Nevarnost terorizma: Premier Cerar in prvi policist Fank govorita vsak po svoje

Foto: Nova24tv

Na današnje teroristične napade v Bruslju se je odzval tudi premier Miro Cerar. Napovedal je, da Slovenija za zdaj ne bo zvišala stopnje ogroženosti zaradi terorizma, po drugi strani pa so danes slovenski policisti dobili dodatna navodila za poostritev ukrepov predvsem na mejnih prehodih in letališčih.

Ta napad pomeni napad na demokracijo, človekove pravice, strpnost in solidarnost, je opozoril premier Cerar. Ob tem je dodal, da za zdaj ni podatkov, ki bi zahtevali dvig stopnje ogroženosti zaradi terorizma. Premier po eni strani zagotavlja, da je Slovenija ena najbolj varnih držav na svetu, po drugi strani pa je slovenska policija že dobila navodila za poostritev varnostnih ukrepov na meji.

Slovenska policija je z okrepljenimi aktivnostmi na področju protiteroristične dejavnosti začela že po terorističnih napadih v Franciji. Danes pa so policisti dobili dodatna navodila za poostritev ukrepov, spremljali pa bodo tudi določene populacije v notranjosti države, je povedal prvi mož policije Marjan Fank.

Fank: Stoodstotne varnosti ni mogoče zagotoviti
O morebitni potrebi po ukrepanju Slovenske policije je Fank povedal, da so aktivnosti za ustrezno ukrepanje v takšnem primeru pripravili “do maksimuma”. Po njegovih besedah pa ni mogoče zagotoviti stoodstotne varnosti. Belgija je denimo imela razglašeno drugo najvišjo možno stopnjo ogroženosti in na ulicah je bilo ogromno policistov in vojakov, pa sta se napada kljub temu zgodila, je dejal.

Cerar: Slovenija se trudi zagotoviti varnost državljanov
“Naše strokovne službe so v stiku s sorodnimi službami iz drugih držav. Z njimi stalno sodelujemo tudi zaradi migrantskih izzivov, ocena ogroženosti pa je bila sprejeta v okviru sveta za nacionalno varnost,” je pojasnil premier. Ob tem je dodal, da Slovenija veliko vlaga na politični in operativni ravni, da zagotovi varnost državljanov.

Francija: Evropa je v vojni
Na napade so se že odzvali številni evropski in svetovni voditelji. Francoski predsednik Francois Hollande je opozoril, da je “Evropa v vojni” in da “smo soočeni z globalno grožnjo”. Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil sožalje belgijskemu kralju Philippu in vsem Belgijcem ob smrti civilistov ter ostro obsodil te “barbarske zločine”. “Boj proti temu zlu zahteva najvišjo raven mednarodnega sodelovanja,” je poudaril po poročanju STA.

N. K.