fbpx

[Video] Janković očitno ne more iz svoje kože – tudi novembru je dodal svojih 20 odstotkov provizije

Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

Očitno se po zaprtju stojnic z Jankovičevimi “kuhančki”, po pojavljanju na sodiščih in po novih preiskavah na domu Jankovićev v Ljubljani obetajo drugačni časi. V zadnjih dneh hudomušno po spletu kroži Jankovićeva izjava, ko je dejal, da je imel november kar 36 sončnih dni. “Zoki ne more iz svoje kože. Tudi na november je dodal svojih 20 odstotkov provizije!” se je glasil eden izmed komentarjev na Twitterju. 

V torek je odmevala preiskava na domu družine Janković, kot so poročali mediji so kriminalisti v torek zjutraj začeli z izvajanjem hišne preiskave na domu ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Po neuradnih informacijah je potekalo kar enajst hišnih preiskav. Med preiskovanci naj bi bili žena Zorana Jankovića Mia Janković, sin Damijan Janković in njegova partnerka Ursula Gavish ter podjetnika Gregor Marolt in Jan Bec.

Akcija kriminalistov naj bi bila povezana s sumom zlorabe sredstev EU, po poročanju portala 24ur pa naj bi kriminalisti obiskali tudi sina ljubljanskega župana Jureta Jankovića, tarča preiskave pa naj bi bili domnevno sporni posli Jankovićevih sinov. Pod drobnogledom naj bi bilo poslovanje z različnimi podjetji. Sodišče je v zadnjih letih trem podjetjem v lasti družine Janković, Electi Inženiringu, Electi Naložbam in Electi Holdingu odpisalo skoraj 29 milijonov evrov dolga.

Foto: Twitter Mirko Mayer

Še bolj kot preiskava pa je v javnosti požel veliko pozornosti posnetek z novinarske konference, ki je dan kasneje zaokrožil po socialnih omrežjih. Za veliko smeha je poskrbel kar sam Janković, ko je dejal, da je bilo novembra v Ljubljani kar 36 sončnih dni. “Čista voda, čisti zrak, v Ljubljani kjer imamo meglo smo imeli v novembru 36 sončnih dni,” je podal material za enega najbolj humorističnih memov politikov v letošnjem letu.

https://twitter.com/DKopse/status/1473652002949414916?s=20

“Potem, ko se v Stožicah lahko odda tudi prostor v najem po kubikih, poleg že oddane površine, se tudi november lahko raztegne na vsaj tri jesenske mesece skupaj, vsaj kar se sončnih dni tiče. Nič čudnega, da pobere tako provizijo, kakor še odstotke,” se je glasil eden izmed komentarjev na Twitterju. Drugi se sprašujejo, kje dobiti Zokijev koledar in če bo silvestrovo na 36. decembra.

Spet tretji so se spomnili na neposrečeno propagando SAB in jo primerjali z Jankovićevo izjavo: “Ne sam, da majo levičarji 14 mesecev vinjeto, zdaj majo še 36 dni dolg november… fouš malo.” Najbolj domiseln pa je bil vsekakor tale tvit: “Zoki ne more iz svoje kože. Tudi na november je dodal svojih 20 odstotkov provizije!” Tudi voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič se je sinoči spraševal, če je to tako kot na njegovem računu. “Kaj porabite več kot imate ali kaj? Kako je mogoče, imeti 36 sončnih dni, če ima november 30 dni?” je dejal in ocenil, da je to nova realnost, ki priča tudi o tem, da mu odpišejo njegove dolgove, postopki zoper njega pa zastarajo.

Bo Jankovićev primer ponovno zastaral?
Pri portalu e-Maribor pišejo, da bo november v Ljubljani imel kar 36 dni in to sončnih, ne vejo pa še, ali bo vsakega novembra Janković kuhal tudi kuhano vino. Zagotovo pa bo za vse kriv Janez Janša, Jankovićev primer na sodišču pa bo zopet zastaral na sodišču. To je verjetno imel v mislih Janković, ko je klatil neumnosti na novinarski konferenci. Drugače si sploh ne znajo predstavljati stavka: “V novembru smo imeli 36 sončnih dni, nje.” Na koncu se še vprašajo: “Mogoče pa je bilo na tiskovni konferenci le preveč kuhanega vina?”

Sara Kovač