fbpx

Bojan Požar o RTV promociji Karla Erjavca: “Intervjuji z Erjavcem na RTV postajajo še hujši kot TV Severna Koreja”

Karl Erjavec v oddaji Politično s Tanjo Gobec (Foto: Zajem zaslona RTV)

Na RTV Slovenija v zadnjih dneh radi propagirajo kandidata za mandatarja Karla Erjavca, ki je vložil nezaupnico z 42 glasovi. Več kot očitno jim ni opcija to, da se trenutna oblast obdrži, in si želijo povečati Erjavčevo kandidaturo, kljub temu, da situacija v koaliciji z levico napoveduje propad. Kot je poudaril že sam premier Janez Janša gre s ponujanjem kandidata za mandatarja za pobalinsko nagajanje, pri čemer jim pomaga tudi RTV Slovenija. Raziskovalni novinar Bojan Požar je kritičen do promocije Erjavca na RTV, ki po njegovem mnenju nima ne repa ne glave, s poročanjem pa se vse bolj približujejo severnokorejski televiziji. 

Novinarka Tanja Gobec je v rubriki Politično povabila kandidata za mandatarja, ki je vložil nezaupnico z 42 glasovi, Karla Erjavca. Gobčeva meni, da imamo v tem trenutku manjšinsko vlado, kljub temu, da so se nekateri poslanci DeSUS-a odločili glasovati po svoji vesti in še vedno sodelujejo s koalicijo pri ključnih vprašanjih. Po mnenju Gobčeve vlada prav zaradi tega neenotnost v opoziciji, a prav nasprotno smo po zgodovini sodeč videli, da opozicija ni bila zmožna normalno sodelovati, še ko je bila koalicija pod taktirko mandatarja, ki je odstopil pred epidemijo, Marjana Šarca.

Erjavec sicer zatrjuje, da ima v svoji stranki še vse štiri člane, kljub temu, da se je Branko Simonovič odločil, da se pod zaupnico ne bo podpisal, ker je bil mnenja, da v nezaupnici mečejo slabo luč tudi na lastno stranko in na lastnega ministra Tomaža Gantarja. “Ne vem kaj se je tukaj zalomilo, v torek je bil dejansko dano zagotovilo, da jo bo podpisal,” pa Erjavcu še vedno ni očitno jasno, zakaj ga Simonovič pri nezaupnici ni podprl.

Branko Simonovič ni podpisal dokumenta nezaupnice (Foto: STA)

Pri tem pa gre pri Erjavcu še za eno neresnico. Če preverimo na spletni strani Državnega zbora je možno opaziti, da je izključen poslanec iz stranke DeSUS Robert Polnar še vedno član poslanske skupine DeSUS in ima Erjavec še vedno pet poslancev. V primeru, da je Erjavec izgubil podporo pri dveh poslancih, je potemtakem Erjavec izgubil skoraj polovično podporo že znotraj svoje poslanske skupine. Če mu lastni poslanci ne zaupajo, kako bi mu potemtakem zaupala celotna Slovenija?

RTV kot eden redkih zaveznikov Erjavca?
RTV Slovenija je tako postal eden redkih zaveznikov Erjavca, ki bi mu lahko s pomočjo medijske prepoznavnosti, če mu že v kampanji ni uspelo niti do poslanskega, pa sedaj priti do mandatarskega stolčka. “Možnosti za uspeh so, čeprav majhne,” menijo številni, celo premier Janez Janša. Do vložitve nezaupnice je bil kritičen tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek, katerega stranka se je znašla pod grozovitimi pritiski. Počivalšek je bil jasen: “Erjavca ne podpiramo za mandatarja.” Počivalšek je prepričan, da v te trenutku ni časa za politične igrice, medtem ko je sedanja koalicija za nekaj zvezdic boljša od tiste Šarčeve in ne vidi razloga za prestop tja, kjer so bili odnosi neurejeni, Šarčev odstop pa vidi kot največjo izdajo Slovenije.

Pri glasovanju o nezaupnici se je zalomilo
O nezaupnici bi morali poslanci glasovati v sredo, a se je zapletlo. Direktor Sove je zbolel za koronavirusom, pri tem pa je bil v stiku s poslanci, ki so člani Knovsa. Erjavcu je vseeno kdaj bodo glasovanje nezaupnice izvedli, pa čeprav kasneje. “Bomo pa kasneje izvedli,” je dejal, pri tem pa še želi javnost prepričati, da je država ugrabljena, kljub temu, da je bila država že ugrabljena v preteklih letih, s strani globoke države. Erjavec je dejal: “Državo so nam ugrabili s pomočjo avtoritarne demokracije.” Pri tem pa še poudarja, da je svoj hrbet nastavil samo zato, ker meni, da gre Slovenija v nepravo smer in se s tem želi pokazati, kot “rešitelj” Slovenije. V nadaljevanju Erjavec trdi, da je bila opozicija ves čas prijazna, kar pa vsekakor ne drži. Spomnimo se samo denimo pozivov k protestiranju in izpadov poslancev v Državnem zboru.

Foto: Zajem zaslona RTV

Po mnenju raziskovalnega novinarja Bojana Požarja je Gobčeva ponavljala kartelske medijske vaje v slogu KUL-a. Kar smo že od Erjavca vajeni je to, da ponavlja enake in že izrabljene floskule. “Žalostno se zdi, da kandidat za novega šefa slovenske vlade obvlada največ 50 besed,” je kritičen Požar. Pri tem je Požar še kritičen do načina vodenja oddaje s strani Gobčeve. Kot poudarja, mu novinarka ob njegovih izjavah le mirno in “nonšalantno” prikimava, medtem ko Erjavec niti direktno ne odgovori na njena postavljena vprašanja. “Pusti pa mu tudi, mirno, nonšalantno, da Karl Erjavec sploh ne odgovarja na postavljena vprašanja, kar je za resnega novinarja, ko/če intervjuja, povsem nepredstavljivo. Ker, zakaj ga potem sploh karkoli sprašuje …?! Pa kakšni intervjuji so to …?!”

Vsem je poznan sistem Severne Koreje, njihove diktature in podrejanja medijev. Po mnenju Požarja se na RTV dogaja ravno to s promoviranjem Erjavca za mandatarja. “Intervjuji z Erjavcem na paradnih oddajah TV Slovenija, kot so Tarča in nedeljski TV Dnevnik ob 19. uri, rubrika Politično postajajo še hujši kot TV Severna Koreja,” je dejal za Nova24TV.

Raziskovalni novinar in avtor bloga Požareport Bojan Požar. (Foto: STA)

Sara Rančigaj