fbpx

V Državnem zboru razstava o ameriškem poročanju v času osamosvajanja

V državnem zboru je te dni razstava združenja VSO, ki prikazuje, kako so v času osamosvojitvene vojne o celotnem dogajanju poročali ameriški časopisi.

Na 26 panojih so razstavljene kopije člankov pomembnih ameriških časopisov, kot sta Washington post in New York Times, ki nam prikažejo celovit pogled skozi oči tujih novinarjev. V prvi fazi Američani nikakor niso bili naklonjeni osamosvojitvi Slovenije, saj so celo slovensko teritorialno obrambo označili za okupatorsko.

A ko je po nekaj dneh postalo jasno, da Slovenija ne bo odnehala in da so slovenski rojaki vladam po vsem svetu pokazali pravo sliko, se je mnenje tujih medijev začelo obračati v korist Slovencev. Ta preobrat je viden tudi iz ameriških člankov.

Enotnost ljudstva močnejša nad neenotno politiko
Osamosvojitelj in takratni minister za obrambo Janez Janša je o razstavi dejal, da je ta “pomembna predvsem za mlajšo generacijo, ker se iz nje vidi, da smo bili na začetku popolnoma sami, potem pa si je Slovenija s svojim pogumom, odločnostjo, vztrajnostjo in enotnostjo ljudstva kljub neenotnosti politike prislužila simpatije, ki so bile ključnega pomena za mednarodno priznanje”.

V prispevkih ameriških medijev je čutiti tudi začudenje zahodnega sveta nad majhno Slovenijo, ki je pometla s takrat četrto najmočnejšo armado v Evropi.

V Državnem zboru razstava o ameriškem poročanju v času osamosvajanja 1

Po mnenju predsednika združenja VSO Aleša Hojsa so najbolj zanimivi tisti članki, ki poročajo o postavljanju kampov za begunce na avstrijski strani, saj so Avstrijci in Američani takrat pričakovali, da bodo Slovenci množično bežali. “Zanimiv je ta članek predvsem zato, ker se je potem izkazalo, da nekega velikega odliva tja ni bilo. Slovenski narod se je takrat poenotil in uprl agresiji in skupaj smo dosegli to, kar danes imamo.”

Razstava bo na ogled še ves naslednji teden, nato pa jo bo možno videti v prostorih VSO.

M. P.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save