fbpx

To je Anton Ribnikar: Ne govori niti enega tujega jezika, a sedi v nadzornem svetu NLB

Vir: STA

Kako bo novopečeni član nadzornega sveta NLB Anton Ribnikar komuniciral s svojimi sodelavci iz tujine, vedo verjetno samo tisti, ki so ga zaposlili. Ribnikar naj bi bil funkcionalno neopravilen v angleškem jeziku, česar pa ni želel komentirati, kljub temu da so mu vprašanje zastavili korektno in v slovenskem jeziku. 

Zastavlja se torej pomembno vprašanje: kako bo nadzornik komuniciral z sodelavcem iz nadzornega sveta Laszlom Orbanom, ki prihaja iz Madžarske, ali dvema članoma uprave, Andreasom Burkhardtom in Archibaldom Kremserjem. Za zdaj še ni jasno, ali bo pri komunikaciji potreben tudi prevajalec in ali bodo tujci tudi v tem primeru ob službo (kot se je zgodilo na SDH), ker vedo preveč. 

Nadzornikovega neznanja angleškega jezika ni hotel komentirati niti tisti, ki ga je zaposlil, to je predsednik uprave SDH Marko Jazbec, ki se je izgovoril na tajnost kadrovskega postopka: “SDH skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov ne razkriva osebnih podatkov, s katerimi se je seznanil v kandidacijskem postopku.

V NLB v tem trenutku iščejo upravljavca varovanja informacijskih sistemov. Uganili ste, zahtevano je aktivno obvladovanje angleškega jezika, kar lahko preverite tukaj.

Anton Ribnikar, statistična napaka?
Ribnikarjevo nepoznavanje največjega svetovnega jezika je toliko bolj problematično z vidika, da morajo skoraj vsi zaposleni na NLB izkazati vsaj osnovno poznavanje angleščine – razen morda snažilk ali hišnikov, čeprav obstaja velika statistična verjetnost, da tudi zaposlenih v teh poklicih govorijo angleško. Slovenija je namreč po obvladovanju angleškega jezika šesta na svetu.

Anton Ribnikar, nekdanji vrhovni državni tožilec, ki je v nadzorni svet NLB prišel po predhodni zaposlitvi v Montenegrobanki (NLB), naj bi v Črni Gori odobril nekatere zelo sporne kredite. V enem primeru naj bi obšel kreditni odbor in na svojo roko podpisal sporno večmilijonsko garancijo za neko hrvaško gradbeno podjetje, poroča Požareport. 

Anton Ribnikar = stara garda, “old boys”
Anton Ribnikar za mnoge predstavlja t. i. “old boyse”  ali staro gardo, ki naj bi bila odgovorna za zlom NLB – ta je pred leti zaradi nujne dokapitalizacija davkoplačevalce pošteno udaril po denarnicah. Do imenovanja nadzornikov je prišlo v času odstopa Janka Medje, nekdanje prvega nadzornika NLB, in odpoklica Mihe Košaka, ki je svoj odpoklic obžaloval.

Ž. K.