[Video] Fajonova zaradi Goloba še pred volitvami pohodila svoje obljube

Zunanja ministrica Tanja Fajon (foto: STA)

Stari novi obraz Robert Golob še naprej skriva svojo dohodninsko napoved in s tem pri marsikom ustvarja vtis, da nekaj skriva. Še posebej v luči dejstva, da ostali predsedniki ostalih strank težav s transparentnostjo dohodkov nimajo. “Mislim, da se do zdaj še ni nikoli zgodilo, da bi nekdo, ki bi kandidiral na volitvah za državni zbor, skrival svojo dohodninsko odločbo. Podoben problem je bil pri Zoranu Jankoviću leta 2011, pa še on ni do konca vztrajal,” je kritično opozoril premier Janez Janša. Fajonova pa je Golobu stopila v bran in tako še pred volitvami pohodila svoje obljube o ničelni toleranci do korupcije, potrebi po transparentnosti in zakonitosti. Poleg tega pa je govora o državnem denarju, ki ga je prejemal Golob, torej to ni nikakršen zaseben podatek. Poglejte spodnji videoposnetek.

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob je prejemal plačo, ki daleč presega zakonske omejitve. V letu 2020 je slednji prejel 214 tisoč evrov neto, kar znese približno 540 tisoč evrov bruto. Ker pa ni znano, ali je imel Golob še kakšne druge vire zaslužka, ni povsem jasno, kolikšen je bil točen bruto znesek vseh njegovih prihodkov.

Predsednik vlade Janez Janša je v sredo podal izjavo za Planet TV glede predsednika Gibanja Svoboda, ki ne želi pokazati svoje dohodninske napovedi. Poudaril je, da je to nekaj nenavadnega, sodeloval je namreč v vseh dosedanjih volitvah in se ne spomni, da bi kandidati za poslance ali kandidati za predsednika vlade javnosti odtegnili vpogled v dohodninsko napoved. “Mislim, da bodo na koncu vse dohodninske napovedi prišle na plano, sicer si ne predstavljam, da lahko nekdo kandidira.”

https://twitter.com/domencukjati/status/1514374722431168525

Dohodninske napovedi
Tanja Fajon kot evropska poslanka v letu 2020 prejela 107 tisoč evrov bruto, Matej Tonin 59 tisoč evrov bruto, Janez Janša 64 tisoč evrov bruto in Zdravko Počivalšek 66 tisoč evrov.

Foto: Printscreen Moja Dolenjska

Na vprašanje, ali se mu ne zdi nenavadno, da ni na lestvici najbolje plačanih politikov, na prvem mestu predsednik vlade, je prvak SDS odgovoril, da je nenavadno, da imajo nekateri, ki so prav tako plačani iz državnega proračuna ali so zaposleni v državnih podjetjih, višjo plačo kot predsednik vlade, ki je odgovoren za vse. “Če pa bi bila to plača nekoga, ki dela v privatnem gospodarstvu in ne v državnem podjetju, pa je ta plača lahko kakršnakoli, takšna kot jo določi lastnik.” V isto kategorijo se po mnenju premierja uvršča tudi javno zdravstvo. Je pa po njegovem mnenju treba zagotoviti, da bomo konkurenčni, saj Slovenija ni samotni otok, zato mora biti privlačna za določene poklicne profile, ki so v tujini bolje plačani in jih lahko izgubimo. “Pred nami je zahtevna naloga reforme plačnega sistema v javnem sektorju, priprave zakona, ki bo poskušal rešiti ta problem v zdravstvu, smo se že lotili in bo sprejet še pred poletjem,” je prepričan.

Foto: Nova24TV

“To je stvar osebne odločitve, ker mediji in javnost niso razsodniki naših plač. To je ne nazadnje neka osebna zadeva, ko gre za osebne podatke,” je predsednica stranke SD Tanja Fajon v izjavi za Planet TV dejala glede odločitve Goloba, da pred javnostjo skriva višino svojih dohodkov. Kakorkoli, nato je Fajonova v soočenju Slovenija izbira na Planet TV in Nova24TV povedala, da transparentnost predstavlja temelj vsake demokratične družbe. Ob tem je Fajonova dodala, da je sama svojo dohodninsko napoved razkrila. “Zdi se mi, da je transparentnost temelj vsake demokratične družbe in pravne države. Ljudje imajo pravico vedeti, kako zaslužimo denar. Je pa tudi dolžnost medijev in novinarjev, da pri tem niso zavajajoči,” je dejala.

Tanja Fajon (Foto: Nova24TV)

Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin je v soočenju poudaril, da razkritje dohodninske napovedi za vse politike predstavlja minimalni standard transparentnosti in mimo tega ne moremo iti. “V kolikor bi se kasneje pokazalo, da ima nekdo čudne ali pa nenavadne prihodke, bi to lahko vplivalo na njegovo delo. Tudi težave bi bile znotraj koalicije ali pa pri njegovem političnem delu. Tako da je v interesu vsakega politika, da dohodninsko napoved pojasni in da se razčistijo vse dileme.” Pravi, da ga preseneča, da neka Levica, ki vedno govori o tem, kako je treba biti transparenten, ne vztraja pri tem, da se stvari razkrijejo. “Še zlasti zato, ker se napoveduje, da bo Gibanje Svoboda njihov koalicijski partner,” je bi jasen Tonin.

Foto: Twitter NSi

“Moja dohodninska napoved je javna. Leta 2020 sem zaslužil 66 tisoč evrov bruto. Dodatno sem zaslužil še 343 evrov in naslova kmetijske dejavnosti. Ne morem komentirati drugih, sploh če jih ni zdaj tukaj. Sem pa kot gospodarski minister, ki je odgovoren za prekrškovni postopek, dolžan povedati, da je postopek ugotavljanja skladnosti plače z Lahovnikovim zakonom zaključen,” je poudaril predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek in dodal, da so bile v GEN-I ugotovljene kršitve in odločbe so odpravljene.

Zdravko Počivalšek (Foto: Twitter)

“Mislim, da se do zdaj še ni nikoli zgodilo, da bi nekdo, ki bi kandidiral na volitvah za državni zbor, skrival svojo dohodninsko odločbo. Podoben problem je bil pri Zoranu Jankoviću leta 2011, pa še on ni do konca vztrajal. Kar se tiče prihodkov gospoda Goloba. Če bi šlo za zasebno podjetje … Hvala bogu, da kdo v zasebnem podjetju zasluži visoko plačo, da mu jo lastniki podjetja dajo. Boljše je podjetje, večjo plačo si zasluži tisti, ki je zaslužen za uspešno vodenje podjetja,” je zatrdil Janša in ob tem dodal, da v državnih podjetjih obstajajo nekakšne regulative. “Jaz kot predsednik vlade vodim ‘največje državno podjetje’ in bi morala obstajati neka skladnost med plačami,” je prepričan.

Premier Janez Janša (Foto: Vlada RS)

Janša je sicer opozoril tudi na dvojna merila elektro oligarha na področju političnega in družinskega kadrovanja. Po besedah Janše Golob kot predsednik uprave Gen-I ni bil zamenjan, ampak mu je potekel mandat. “Tisti, ki so odgovorni za nadzor nad tem državnim podjetjem, Robertu Golobu niso podelili novega mandata,” je dejal in ob tem dodal, da nihče v politiki in v gospodarstvu nima pravice do dosmrtnega mandata. “Še posebej ne, če nekdo pravi, da je najsposobnejši v svoji branži, potem verjetno deset boljših in večjih mednarodnih podjetij komaj čaka, da ga zaposlijo.”

Sara Kovač