fbpx

Stopnja napadalnosti Odlazkovih medijev praviloma odraža stopnjo njegovega strahu

Igor Krišnar (Foto: YouTube)

V reviji Reporter vsakič znova potrdijo, kako nizko je padel nivo novinarstva pri tedniku, ki je nekoč veljal za uglednega. To se je spremenilo, ko je njegovo lastništvo prevzel medijski tajkun Martin Odlazek. Novinar Igor Krišnar, ki je bil včasih med drugim tudi predsednik Združenja novinarjev in publicistov, je praktično čez noč postal Odlazkov pisun, ki mu očitno ni prav nič nerodno servilno pisati po naročilu. Njegova specializacija je obračunavanje s stranko SDS, Janezom Janšo pa tudi z našim medijem. Že večkrat je bilo opaziti, da dotičnemu novinarju povzroča frustracije, če gre nekomu bolje kot njemu – in teh ni malo – zato ne preseneča, da si želi pregnati oglaševalce Nove24TV. Kaj bi imel sam od tega? Razen osebnega zadoščenja verjetno prav nič. 

Revija Reporter je že vse od volitev ponižno v službi vlade Roberta Goloba, zato praktično zgolj pljuvajo po vsem in vseh, ki nasprotujejo njegovemu načinu dela in politiki. Vsem strankam prejšnje vlade, nekdanjemu predsedniku vlade, strankam desno od sredine, predvsem pa njihovim neposrednim konkurentom – kritičnim medijem. V slednji kategoriji smo seveda prvi na vrsti mi in videti je, da si da Krišnar kar precej opraviti z našim medijem.

Tokrat jim gre pri Reporterju očitno blazno v nos, kdo na Nova24TV oglašuje. Z vprašanjem so se v napadalnem tonu obrnili na Pošto Slovenije, zanimalo jih je namreč, kdaj bodo prekinili oglaševanje na naši televiziji. Razlog za prekinitev naj bi bil po Krišnarjevo “nezaslišan škandal”, ki se je prejšnji teden zgodil v oddaji Kdo vam laže. “Škandal” je sicer ustvarila “neodvisna” novinarka in poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, ki je del posnetka oddaje predvajala v Državnem zboru in ob tem pretresla Urško Klakočar Zupančič, ki je z dramaturškim vložkom za 15 minut prekinila sejo. “Lahko menimo, da so bile besede njegovega občinstva mestoma robate in direktne, mestoma žaljive in prostaške. Ampak ljudje so povedali, kar si v resnici mislijo, Boris Tomašič pa ni človek, ki bi jim to onemogočil. Zakaj neki? Direktne, žaljive in prostaške besede so del svobode govora kot človekove svoboščine in pravice, po drugi strani pa biti neužaljen ni človekova pravica,” so posnetek komentirali na portalu Kavarna Hayek.

Stopnja napadalnosti Odlazkovih medijev praviloma odraža stopnjo njegovega strahu
Svoje frustracije pa si verjetno želi na tovrsten način blažiti tudi smetarsko-medijski tajkun Martin Odlazek. Salomon, ena najpomembnejših družb Odlazkovega imperija, je nedavno prešla v 100-odstotno last Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in tako postala podjetje v državni lasti – sodba naj sicer še ne bi bila pravnomočna. Je pa znotraj hobotnice Odlazkovih podjetij že dobil zaposlitev Tomaž Vesel, nekdanji predsednik Računskega sodišča, in sicer v družbi Eurofit, ki jo Odlazek obvladuje skupaj s člani svoje družine. Eurofit je tudi večinski lastnik Dolenjskega lista, ki je polovični lastnik Salomona – kjer naj bi bil uradno zaposlen tudi Krišnar. Domovina je pred kratkim med drugim poročala, da želi medijski tajkun s pomočjo novih izbrancev Roberta Goloba na DUTB svoj imperij pod ceno spet odkupiti nazaj – seveda na škodo davkoplačevalcev.

“Domovinsko pravico je v tem kontekstu dobilo ali če sem bolj natančen, dobiva načelo “kdor ni z nami, je proti nam”, še bolj določeno “kdor ni z mano, je proti nam”, je torej sovražnik. In za premagovanje sovražnika so dovoljena vsa sredstva, ne samo tista, ki jih pozna demokracija, torej argumenti, protiargumenti, ampak vse tisto, kar z demokracijo nima nobene zveze: to je najprej diskvalifikacija in potem likvidacija, če je potrebno tudi fizična,” je Milan Kučan izrekel leta 1994, kar je – milo rečeno – precej večji škandal od česar koli izrečenega v oddaji Kdo vam laže. Precej drugačna je namreč situacija, ko k nasilju poziva predsednik Republike – ki je na tej poziciji ostal še vse do leta 2002. A bržkone v  Sloveniji tako delujejo dvojna merila sovražnega govora – če tovrstne besede pridejo iz Kučanovega tabora, gredo skozi eno uho noter, skozi drugega pa ven. Ko se v nasprotnem taboru odzovejo s podobnim besednjakom, pa obvezno sledi pogrom.

Zanimivo, še pred šestimi leti je Krišnar pisal o dvoličnosti obravnave sovražnega govora – takrat so ga namreč zmerjali, da je pobegnil iz janšistične greznice, podobnih žaljivih zapisov pa je bilo po njegovih besedah na družabnih omrežjih še mnogo. Tistega leta oz. malo prej je uporabnik platforme pod vzdevkom “Zakladnik Matija” ob terorističnem napadu na uredništvo francoskega tednika Charlie Hebdo v Parizu zapisal, da bo nekaj podobnega doletelo tudi »janšistične govnače« Demokracije in Reporterja. Tega kakopak tudi takrat niso obsodili, je pa Krišnar izpostavil, da so po drugi strani kot sovražni govor označili molitev nekoga, ki je nasprotoval nameravanim spremembam družinskega zakona. No, novinar Reporterja je od davnega leta 2016 že zdavnaj obrnil ploščo in sedaj ta dvojna merila ob lastnih žalitvah in blatenju – po načelu najprej diskvalifikacija, nato likvidacija – s pridom izkorišča.

Sara Kovač