lahko misliš, da edini v razredu še nisem seksal? Nekateri se mečejo ven, da seksajo že od petega razreda. Tudi cigaretnega dima ne znam pravilno potegniti v pljuča in nisem še poskusil trave. Poleg tega sem si doslej ogledal samo dva porniča”; “Res ima hude joške. Včasih se vidi skozi modrček. Zakuham, postanem lepljiv in matast in trd. In po novem tam spodaj otrdim že, če si njene joške samo zamišljam.”

Knjiga z neprimerno vsebino, ki jo Agencija za knjigo v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo vsiljuje slovenskim osnovnošolcem.

Knjiga vsebuje tudi nenavadne nasvete, kot je na primer ta, da s pomočjo cigaret shujšaš, če le pokadiš vsaj šteko na dan, ali nasvet, kako z uspavalnimi tabletami uspavati mamo, če želiš pobegniti od doma.

Primerne knjige za sedmošolce in dijake prvih letnikov?
Poslansko vprašanje ministroma Jerneju Pikalu (za šolstvo) in Zoranu Pozniču (za kulturo) o tem je dala dolenjska poslanka Anja Bah Žibert. Ob tem je opozorila tudi na knjigo Cvetke Sokolov z naslovom “V napačni zgodbi”, ki so jo v okviru istega projekta izdali za dijake prvega letnika srednje šole, govori pa o dogajanjih med najstnico in starejšim poročenim moškim, njenim učiteljem, v tuji (zakonski) postelji. Tudi to knjigo so kupili v 19.700 izvodih. Poslanka je ministra vprašala, kakšni so kriteriji za izbiro knjig omenjenih pisateljic in ali sta omenjeni knjigi primerni za sedmošolce in dijake prvih letnikov. Odgovorov še ni prejela.

Dodajmo še, da sedmošolci in dijaki knjige v okviru projekta dobijo v trajno last. Ob tem pa se mnogi starši in tudi učitelji ter ravnatelji sprašujejo, kaj imata takšni knjigi opraviti s kulturo ali spodbujanjem branja.

Knjiga določena s strani ministrstva
Eden od učiteljev na eni od dolenjskih osnovnih šol pa je za naš portal med drugim povedal, da je knjiga za sedmošolce v programu, posredno določenem s strani ministrstva, ki ga morajo učitelji izvajati, na to nimajo vpliva, četudi se številni osebno še zdaleč ne strinjajo s takšnimi izbori in vsebinami.

Dodajmo, da je Agencija za knjigo povezana z ministrstvom za šolstvo, ki ga vodi Jernej Pikalo, avtoricama Janji Vidmar in Cvetki Sokolov ter zasebni Miš založbi (podjetju iz Doba pri Domžalah, ustanovljenemu leta 2017, v lasti družine Miš), ki je knjigi izdala, pa je z nakupom skupno kar 42.300 izvodov na naš račun omogočila lep zaslužek. In to ne prvič. Je morda tudi v tem eden od razlogov, da vladajoči otrokom vsiljujejo takšne knjige?

Več si oglejte na portalu moja-dolenjska.si

 • AlojzZ

  Ja, to je ateizem. Ker ni Boga, ni ne dobrega in ne slabega. Oziroma slednje določa najmočnejši. In ta je določil, da so to primerne besede.

  Če vam še kaj ni jasno, vam lahko še kaj pojasnim. Če želite spremembe pa se oglasite na volitvah z upanjem, da je Janez kaj boljši.

 • Black_hawk

  pod strgano levico se dogaja to in še marsikaj, narod pa še kar voli tardeče. bruh.

 • Unikatna

  Potem pa se čudijo, da kakšna je mladina! Že preveč sami o tem največ slišijo in vedo, ni treba, da jim še šola neumne knjige ponuja. Vzgaja se vedno bolj neumne ljudi. Seveda, mladini ste lep vzor!

  • samotoje

   Mladina je takšna, kot je družba. Zrcalni odsevi svojih staršev in okolja, v katerem živijo.

 • Antonius

  Človek težko pomisli a vendarle.
  Upam, da se bodo akterjem, ki so botrovali omenjenim knjigam, hčerke ali vnukinje že v sedmem razredu devetletke uspešno skurbale.
  Naj se s posledico svojih povsem neodgovornih ravnanj srečajo v domačem družinskem okolju.

  • Vera

   Če se bodo res ” zgonile ” jim privoščim da rodijo vsaj dvojčke, da bodo vsaj delati začele .

  • Ponosni Slovenec 1991

   “Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!”

 • pesjanar

  Mogoče pa minister upa da bo knjiga “razrajcala”kakšnio sedmošolko in bo prišla v Lj k ministru z željo da mu ga potegne?????

  • zokispoki

   Ali pa kaksen fantek, de ! Dededede !

 • Mademoiselle

  No ja, v mojih časih – pa ni tako dolgo nazaj, se je tudi počelo marsikaj. Nihče pa me ni zbadal ali pa se norčeval, čeprav nisem počela nič od zgoraj naštetega. Mogoče je stvar tudi v samozavesti. Šibki najstniki hitro podležejo mnenju množic. Če razumem, v knjigi naganjajo ravno obratno – da nisi kul, če se ne daješ dol? :O
  Se pa strinjam. Te stvari se da veliko lepše razložiti mladostnikom. Npr. preko neželjenih učinkov. Primer: virus HPV (en izmed dejavnikov za okužbo so zgodnji spolni odnosi), kajenje, ipd…
  Ampak ker v Sloveniji radi delimo državni denar raznim ‘kulturnikom’, je to pač izraz trenutnega stanja razsipavanja z državnim €. Vse to se lahko učenci pogovarjajo preko razrednih ur, ne rabiš toliko denarja stran metat.
  Je pa tudi odvisno od osebnega angažiranja učitelja – večini se ne da se tem ukvarjati.

  • freedomfighter

   Ne vem ce veste ampak knjige same po sebi niso namenjene ucenju ampak branju in pripovedovanju zgodbe…za ucenje so ucbeniki…bolj mi je zaskrbljujoce to da bi knjigo prepovedali ker prikazuje dejansko stanje med mladimi…odlomek iz zacetka clanka je identicen mojim spominom na sedmi osmi in deveti razred…vsi so se hvalili koliko seksajo in kako velike penise imajo, punce so pa polovico dneva prezivela na wcjih kjer so debatirale o tipih…eno tako debato sem po naklucju slisal v devetem razredu…skratka vi bi najbrz otrokom dajali brati knjige ki bi prikazovale kaksna bi druzba morala biti ne kaksna je…po mojem mnenju je to dosti nevarnejse od resnice da mladi pac so spolno aktivni in da jih od 12 leta naprej razganjajo hormoni…ne poznam moskega ki nebi zacel mastrubirati ze vsaj pri dvanajstih letih

   • Mademoiselle

    Ma poglej. te knjige so financirane iz državnega proračuna. In vsaka knjiga uči, četudi se bere. Jaz nisem za, da bi se vse prepovedalo. Prav je, da mladi govorijo o teh stvareh. Ampak ne, da ima monopol nad izdajo knjig par protežirancev, za ostale pisatelje, ki bi bili isto ali pa še celo bolj kvalitetni, pa *zmanjka* denarja.

 • DarkLegend

  in potem se čudimo da je mladina vsak dan bolj retardirana…

 • rubec

  Romana Ana Korenina nismo omenjali na naši šoli, mi je rekel moj trinajstletni sinko. Nas je pa tovarišica nekoč že jezno pobarala, če kateri od staršev prebira roman “Vodeba”.

  • Mademoiselle

   Ana ‘Korenina’ :D je čisti socializem. Nihče izmed glavnih junakov nič ne dela, vsi pa so strašni intelektualci. :D
   Dela samo neki kmet (pozabila sem ime), ki mu nabijajo nove in nove davke in ga država omejuje. Hehe Tolstoj je že vedel. ;)

   • rubec

    Škoda, da ni Tolstoj dogajanje postavil v naše kraje. Naši vlaki imajo že pri odhodu take zamude, da bi se ana naveličala čakat.

  • pajot

   Zdaj me pa čist resno zanima sledeče: kar naprej govoriš,da imaš partnerja,zdaj se pa je kar naenkrat pojavil 13 letni sinko. Od kod,za boga milega?

   • rubec

    Ne kliči boga po nepotrebnem. Raje si preberi priročnik Janje Elvisa Vidmarjeve, Skrivnosti rojstev ali Kako glancati dildo, da bo izgledal kot auspuh od Aston Martina.

 • WISKY 1000

  Od rdečih levakov tako ni kaj drugega pričakovati,kultura jim nikoli ni bila blizu.

  • Black_hawk

   Kultura ja ampak kakšna hahaha

 • RATATA

  Ko bodo prišli pa v srednjo šolo, jim bodo pa razdelili knjigo https://www.mladinska.com/_files/24875/Ime-mi-je-Damijan_Odisej.pdf ki jo sofinancira država osamosvojena elgebitovska socjalistična Republika Slovenija…, (na koncu knjige je spremno besedo na14 straneh napisal velemojsetr pederiranja in redni profesor za usmerjanje pri izbiri spola … http://www.sociologija.si/osebje/roman-kuhar/ … , ki ga moramo plačevati, da nam pohablja otroke in učitelje napih otrok…..,
  seveda se toh nekaj stotisoč izvodov razdeli med otroke ,,,, da bodo spoznali in pridobili še nekaj dodatnih informacij o Damjanu,
  o spolni usmerjenosti in spolni identiteti ter o tem, kam se lahko obrnejo tisti, ki doživljajo podobno stisko kot Damjan. .. prava agitacijska propaganda …
  s tem pa tudi omogoči in spodbudi ostale abnormalne pokveke, da se aktivno udeležuje pri paradiranju in propagiranju bolanosti, saj bodo plačani za to !

  • rubec

   Jebo te, pa ta je živi zlodej.

   • RATATA

    Zlodej je res,
    kukr tud una, ki sem ji lani kupu talesenga, letos bi mela pa kar mojga mesenga.

 • SIMON ROZIC

  Poglejte no, moja vnukinja je vsa preplašena prišla iz vrtca in v strahu povedala,
  da se je “noben striček, stari atek ” ne sme niti dotakniti….in zajokala: “a ati tudi
  ne?” Res bolje da ne!…saj veste: pedofilija, ogabna, sprevržena! Lahko pa si ogleda
  parado ponosa v Ljubljani in na pol nore in nage maškare, ki plazijo en po drugem,
  se “šlatarijo”, poljubljajo in – javno naskakujejo…
  Otroci morajo biti baje pripravljeni na “drugačnost” po vzoru Sodome in Gomore, ne pa
  na nekaj naravnega, čistega, prijaznega, obdanega z vso ljubeznijo staršev in pravih
  vzgojiteljev, ki pa niso banda pokvarjena in človeško izkrivljena !

  • freedomfighter

   Pedofilija je spolna zloraba otroka od odrasle …kaj ima to s tem ce dve odrasli osebi skaceta ena po drugi ves samo ti…eno je svoboda izrazanja drugo pa spolna zloraba ce tu ne vidis razlike ti pac ne more nihce pomagati

   • SIMON ROZIC

    …a res? LGBT-jevstvo je zelo neprimerno za otroka v
    rosnem odraščanju , za njegovo identifikacijo, in je
    čista zloraba normalne otroške, nedolžne miselnosti.
    Dobro ločim pedofilijo od istospolnosti, v pojavnosti
    ni velike razlike, saj obstaja še dosti drugih anomalij
    in frustracij!
    Pa se izgovarjaj koliko hočeš! …
    Vi pa se še kar veselo javno naskakujte, etika in morala s
    to človeško anomalijo itak nima nič, kajne?

 • xtc

  Dejstvo je ,da šund,ki ga predpisujejo sodi k večjemu na grmado,avtorica pa na kako zdravljenje.
  Za otroke je boljše,če jim dajo brat kake poučne knjige zgodovine ali romane,kjer se razgalja zablode,posameznih vladarjev,sistemov in pomembnežev in kjer se razgaljajo laži socialistov ipd paronov skozi zgodovino.

 • montyamp

  Vse tendence prebuditi excentričnost in čudaštvo v mladini , ima cilj , da otroci naredijo čimveč excesov , da se ne bomo ukvarjali s protagonisti deviacij sodobnega časa in sinekurci ki za denar zaslužen z neuravnovešeno izkrivljenostjo po garažah posiljujejo pse .
  Amen .

 • Jan Kovalski

  “22.600 izvodov”
  =============
  Tako sedaj skozi proračun financirajo svoje prijatelje, ki bi sicer prodali mogoče zgolj 20 izvodov.
  Temu se verjetno prilagajajo tudi t.i. pisatelji in tekmujejo v tem, da bi napisali čimbolj vulgarno knjigo, da bi zadostila izboru Ministrstva za šolstvo, ker naivno verjamejo, da avtor ni že vnaprej določen.
  Zanimivo bi bilo poiskati povezave med odločevalci in “pisateljicami”, in kako te “pisateljice” izgledajo, ali so dovolj mlade in lepe približno na nivoju Zokijeve farmacevtke.
  Znani Vidmarji (kar pomeni, da so bili del režima):
  Josip Vidmar
  Milan Vidmar
  Ciril Vidmar

  • pajot

   Milan Vidmar je bil brat od Josipa. Ni maral komunistov. Je bil pa vrhunski šahist.

   • Jan Kovalski

    Ni res, da ni maral komunistov.bil je popolnoma njihov. Bil je tudi elektroinženir in kot tak obilno žel komunistično protekcijo, tako zelo, da je med drugo svetovno vojno pisal za nemško založbo Springer strokovne članke. Med vojno se je ob nedeljah zabaval v vili pod Rožnikom (sedež t.i. OF) v hitropoteznem šahiranju s Pircem. Za nekatere pač ni bilo vojne. Kot pomemben mož na Univerzi je bil zaslužen, da so ubili Erlicha (prej mu je napeljal njegove učence v fašistično stranko v dogovoru z Italijani) Če bi to delal kdo drug bi ga proglasili za izdajalca, njemu so dovolili vse. Pisal je knjige že pred 2.sv. vojno s katero je močno kritiziral kapitalizem. Celo v svoj šahovski učbenik za začetnike je vnesel “komunistične vsebine”.

    “Razgovori z začetnikom”:

    Stran 6. : “Šah postaja bolj in bolj slovanska igra. Sodobna Rusija mu je dala ogromen pomen. Zanesla ga je v široke plasti delovnega ljudstva in v njem odkrila vzgojno sredstvo prvega reda”
    (V resnici so ga uporabljali kot propagandno sredstvo za uveljavljanje v svetu. To jim je uspevalo nekaj časa, ker so drugod na zahodu jemali to kot zadevo posameznikov in ne množičnega načrtnega selekcioniranja talentov na državnem nivoju močno podprto z državnim denarjem. Podobno kot NDR šport z načrtnim državnim programom dopingiranja – “Zakaj imajo vaše plavalke tako globoke glasove. Odg.: Nismo prišli peti ampak plavati”

    Stran 13: “Šah ljubi mladino. Ne mislim samo na posameznika, ki mora biti mlad, ko mu vrže šah prvi veliki uspeh v naročje. Šah tudi starih narodov ne mara. To je morda neverjetno, morda čudovito , toda resnično je. Šah cvete in blesti samo v mladih narodih, čeprav je v starih narodih mladih ljudi dovolj. Šah tehta posameznike in cele narode po starosti.”
    Ta tekst je prav smešen v svoji neumnosti, posledici ideološke naravnanosti. Vidmar je bil odličen demagog, prvovrsten oportonist in dolgovezni razlagalec vsega in vsakega.
    Danes in že dolgo časa nazaj je svetovni prvak iz vrst t.i. vidmarjevskih starih narodov, Rusov pa je videti vedno manj. Gre za izrazit prokomunističen pamflet o t.i. mladih narodih v povezavi s socializmom. “Mladi narodi” so se presenetljivo hitro utrudili.

    • pajot

     Ej,vidiš,tega pa nisem vedel. Hvala za pojasnilo.
     O Milanu Vidmarju so me po vsej verjetnosti zelo slabo poučili.
     Zdaj verjamem tebi.

     • Jan Kovalski

      O Milanu Vidmarju je pisala tudi Angela Vode, o tem kako je Erlichove študente napeljal k fašistični stranki potem ko se je o tem dogovoril z Italijani: “A jih bo dovolj kakih sto?” je Vidmar vprašal, potem, ko so se Italijani (mislim, da se je dogovarjal z Grazioli Emilijom) pritožili da ni med študenti članov mladih fašistov. Vodetova pa je to povzela iz knjige ki jo je napisal sam Vidmar, ki se je s tem hvalil kako je bil “premeten”. On je napisal, da se je za to prevaro prej dogovoril z OF. Pisal je tudi o tem kako je končal stavko delavcev na dokaj brutalen način (to je bilo vse pred vojno), za kar je bil naprošen od delodajalca, po vojni pa je bil poln besed o pravicah delovnega ljudstva.
      Leta 1944 je sedel v prvi vrsti skupaj z nacisti v častni loži na protikomunističnem shodu na Kongresnem trgu. Tam je bil tudi znani poveljnik ‎Leon Rupnik, ki je bil proglašen za izdajalca, Vidmar nikdar:

      Tule si ga lahko pogledaš, gospod s klobukom v naročju, na tem videu se pojavi še parkrat:

      https://www.youtube.com/watch?v=3p-NoQqPBg0&feature=youtu.be&t=285

  • Mademoiselle

   Zelo dober komentar. Zanimivo bi bilo pogledati tudi, kdo izbira knjige, ki jih morajo dijaki brati za maturo. Takšne, da od dolgčasa omedlevaš že na 500m…In se resno vprašaš ali ni to le reševanje propadlih *umetnikov*, katerih knjige bi kupili samo bližnji in stara mama.

 • centurion

  Naslednja knjiga, obvezna po Pikalo zakonu,
  izdana in financirana iz proračuna, izdajatelja
  Janje Vidmar, obvezno čtivo v 7.razredu OŠ bo:
  Kako začnemo fukat pse.
  Od Pekinezerja do Bulmastifa.
  Obvezna praksa na Oražnovi domačiji….
  Res ena nora državna tvorba..
  Kar je levo je noro in deviantno.

 • pajot

  A tile tale Vidmarjeva iz Nove Gorice?
  Tako imenovana pesnica.

 • Ljopa Brena

  Ritopikalo se je upičkanil kot teflonski don.

 • Garbage man

  Pikalo je bil napikan večkrat, zato ima zožana ramena (ko so ga guzili ,so se upirali za njegova ramena).Tudi ustnice ima prave……..boljše kot kresalka.Edino klemo ima bolše

 • alojz

  Pomembno je to, da je vsak film po TV opremljen z napisom ” otroci lahko gledajo samo v spremstvu staršev ali skrbnikov”.

 • samotoje

  Otroci ob neodgovornih starših že zgodaj vidijo, slišijo marsikaj in vsega skupaj ne predelajo. To je problem, ki z leti samo raste (npr. Kordiš, Savić in podobni). Zreli, odgovorni starši pa znajo otroku stvari razložiti in jih pripraviti na različne stvari. Tudi mi smo z baterijami pod odejo brali vse sorte in gledali razne revije. Skratka, na različne načine smo se likali.
  Podarjanje knjig, kot sta omenjeni, kar počez pa je neodgovorno, pokvarjeno početje. Koliko staršev bo prebralo obe knjigi in z mladiči pravilno interpretiralo te vrste pisanja? O učiteljicah pa raje ne bi.

 • Olga101

  Glede na Prešernove nagrajence kot pasja dojilja, od njih ne moremo pričakovati kulture, ampak samo anarhijo! Rešitev: zasebne šole in ovadba tovarišev, ki o taki “literaturi” odločajo, zaradi korupcije in zlorabe otrok!

 • Rožle

  Elvis .. Elfis .. ?? .. Ta že ni iz Tennesseea .. doma ?

 • hribovc

  zgoraj omenjenemu ministru za šolstvo ne bi dal čuvati niti svojih ovc… pa ‘mam samo tri !!

 • macon

  To so vse sprege, zaradi katerih eni zelo lepo in bogato živijo. Vsepovsod je sam klientelizem, posteljne zveze, prijateljčki, vse pa še tapecirano z levičarstvom. Ostale pa zatolčejo z obdavčitvami vsega, medtem, ko prisesanci naredijo dobiček že s subvencijo. Režimska kultura in kulturniki.

  Kreativna kvaliteta je seveda dogovorna, prijateljčki so vedno tudi kvalitetni.

 • Miro Jereb

  Bravo…še peder porniče v 5 razred…pa imamo nov parlment.

 • Tovariš Tito

  proda kdo dobro ohranjen apn4/apn6 za ne prevelik denar?

 • freedomfighter

  In kaj je tu sporno…odlomek ki ste ga napisali je dejansko zelo podoben pogovorom sedmosolcev…zgleda knjiga ni primerna ker je realna ali kaj ste mislili z neprimernostjo

 • mapu

  Pri takšnem bumbar ministru,pa res ne moreš kaj pametnega pričakovati…