fbpx

Sramotno: Portal MMC blati Izrael in ga označuje kot apartheidski režim, ki pri cepljenju izključuje Palestince, čeprav to nikakor ni res!

Boris Vasev (Foto: MMC)

RTV Slovenija je na svojem portalu objavil novico z naslovom “Kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega apartheidskega režima”. V članku navajajo, kako naj bi Izrael, ki predstavlja vodilno državo po stopnji cepljenja proti covidu, pri tem izključeval milijone Palestincev, čeprav je to daleč od resnice. Povrhu pa Izrael označujejo še za “režim judovske nadvlade” in “apartheidski režim”. Pod članek se je podpisal radikalni podpornik terorizma Boris Vasev.

Na pristransko poročanje ali širjenje lažnih novic nas je opozoril eden izmed naših bralcev, ki poudarja, da je v omenjenem članku zaslediti tudi znake obrekovanja in žaljive obdolžitve. Kazenski zakonik Republike Slovenije namreč kot kaznivo dejanje opredeljuje tako “obrekovanje” (v skladu s 159. členom KZ) kot tudi “žaljivo obdolžitev” (v skladu s 160. členom KZ), v 164. členu pa določa, da se ta kazniva dejanja nanašajo tudi za primere, ko so bila izvedena z namenom “sramotitve tuje države ali mednarodne organizacije”.

Omenjeni članek navaja, da naj bi izraelske oblasti načrtno in zavestno odrekale možnosti cepljenja prebivalcem Palestinske samouprave, pri tem pa avtor članka Izrael označuje za “režim judovske nadvlade” in “apartheidski režim”, ki “zanika dostop do enake zdravstvene oskrbe na podlagi etnične ali rasne pripadnosti”. “To so po mojem mnenju zelo resne obtožbe, ki se jih na uradnih straneh nacionalnih medijev ne bi smelo zapisovati tako nepremišljeno, in predvsem, tako nepreverjeno,” je kritičen naš bralec.

Foto: Printscreen

Ne drži namreč navedba, da izraelske oblasti niso ponudile možnosti dostopa do ustreznega cepiva prebivalcem, ki živijo na območju Palestinske samouprave. Predstavnikom Palestinske samouprave so namreč izraelske oblasti po poročanju The Jerusalem Posta ponudile zadostno količino odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu, a so jih palestinske oblasti zavrnile, češ da bodo same poskrbele za ustrezno količino cepiva in organizacijo cepljenja za prebivalce, ki se nahajajo na območju pod nadzorom Palestinske samouprave. Iz številnih virov, med drugim iz uglednega Bloomberga, je mogoče prav tako razbrati, da palestinske oblasti niso zavrnile zgolj izraelske pomoči, ampak tudi pomoč, ki so jo ponudile tudi druge arabske države.

Naš bralec kritično poudarja, da je več kot očitno, da namen MMC-jevega članka ni seznanitev javnosti z aktualnim stanjem cepljenja na območju Izraela in Palestinske samouprave ampak je primarni namen članka sramotitev tuje države in obtoževanje te države politike apartheida ter rasne, etnične oziroma religiozne diskriminacije. Opis aktualnega stanja  bi moral biti verodostojen in nepristranski, kar pa v tem primeru ni mogoče trditi.

Sara Kovač