Štiri Cerarjeve zgodbe – vsem nekaj smrdi, le on nič ne voha

Foto: STA

V zadnjem času se vrstijo mnoge zgodbe, v katere je posredno ali neposredno vpleten Miro Cerar in/ali njegova stranka SMC. Vse zgodbe imajo dve skupni točki: sporne poteze Cerarja ter SMC in njihov gluhonemi odziv. Nič niso videli, nič slišali, skratka – ne vedo ničesar. 

Očitke o vpletenosti SMC v politično šikaniranje stranke SDS glede preiskave na sedežu stranke kategorično zavračajo, češ da je “Nacionalni preiskovalni urad neodvisna organizacija”. Podjetja Minis, pri katerem so – bojda brez razpisa – naročili žico za postavljanje ograje na meji, ne poznajo. O izjavi hrvaškega milijarderja Branka Roglića, da je financiral Cerarjevo stranko, še sami ne vedo točno, kaj so povedali – pravijo, da sicer to ni res, ampak da Roglić pa verjetno ne laže.

Pod krinko preiskave Širclja kar nad celotno stranko SDS
Po odredbi zloglasne sodnice Deše Cener, znane iz afere NLB, so policisti in kriminalisti vdrli na sedež Janševe SDS. Uradno naj bi preiskovali pisarno in vso korespondenco poslanca SDS Andreja Širclja in s tem povezano dogajanje okrog slabe banke (DUTB). Sprva so želeli zaseči celoten strežnik SDS, s tem pa kar vso korespondenco največje opozicijske stranke. Janez Janša strežnika ni hotel predati, nato so si tudi kriminalisti premislili.

Vse dogajanje – baje naključno – sovpada z iztekajočo se referendumsko kampanjo in po anketah sodeč – zatonom priljubljenosti SMC. Prav tako je zanimivo dejstvo, da je sodnica odredbo podpisala isti dan, ko je bila v državnem zboru razprava na pobudo SDS in NSi o ravnanjih nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča, sedanjega ministra za pravosodje, predlaganega s strani SMC. O teh povezavah v Cerarjevi stranki nimajo pojma.

Ograja na meji: Cerar ne pozna podjetja na sosednjih vratih, ki je dobilo polmilijonski posel 
Polmilijonski posel za ograjo – oziroma v Cerarjevem jeziku tehnično oviro – na meji je dobilo podjetje Minis, domnevno celo brez javnega razpisa. Po dolgem zatrjevanju našega premierja, da ograje na slovensko-hrvaški meji ne bo, je ta seveda postavljena – ostra kot britvica.

Podobno ostre pa so pripombe na izbor podjetja Minis, ki je imelo do “velikega posla” s SMC precej nižje čiste prihodke od prodaje (po podatkih agencije AJPES: manj kot 200.000 evrov v 2014). Druga zanimivost je še ta, da je podjetje dolgo časa imelo isti naslov kot sedež stranke SMC v Žalcu. Nič presenetljivega – v Cerarjevi stranki namreč pravijo, da podjetja Minis ne poznajo.

Cerar: “Težko bi domneval, da častni konzul laže”
Hrvaški milijarder in tajkun Branko Roglić je v novembru za hrvaške medije dejal, da je zadovoljen z izkupičkom, ki naj bi ga vložil v Cerarjevo stranko SMC. Cerar je v odzivu zanikal navedbe, da je častni konzul kadarkoli prispeval sredstva za stranko, niti se osebno ne poznata. Zadeva je zadnje čase nekoliko poniknila v pozabo – brez pravega epiloga.

Zgodba se je zaključila z izjavo častnega konzula, da je “malo financiral Cerarjevo stranko”. Cerar je izjavo najprej zanikal, nato pa dejal, da “bi težko domneval, da častni konzul laže”, skliceval se je na komunikacijski šum.

Vlada imenuje nadzorni svet, ta pa člane uprave, a Cerar nima s tem nič
Ne smemo pozabiti zgodbe o imenovanju članov uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) v začetku novembra, kjer je Cerar dejal, da se vlada ne sme vmešavati v postopek imenovanja članov uprave SDH, saj bi po njegovem mnenju to bila politična intervencija v nekaj, kar ni v pristojnosti vlade. A ironija je, da vlada na čelu s Cerarjem imenuje člane nadzornega sveta SDH, ki jim da v roke avtonomijo – ti pa nato imenujejo člane uprave.

Dobra novica je naša Planica
Da ne bomo samo črnogledi, je vse pohvale treba nameniti sneženi kraljici Planici, ki je po sedmih letih in 40 milijonih prenovljena končno ugledala luč sveta. Slavnostne otvoritve se je udeležil tudi premier Cerar, ki je Nordijskemu centru Planica s prerezanim trakom zaželel srečno pot. Tukaj, seveda premier ni bil tiho, pa čeprav se je vse začelo že pred sedmimi leti, ko SMC še niti obstajala ni.

A. D.