fbpx

To je Slovenija: Sodnik Radonjić na tnalu zaradi “neprimernega” izražanja medtem, ko so prvorazredni obravnavani popolnoma drugače!?

Sodnica Urška Klakočar Zupančič in sodnik Zvjezdan Radonjić (Foto: Facebook/Demokracija)

Upam, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase...Vsak si lahko misli svoje, ampak meni je taka retorika veliko bolj všeč kot Beović, Krek, Bregant, Kacin in veliki diktator Janša.“, sta izjavi, ki slovenskemu pravosodju ne predstavljata težav, čeprav prihajata iz vrst sodnice. Ko pa si sodnik slučajno dovoli okrcati pravosodje, spregovoriti o nedopustnih pritiskih globoke države, ki seveda na koncu najbolj prizadenejo majhnega človeka, se znajde na tnalu. To je slovenska realnost. Seveda o tem v Evropi ali kje drugje nihče ne problematizira, tam je namreč v ospredju prodajanje namišljene zgodbe o medijskih pritiskih, ki naj bi se dogajali pri nas. 

Že v primeru afere Patria, ko so vodjo opozicije Janeza Janšo tik pred volitvami spravili v zapor, smo lahko videli, kako “močno” Evropsko unijo skrbi spoštovanje vladavine prava pri nas, zato seveda ne čudi, da kakšen opazovalec ni zaskrbljen v povezavi z dogajanjem okrog odvetnika Zvezdana Radonjića, ki si je upal upreti pritiskom in o teh spregovoriti naglas. Na račun tega je postal tarča tistih, ki so podrejeni interesom globoke države.

Še zelo sveža je zgodba o ljubljanski okrajni sodnici Urški Klakočar Zupančič, ki je bila zaradi kritičnih zapisov na račun vlade razrešena vodenja oddelka sodišča, nato pa je  bila ta pred disciplinsko komisijo sodnega sveta oproščena vseh obtožb. Pred tem je komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta ugotovila, da v ravnanju sodnice ni bilo mogoče ugotoviti kršitev načel Kodeksa sodniške etike. Konec novembra lani je sodnica na svojem Facebook profilu med drugim zapisala: “Upam, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase.” Zapisala pa je tudi: “Vsak si lahko misli svoje, ampak meni je taka retorika veliko bolj všeč kot Beović, Krek, Bregant, Kacin in veliki diktator Janša.” To, da je premierja označila za velikega diktatorja, je marsikoga razburilo, a očitno se to nič kaj takega ne zdi sodnemu svetu. Tako so sledili stališču sodničine zastopnice, ki je že pred časom poudarila, da so tudi sodniki ljudje, ki imajo pravico do političnega prepričanja in izražanja svojih stališč, še posebej kadar gre za opozarjanje na nepravilnosti v družbi in delovanju države.

Očitno pa na nepravilnosti pri delovanje družbe ne smejo opozarjati vsi. Ko si je to namreč drznil odvetnik Radonjić, ni bilo slišati znakov razumevanja iz sodniških vrst. Pred afero Novič sodnik Radonjić javnosti ni bil toliko poznan. Ko pa je ta spregovoril v povezavi s primerov, se je vse to spremenilo. Povedal je, da “ne samo, da ni dokazov, da je Milko Novič kriv, ampak je popolnoma jasno in dokazano, da Milko Novič ni storilec kaznivega dejanja umora Janka Jamnika”. Še posebej pomembno je, da je sodnik v obrazložitvi oprostilne sodbe Milku Noviču opozoril na “hude pritiske, ki jih je bil deležen, želelo da se ga je disciplinirati, diskreditirati”.  Izdal je, da se že takoj po prvih narokih začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira in da naj začne soditi, kot je treba. Kot je že v navadi, je temu sledil medijski napad. Pričeli so širiti izmišljotine, kar dokazuje, da očitno sodnik ne sme soditi na pošten način.

Radonjić poudarja, da so njegove besede v primerjavi s tistimi od sodnice Urške Klakočar Zupančič, izrazito blage
Kot je tedaj povedal Radonjić, ni prepričan, kdo je v ozadju vsega, je pa dodal, da je prepričan, da odločitve segajo v same vrhove pravosodja. Napovedal je, da zaradi tega, ker je želel poskrbeti za pošteno sojenje, ne bo nikoli napredoval, nato pa se bo verjetno znašel tudi v suspenzu. Radonjič, kateremu očitajo neprimerno javno izražanje kritik na račun sodstva, poudarja, da so njegove besede v primerjavi s tistimi od sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki je premierja Janšo na Facebooku označila za diktatorja, izrazito blage.

Podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević je avgusta lani okrožnemu sodniku Radonjiću izrekel začasni suspenz. To je storil zaradi disciplinskega postopka, ki je bil proti Radonjiću sprožen zavoljo javnih kritik na račun sodstva. Ker je oprostil Noviča in obsodil delovanje slovenskega pravosodja, je padel v nemilost. Dodatne težave so se začele, ko je javnost opozoril na nepravilnosti na ljubljanskem okrožnem sodišču pod vodstvom Pogačnika.

Zvjezdan Radonjić (Foto: Demokracija)

Sodnik Zvjezdan Radonjić je o suspenzu takrat za Demokracijo povedal sledeče: “Dne 12. 8. sem prejel odločbo o suspenzu s strani Vrhovnega sodišča Slovenije, podpisnik je Miodrag Đorđević, s tem, da se mi dne 13.8. suspenz uveljavi. Izrečeni so mi tudi ukrepi prepovedi prihajanja na sodišče in vsi drugi restriktivni ukrepi. S tem so se potrdile vse moje dosedanje navedbe, ki sem jih podal v javnosti. Vsem tem, posledicam, ki sem jih razlagal v prejšnji številki Demokracije, zdaj lahko dodamo še ta suspenz. Osebno sem ga pričakoval nekoliko prej, tako da osebno nisem popolnoma nič presenečen, moram pa popraviti zaključek, ki sem ga podal, češ da gre tukaj za zaščito nekih 50, 60 let starih interesov, ki bi naj potekali po metodi komunističnega dela. Zdaj to popravljam: To bolj spominja na kameno dobo, se pravi na čase bistveno prej, ko se je uveljavila ta ideja. Ti ljudje preprosto živijo v kameni dobi. Popolnoma so prepričani v lastno vsemogočnost, da jim nihče ne more nič.”

Suspendiranje Radonjića je potrdil tudi sodni svet, zoper katerega pa je vložil tožbo. Po poročanju Siola je v petek potekala prva obravnava pred senatom vrhovnega sodišča, pri čemer je Radonjićev odvetnik Aleksander Pevec zahteval izločitev Branka Masleše. Radonjičev odvetnik je prepričan, da se mora Masleša umakniti, saj ga zastopa odvetnik Emil Zakonjšek, ki je član sodnega sveta, zoper katerega je Radonjić vložil tožbo, prav tako je predsednik disciplinskih organov, ki so vodili postopke proti Radonjiću.

Vrhovni sodnik Branko Masleša (Foto: STA)

Zaradi zahteve po izločitvi, za katero Masleša ne vidi razloga, je bila obravnava prekinjena in se bo nadaljevala 14. maja, a se je še pred koncem obravnave Radonjić pritožil, ker se obravnava zvočno ne snema, prav tako je zahteval, vpogled v spis o disciplinskem postopku sodnega sveta zoper sodnico okrajnega sodišča v Ljubljani Urško Klakočar Zupančič. Radonjić je poudaril, da je njegovo izražanje v primerjavi z izražanjem omenjene sodnice izrazito blago.

Kovačič Mlinar: Bil sem priča veliko hujšim izjavam sodnikov!
V povezavi s primerom Radonjića je nedvomno vredno omeniti komentar odvetnika, specialista za kazensko pravo, doktorja kazenskopravnih znanosti, docenta za področje pravo, Blaža Kovačiča Mlinarja, ki ga je zapisal na družabnem omrežju Twitter. Opozoril je namreč, da je bil priča veliko hujšim besednim izpadom sodnikov od tistih, ki smo jim bili priča pri Radonjiću. Opozoril pa je še na neimenovanega sodnika v Brežicah, ki je s svojimi izjavami odkrito sovražen do žensk. “Sodnik na okrajnem sodišču v Brežicah je odkrito sovražen do žensk (in zelo veren musliman), vsi vedo za ta problem, pa nič…”, je dodal kritično.

Glede nepravilnosti v pravosodju smo lahko včasih poslušali od zunaj. Spomnimo na primer Masleše, ki je bil pred leti predsednik Vrhovnega sodišča RS, in je po pripovedih kar v gostilni razlagal, kako je treba Janeza Janšo v primeru Patria “zjebati”. Še več, sam sebe je določil v senat, ki je na Vrhovnem sodišču RS o tem odločal. Ko je Radonjić o tem spregovoril od znotraj, smo lahko pred lastnimi očmi videli, kakšne so lahko posledice za izrečene kritike. Bodo v primeru Radonjića vendarle spoznali, da njegove besede niso bile toliko ostre?

Sara Rančigaj