fbpx

Težave z dobavo medicinske opreme, vlada pripravlja nove ukrepe za samozaposlene, upokojence, kmete in študente

Foto: EPA

Po neuradnih informacijah, ki smo jih prejeli z Ministrstva za zdravje in Ministrstva za gospodarstvo naj bi bilo podjetje DHL, ki je v lasti nemškega servisa Deutsche Post, odgovorno, da v Slovenijo s Kitajske že več dni ne prispe nujna medicinska oprema, ki jo je država naročila zaradi epidemije novega koronavirusa.

Aleš Cantarutti, državni sekretar gospodarskega ministrstva, je sicer v četrtek zvečer za 24ur povedal, da ima Slovenija po zagotovilih Civilne zaščite v skladiščih trenutno dovolj opreme za teden dni. Prvo letalo z novo opremo s Kitajske bo predvidoma v nedeljo vendarle pristalo na letališču v Frankfurtu. Gre za donacijo podjetja Hisense, skupaj približno pet ton opreme.

V DHL Express Slovenija pa so za Nova24TV zatrdili, da nenehno delajo na tem, da bi čimprej dostavili vse pošiljke s Kitajske, velik del zmogljivosti tovornih letal pa je namenjen ravno prevozu kritičnih medicinskih potrebščin in osebne zaščitne opreme. Vendar jim zmanjšana zmogljivost zračnega tovora po besedah direktorja Matjaža Sirka povzroča časovne zamike v dostavi.

Vlada Janeza Janše sprejema mega protikorona zakonski paket v vrednosti dveh milijard evrov

Vlada Janeza Janše je v petek zasedala pozno v noč za sprejem mega paketa “protikorona” zakona, ki bo olajšal življenje samozaposlenih, najbolj ranljivim upokojencem in kmetom ter študentom.

Za samozaposlene, ki ne morejo opravljati dela bo vlada plačala vse prispevke in jim namenila 700 evrov univerzialnega temeljnega dohodka. Študentom, ki so ostali brez dohodkov, bo vlada po predlogu ministra za socialno delo Janeza Ciglera Kralja namenila med 200 do 300 evrov mesečnega zneska.

V Sloveniji 638 okuženih, 9 umrlih, 90 hospitaliziranih in 22 se jih zdravi na intezivni negi

V Slovenije je do 26. 3. 2020 do 24. ure je bilo opravljenih 18.369 testiranj, od tega je bilo 638 pozitivnih testov. Po epidemioloških podatkih, ki smo jih prejeli do sedaj, gre za 632 oseb.

Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, dve osebi pa sta testiranje opravili v tujini. Hospiraliziranih je 90 oseb. Na intezivni negi se nahaja 22 oseb. V petek sta umrli še dve osebi. Skupaj je umrlo 9 oseb.

Luka Perš