fbpx

Specialist za kazensko pravo Kovačič Mlinar: Če lahko Britanci zagotovijo neposredni prenos sodne obravnave, zakaj ne bi tega storili tudi pri nas?

dr. Blaž Kovačič Mlinar (vir: facebook)

V Veliki Britaniji je v zadnjih dneh pred najvišjo sodno instanco, Britanskim vrhovnim sodiščem, potekala obravnava v zvezi z začasno prekinitvijo dela britanskega parlamenta. Ob tem je pravni strokovnjak doc. dr. Blaž Kovačič Mlinar na Twitterju izpostavil, da bi prenos sodnih obravnav v Sloveniji bil najboljši način za uveljavitev načela javnosti.

“Če lahko obravnave na Britanskem vrhovnem sodišču neposredno prenašajo, bi jih lahko tudi pri nas,” je na Twitterju zapisal odvetnik specialist za kazensko pravo doc. dr. Blaž Kovačič Mlinar. S tem bi se tudi najbolj učinkovito in cost-effective (stroškovno racionalno) uveljavilo načelo javnosti.

Na tak način bi se po Kovačič Mlinarjevem mnenju tudi na najbolj preprosto in cenovno učinkovit način uveljavilo načelo javnosti. Namreč načelo javnosti pravi, da mora biti javnost seznanjena s sodbami, sodbe same pa se izrekajo javno.

Ko je eden od komentatorjev izrazil pomisleke zaradi domnevnega padca v kvaliteti sojenja, je Kovačič Mlinar odvrnil, da “kvaliteta sojenja ne more in ne sme biti odvisna od tega, koliko ljudi ga spremlja.”

Če pa zaradi prisotnosti kamer sodnik raje dvakrat premisli preden odloči, pa je to po mnenju Kovačič Mlinarja dobra stvar. Vsekakor bi vsaj snemanje in objavljanje sodnih obravnav in odločitev sodišča vkolikor ni mogoče poskrbeti za prenos v živo korak v pravo smer. To bi namreč dalo javnosti večji pregled na delom pravosodja.

Rihard Orel