fbpx

To je prvi odgovor Milana Kučana na vabilo Nove24TV, da se udeleži velikega soočenja z Janezom Janšo

Foto: STA

Kar nekaj prahu je povzročila najava naše televizije, da 22. 6. 2016 ob 19:30 pripravljamo veliko soočenje na temo osamosvojitve in dogajanja leta 1990 in 1991. Vabilo z enako vsebino smo poslali tako tedanjemu predsedniku Milanu Kučanu kot tudi tedanjemu obrambnemu ministru Janezu Janši.

Četudi ste številni bralci in gledalci že vnaprej podvomili, da se bo Milan Kučan sploh odzval na vabilo, le ni bilo tako. Na vabilo se je prvi odzval prav Milan Kučan.

“Zahvaljujem se Vam za povabilo na oddajo o dogodkih iz let 1990–91,” se začne odgovor nekdanjega predsednika in nadaljuje: “Vidim veliko razlogov, da se o tem velikem dejanju Slovencev argumentirano razpravlja.”

Jezen zaradi ovadbe
Milan Kučan v nadaljevanju nato preide iz obdobja osamosvojitve v leto 2016, natančneje v pretekli mesec, ko je VSO zoper njega zaradi veleizdaje ob razorožitvi teritorialne obrambe podala kazensko ovadbo. Kučan je očitno to dejanje VSO zelo zameril tudi Janezu Janši, saj v odgovoru zapiše: “Mislim pa, da k osvetlitvi takratnega dogajanja ne morejo prispevati soočenja ovaditeljev in ovadenih. Razumeli boste, da vašega povabila ne morem sprejeti. Milan Kučan”

Ker je Milan Kučan spregledal dejstvo, da smo ga v oddajo povabili kot zgodovinsko osebo, nekdanjega predsednika države in eno ključnih figur v politiki za časa osamosvojitve, ne pa kot osebo, ki je bila pretekli mesec ovadena, smo ga seveda prijazno opozorili, da je vabilo na soočenje napačno interpretiral.

Želja po transparentnosti
Pogovor med obema ključnima osebama osamosvojitve namreč ne bo tekel o kazenskih ovadbah iz preteklega meseca, temveč o vseh nerazčiščenih dogodkih iz let 1990 in 1991 – o katerih se krešejo mnenja. V demokratični ureditvi je namreč bistvena tudi transparentnost javnega nastopanja, zato je več kot nujno, da se neko poglavje zgodovine, o kateri zagotovo vesta največ prav on kot nekdanji predsednik in Janez Janša kot nekdanji obrambni minister – zaključi.

Vsak izmed njiju bo drugemu na soočenju lahko takoj odgovoril na stvari, za katere eden trdi eno, drugi pa drugo že 25 let. Z argumenti in ne pavšalnimi obtožbami bi oba akterja osamosvojitvenega časa lahko pripomogla, da Slovenija stopi korak naprej. Ker je bil želja po transparentnosti, demokratičnosti in argumentirani razpravi v nastopih nekdanjega predsednika velikokrat izražena, smo v uredništvu zato prepričani, da se bo Milan Kučan soočenja vsekakor udeležil.

Uroš Urbanija