fbpx

Tako ministrstvo za gospodarstvo uničuje male lesarje

Foto: STA

Ministrstvo za gospodarstvo je prejelo pritožbo v zvezi z razpisom za lesarje. Zamujanje z objavo razpisa ima za podjetje Lesna veriga konkretne posledice, ki bodo tudi v prihodnje vplivale na razpoložljiva finančna sredstva.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je prejel pisma iz Lesne verige iz Zgornje Savinjske doline v zvezi razpisa za lesarje. Razpis je bil objavljen 29.7.2016, ko je bil s strani SVRK potrjen 26.7.2016, in potem ko je vaše ministrstvo (direktorat) razpis dopolnjeval od 3.6.2016 pa vse do 22.7.2016, ko je SVRK-u posredoval zadnjo dopolnitev. Ker ima zamuda konkretne in merljive posledice je Miran R. Zager v pismu poudaril, da se bo ponovno moralo opustiti kar nekaj pomembnih projektov. V odgovoru na zadevo razpisa pa so z Ministrstva za gospodarski razvoj odgovorili, da je razpis objavljen za obdobje dveh let.

Za projekte bi se naj uporabljala sredstva za leti 2016 in 2017, vendar imajo na Lesni verigi zaradi zakasnelega razpisa le en mesec in pol časa za izvedbo projekta.

“Prijavitelji so bili v okviru razpisne dokumentacije seznanjeni z roki, v katerih b sprejeta odločitev in o rokih poročanja. Sredstva je bilo možno planirati tudi zgolj vnaprej, za leto 2017. Stroj se lahko naroči kadarkoli do oktobra 2017,” je v odgovor na vprašanje Kako lahko lesna veriga učinkovito izpelje svoje projekte glede na dejstvi, da ima zanj le mesec in pol časa? podalo tajništvo Ministrstva za obrambo.

Neizkoriščenih skoraj 3 milijone evrov
Kar 70 odstotkov vseh sredstev, ki jih prejme Lesna veriga namreč predstavljajo investicijski stroški strojev in opreme, ki pa jih je potrebno naročati v naprej, saj jih ni na zalogi. Zager je se dodal, da je izvedba projekta zaradi zamude ministrstva za gospodarstvo, postala “misija nemogoče”.

Preko seznama projektov, ki ga najdemo na straneh Regionalnega sklada, pa lahko še razberemo, da je bilo iz sredstev 2016 izkoriščenih le 0,9 milijona evrov, neizkoriščenih pa je bilo kar 2,6 milijona evrov. Takšen izid je nedopusten ob dejstvu, da se je celotna lesna in pohištvena industrija dolga leta borila za svoj direktorat in ga naposled tudi dobila.

Sredstva pa po mnenju Ministrstva niso izgubljena. “Za MSP, ki deluje na lesno-predelovalnem področju, je v okviru spodbujanja snovne in energetske učinkovitosti namenjenih 20 milijonov evrov za obdobje celotne finančne perspektive,” še dodajajo.

Ponovno izločanje uspešnih projektov in delitev sredstev?
Težišče stroškov je ministrstvo prikazovalo v obdobju od 18.10.2016 do 30.10.2017, ko pa je možno koristiti vire 2017. Ti viri pa znašajo le 2,4 mio EUR. “Nastal je pritisk na ta sredstva, kar je rezultiralo očitno v izredno visokem pragu za izbor in izločanju dobrih projektov,” še dodaja Zager.

Druga anomalija, ki se pojavlja pri razpisu, pa je po mnenju lesarjev delitev sredstev pri specializirani lesni in pohištveni industriji na dve kohezijski regiji. “Alociranje razpoložljivih sredstev v razmerju 1/3 zahod in 2/3 vzhod je povzročila uporabo različnih pragov za izločanje, kjer je bil prag z vzhodno kohezijsko regijo višji kot za zahodno.”

Vprašanja na temo smo posredovali v pisarno ministrstva, od katerega pričakujemo tudi odgovore na zastavljeno problematiko.

K. Ž.