fbpx

Špela Kožar nad Ministrstvo za kulturo ponovno s skrajno tendenciozno retoriko in z neresničnimi dejstvi ter insinuacijami!

Špela Kožar (Foto: posnetek zaslona)

Novinarka TV Slovenija Špela Kožar se je ponovno z zavajajočim poročanjem spravila nad Ministrstvo za kulturo pri tem pa je uporabila skrajno tendenciozni retoriko, poročaje pa je bilo polno neresničnih dejstev in insinuacij, ki niso vredne ugleda javnega medijskega zavoda. Kot zdaj v zahtevi za popravek navaja ministrstvo, priporočilo agancijama ni govorilo o ustavitvi transferjev, kot je državna sekretarka za TVS pojasnila že štirikrat. Priporočilo govori le o tem, kako voditi javne razpise v času pandemije, MK pa je s strani MJU že prejelo pozitiven odgovor. Še več, paket ukrepov kulturnikom prinaša še večje ugodnosti od tistih, za katere so se zavzemali na začetku!

Novinarka TV Slovenija Špela Kožar se je v ponedeljkovi večerni oddaji Dnevnikov izbor ponovno spravila nad Ministrstvo za kulturo, ki je zato na RTV Slovenija naslovilo zahtevek za objavo popravka. Kožarjeva je v prispevku med drugim govorila z različnimi umetniki o finančnih posledicah epidemije koronavirusa na zaposlene v kulturi in umetnosti nasploh. Tadej Golob je povedal, da zanj epidemija ni spremenila skoraj ničesar, razen, da ga ukrepi ministrstva spravljajo ob živce. Ob tem je navedel, da je ministrstvo “prestavilo” plačilo knjižničnega nadomestila. Avtorica govori, da iz Ministrstva za kulturo prihajajo “kot temu dovolijo reči” prijazna priporočila o ustavitvi transferjev, pri tem pa ima v mislih priporočilo Ministrstva za kulturo, ki jo je poslalo agencijama za knjigo in film. Napovedano je tudi že zmanjšanje proračuna. Stroka, umetniki, nevladniki, “vsi pozivajo k preprečitvi uničenja kulture, a je njihov glas vse prej kot slišan.”

Priporočilo agencijama ni govorilo o ustavitvi transferjev, kot je državna sekretarka za TVS pojasnila že štirikrat
Da priporočilo agencijama ni govorilo o “ustavitvi transferjev”, je državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc pojasnila že v štirih intervjujih s to medijsko hišo – dveh na Televiziji Slovenija, enem za večerni Dnevnik in drugem za oddajo Kultura po odmevih, ter v dveh radijskih intervjujih za ARS Slovenija. Prav tako smo že zahtevali popravek na podobne insinuacije iste novinarke 6. 4. 2020. Tokrat vam bomo odgovorili še širše, v skladu z 26. in 27. členom Zakona o medijih pa zahtevamo popravek iste dolžine ob istem terminu na istem programu.

dr. Ignacija Fridl Jarc (Foto: STA)

Priporočilo govori le o tem, kako voditi javne razpise v času pandemije
Ministrstvo za kulturo je omenjenima agencijama izdalo zgolj priporočilo, nobenega poziva k ukinitvi kakršnegakoli programa. Priporočilo govori le o tem, kako voditi javne razpise v času pandemije in v skladu s predvidenim rebalansom proračuna 2020. V tem priporočilu ni nobenega poziva, da naj ustavijo kakršnekoli finančne transakcije, ampak, da se zahtevki za tista izplačila, za katera so sredstva že odobrena, izplačujejo nemoteno, razpisi v teku se izvedejo do priprave odločb, medtem ko se razpisi, ki še niso v teku, še ne sprožijo. Tudi Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) po navedbah Ministrstva za kulturo namreč jasno določa, da se odločbe v tem času ne smejo izdajati, torej bi agenciji kršili zakon, če bi odločbe izdajali. To bi morali direktorici agencij vedeti. Medtem ko se zahtevki in računu že prevzetih obveznosti izplačujejo nemoteno!

Ministrstvo za kulturo (Foto: STA)

MK je s strani MJU že prejelo pozitiven odgovor
Ministrstvo za kulturo v svoji zahtevi za popravek poudarja, da ne drži, da morata agenciji za film in knjigo ustaviti transferje: “JAK zaradi upoštevanja 6. člena Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Ur. l. RS, št. 36/00) ne more izdati odločb! Predpogoj za izplačilo knjižničnega nadomestila je vezan na izdajo tovrstnega akta, zato morajo ravnati skladno z interventno zakonodajo.”

“Ta zakon velja v enaki meri tako za Ministrstvo za kulturo, za omenjeno agencijo, kot za kogar koli drugega, ki vodi upravne postopke. A posebej je treba poudariti, da NE DRŽI VEČKRAT NAVAJANA IN IZPOSTAVLJENA NAVEDBA, da bi ministrstvo na kakršen koli način letos poseglo v izplačevanje knjižničnega nadomestila,” pojasnjujejo.

Agenciji sta po njihovih navedbah avtonomni pri svojih končnih odločitvah. Odločbe se NE zadržijo takrat, ko gre za ogroženost življenja posameznika. Ministrstvo za kulturo se je za interpretacijo tega člena nemudoma obrnilo na Ministrstvo za javno upravo, ki je poslalo pozitivni odgovor, tako da se bodo sredstva v ta namen lahko sprostila že zdaj, čeprav je v prejšnjih letih JAK odločbe izdajal šele proti koncu aprila.

Ne glede na objektivnost je RTV Slovenija bila vedno tihi podpornik levosredinskih strank in "marksistične" ideologije. Za škandal so poskrbeli prav na prvi dan leta 2020, ko so vrteli posnetek silvestrovanja jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita iz leta 1972. (Foto: STA)

RTV Slovenija (Foto: STA)

Paket ukrepov kulturnikom prinaša še večje ugodnosti od tistih, za katere so se zavzemali na začetku
Prav tako je po navedbah ministrstva skrajno zavajajoče poročanje o “uničenju kulture”, ravno potem, ko je bil sprejet 3 milijarde evrov težek paket ukrepov, ki je kulturnikom prinesel še večje ugodnosti od tistih, za katera so se zavzemali na začetku.

Na področju samozaposlenih so bili sprejeti ukrepi, ki so ključnega pomena, in sicer upravičenost do temeljnega dohodka, ki bo v dveh mesecih in pol skupaj znašal kar 1750 evrov na posameznika, oprostitve plačila prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, katerega bo krila RS, ter akontacij dohodnine. Samo za samozaposlene v kulturi bo tako za reševanje posledic pandemije namenjenih 5,8 milijona evrov temeljnega mesečnega dohodka in več kot 2,5 milijona evrov prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje.

“Prav tako bodo po zakonu nevladne organizacije, ki delujejo na področju kulture upravičene do plačila nadomestil zaposlenim delavcem na začasnem čakanju na delo. Kot rečeno, pa se pripravlja že drugi paket interventne zakonodaje, v pripravi katerega Ministrstvo za kulturo aktivno sodeluje, tako da upa, da se bo lahko v drugem krogu priprave interventnih zakonov kot amandma upošteval predlog, ki so ga dali že ob pripravi prvega zakonodajnega paketa, da se za samozaposlene v kulturi kot primerjava za izpad prihodkov upošteva povprečje dohodkov zadnjih šestih ali celo dvanajstih mesecev,” še pojasnjuje ministrstvo. Za konec poudarjajo, da je retorika, ki jo je uporabila novinarka skrajno tendenciozna in polna neresničnih dejstev in insinuacij, ki niso vredne ugleda javnega medijskega zavoda.

Rok Krajnc