fbpx

Dovolj je bilo: Vse dobavljene ventilatorje so pripravljeni odkupiti nazaj!

Foto: epa

V podjetju Geneplanet so za ponedeljek, 4. maja 2020, napovedali celovito pojasnilo glede vprašanja ustreznosti in uporabnosti ventilatorjev Sirius R30, ki so jih po naročilu Zavoda za blagovne rezerve dostavili slovenskemu zdravstvenemu sistemu. Prispevke osrednjih medijev na to temo so v podjetju označili za lažne in zavajajoče. Pri tem so ravno tako ponudili, da podjetje GenePlanet samo takoj odkupi nazaj vse do sedaj že dobavljene ventilatorje po dobavni ceni, prekličejo še neizpolnjeno naročeno dobavo in vrnejo celotni avans. Kot so poudarili v podjetju, jim črnjenje njihovega imena in blatenje, ki se ga gredo opozicijski mediji, načenja ugled v tujini. Na odziv Geneplaneta se je odzval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki potencialni umik podjetja iz dobave zdravstvene opreme obžaluje.

“V družbi GenePlanet smo tako pri sklepanju poslovnih razmerij, kot tudi izvajanju sprejetih obveznosti ves čas ravnali zakonito, skrbno in v skladu z dobro poslovno prakso,” so zapisali v sporočilu za medije.

Pri tem so poudarili, da njihovo podjetje svojo dejavnost na trgu opravlja že več kot deset let v 35 različnih državah. “Da bi lahko obranili naše dobro ime v poslovnih krogih razbremenjeni tega političnega pritiska, smo danes na DBR poslali predlog za sporazumno razvezo poslovnih dogovorov.”

Direktor GenePlaneta Marko Bitenc je v sporočilu za javnost ob tem dodal, da so bili medijski prispevki v zvezi z naročilom, ustreznostjo in uporabnostjo ventilatorjev Sirius R30 lažni in zavajajoči, kar bodo tudi demonstrirali javnosti na napovedani parlamentarni preiskovalni komisiji, kjer bodo javnost seznanili z ustreznimi dokumenti in pričevanji zdravnikov, ki dobavljene ventilatorje R30 sploh uporabljajo.

Kakor so zapisali v podjetju, pojavljanje GenePlaneta v tako lažnivem, škodoželjnem in nadvse negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga škoduje mednarodnemu ugledu in dobremu imenu družbe. Zato so DBR že predlagali odkup vseh do sedaj dobavljenih ventilatorjev po enaki ceni, preklic še neizpolnjene naročene dobave in vrnitev celotnega avansa.

Kakor kaže, je levičarskim medijem uspelo. V želji, da bi na vsak način našli greh, ki bi ga lahko prilepili na vlado, so poskrbeli, da bo Slovenija po možnosti ostala brez približno stotih že dobavljenih ventilatorjev, ki so krvavo potrebni v boju proti COVID-19. Če se je kdo kdaj spraševal, zakaj mladi in talentirani bežijo iz Slovenije, ima tu izvrsten primer. Ker je v levičarski naravi, da žebelj, ki štrli, zatolčejo.

https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1256661272642424834

Svojega razočaranja nad dogajanjem ni skrival niti gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je povedal, da je bilo Ministrstvo za zdravje že pozvano, da poda mnenje o tem, ali slovensko zdravstvo potrebuje že dobavljene ventilatorje ali pa jih vrnejo. “To imamo, ko se izgubi smisel za konstruktivnost in sodelovanje. Žal.”

Medtem, ko se svet potihem pripravlja na prihod drugega vala COVID-19 in države po svetu vztrajno kopičijo zaloge, bi se Slovenija zaradi zaslepljenosti in krvoločnosti znašla v situaciji, kjer bo primanjkovalo nujne medicinske opreme. Takrat bo spet dežurni krivec vlada Janeza Janše, mogoče si nekateri tega celo želijo, a tokrat si lahko vlada opere roke. Kri nedolžnih žrtev bo namreč na rokah levičarjev in njihovih podpornikov, ki so pri tej hajki sodelovali, jo soustvarjali in jo podpihovali.

“V času, ko so bile podpisane pogodbe za ventilatorje, so bili izbrani ponudniki, ki so zagotavljali kratek rok dobave, kar je bilo ključnega pomena. Takrat je padla kocka – raje solidni ventilatorji TAKOJ, kot drugi šele čez pol leta. To je bila EDINA izbira,” je pojasnil Počivalšek. “Me pa zanima – kako bi se vi odločili 18. marca, ko smo trepetali pred italijanskim scenarijem? In kdo si upa napovedati epidemiološko sliko za avgusta ali novembra? Veliko vas je danes junakov, a kje ste bili takrat?”

Vprašanje je vsekakor na mestu. Namreč, ko so se novinarke na nacionalni televiziji še rokovale s takratnim premierjem Marjanom Šarcem, so v SDS opozarjali, da se je potrebno pripraviti na pandemijo. Zaradi tega so se znašli pod plazom kritik, da širijo strah. Ko se je zgodila desnosredinska vlada, so ti isti mediji začeli na vsak možen način sabotirati delo vlade, njihovi novinarji in uredniki pa so bili med tistimi, ki so najglasneje pozivali k “uporu” in protestom.

Ivan Šokić