fbpx

Strašljivo: V sredo in četrtek na naših mejah od 20 do 30 tisoč migrantov, ograja v pripravljenosti

Foto: epa

V sredo ali najpozneje v četrtek lahko pričakujemo 20 do 30 tisoč migrantov, je pred sejo vlade pojasnil zunanji minister Karl Erjavec. Zato je po njegovih besedah prav, da vlada pregleda položaj in ukrepe, s katerimi bo zagotovila, da bo vse normalno delovalo.

Medijem tako minister ni želel razkriti, kakšne ukrepe lahko vlada danes sprejme. Na vprašanje, ali lahko pričakujemo, da vlada danes odloči o postavitvi tehničnih ovir na meji, je odgovoril, da je to odvisno od ocene, odločitve pa da bodo sprejeli na podlagi razprave.

So pa po njegovih besedah odgovorni, da zagotovijo normalen potek dogodkov ter varnost migrantov in državljanov.

Slovenija vpeta v verigo
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pa je medtem iz Bruslja sporočila, da so tehnična sredstva že pripravljena, potrebna pa je le še politična odločitev, ki je lahko sprejeta že danes.

Odločitev je po njenih besedah odvisna od ocene stanja in od ukrepov sosednjih držav, saj je Slovenija vpeta v verigo in na balkanski migracijski poti ni sama. Okoliščina, na katero mora biti Slovenija kot majhna država z omejenimi zmogljivostmi še posebej pozorna, je krepitev migracijskega toka, je še izpostavila ministrica.

Hkrati ministrica v naslednjih dneh pričakuje od EU dodatno pomoč za varovanje schengenske meje – tako s policisti kot s finančnimi sredstvi. Slovenija v tem trenutku še varuje schengensko mejo, vendar prihaja do masovnega in na trenutke tudi nasilnega prehoda državne meje, zato pričakuje krepitev pomoči EU.

Spomnimo samo še na eno težavo, ki se Sloveniji približuje v naslednjem tednu. Policisti so namreč pred dnevi napovedali, da bodo 18. novembra stavkali.

U. U., B. O., STA