[Video] Andrej Umek: Šarčev kolerični stil vodenja predstavlja širši slovenski problem!

Kdo vam laže, Boris Tomašič, Miloš Čirič in Andrej Umek (Foto: posnetek zaslona)

V sredo je v oddaji Kdo vam laže voditelj Boris Tomašič gostil gosta Andreja Umeka in Miloša Čiriča, v oddaji pa so spregovorili o aktualnih političnih temah, ki so v mainstream medijih zapostavljene. Tokrat so govorili o medijskem uničenju stranke SMC, grehih Šarca, ki jih je storil še pred nastopom funkcije premierja, in o stanju javnih financ. Prva naloga za Slovenijo je po mnenju Umeka dvig dodane vrednosti na zaposlenega, če pa hočemo to doseči, je nujen ukrep povečati ekonomsko svobodo posameznika.

V zadnjem času smo priča medijskemu stampedu na Mira Cerarja in njegovo SMC. Veliki mediji so namreč začeli obnavljati zgodbe o maketi drugega tira in nabavi rezilne žice, kar so stare zgodbe, o katerih je Nova24TV poročala takrat, ko so bile aktualne, mainstream mediji pa so o njih molčali, saj je bil takrat Miro Cerar predsednik vlade in so ga hvalili podobno kot danes Marjana Šarca. Ker so novi obrazi zgolj krinka za ohranjanje vpliva stricev in nečakov iz ozadja, imajo kratek rok trajanja. Ko opravijo svoje poslanstvo, jih globoka država uniči, zanesljivi kadri pa se preselijo v novo stranko novih obrazov, po tem vzorcu pa lahko isto napovemo tudi Šarcu. Pri tem se postavlja ključno vprašanje, zakaj je potrebna popolna demontaža SMC, ki je praktično mrtva stranka.

Mogoča sta dva odgovora; ali tisti, ki vladajo, želijo odstraniti Cerarja kot zunanjega ministra, saj je pričel delovati precej bolj prozahodno, ali pa želijo sicer neodločnega Cerarja stisniti v kot do te mere, da bi izstopil iz vlade in povzročil predčasne volitve, saj se je sedanja vlada že po zgolj šestih mesecih znašla v politični krizi – odstopili so štirje ministri, odvisni so od glasov skrajne Levice, ki jih brezsramno uničuje, niso se pa pričeli ukvarjati niti s pomembnimi problemi, kot so zdravstvo ali pokojnine. A najpomembneje, Šarec uživa rekordno visoko podporo javnega mnenja.

Globoka država potrebuje novega Drnovška in Šarec se je izkazal kot boljša alternativa Cerarju
Gost Andrej Umek je ob tem izrazil mnenje, da “globoka država potrebuje novega Janeza Drnovška, in to je lahko ena sama osebnost. Zdaj imamo dve osebnosti, Mira Cerarja kot nosilca vlade v prejšnjem mandatu in imamo Šarca kot predsednika sedanje vlade. Ta dva ne moreta ali nista zaželena, da aktirata v sedanjem trenutku. To se pravi, ker se je očitno za globoko državo in predstavnike globoke države Šarec izkazal kot boljši, se stavi vse nanj in mu je treba umakniti vse ovire, ki bi tukaj sodelovale. Zavedati se moramo, kakšen je volilni sistem, če pride do vlade, če imamo dve stranki, ki nagovarjata približno iste volivce, gre nujno nekaj glasov v nič. Če imamo eno močno stranko, kot je bila včasih LDS, je sposobna izkoristiti vse volivce”. Umek je še povedal, da je večkratnost podobnih strank nezaželena in je posledično potrebno Cerarja popolnoma eliminirati. Miloš Čirič je podobnega mnenja: “En del je točno to, kar je gospod Umek omenil, drugi del je pa seveda to, da je bilo veliko pričakovanj do Mira Cerarja, veliko obljub je bilo danih ljudem, ki se niso uresničile, zdaj pa je prišel tisti trenutek, ki se mu reče pay time, čas plačila, in zdaj vsi ti jezni in razočarani to plačujejo. Ko ljudje enkrat mislijo, da so bili prevarani, čeprav ni bilo nič takega, taki ljudje se pravzaprav maščujejo in slovenska maščevalnost je pregovorno znana. Zato se tudi to dogaja s še večjo strastjo. Odprl se je medijski prostor, ki ga prej ni bilo. Tudi prej so prihajale take stvari, a o tem ni nihče govoril, nihče ni pisal, namesto reševanja pa so se problemi potlačili.”

Miloš Čirič (Foto: posnetek zaslona)

Burger: “Preferiram manjši obseg izdatkov države, in sicer, da bi se ti zmanjšali s sedanjih 43 odstotkov BDP na okrog 35 odstotkov BDP, kot v Švici”
Naslednja tema je bila fiskalna nevzdržnost predlaganega rebalansa proračuna. V predvajanem prispevku je ekonomist dr. Anže Burger ocenil stanje javnih financ v Republiki Sloveniji in povedal, da je sicer res, da javne finance nominalno izkazujejo presežek, a se problem skriva v strukturni naravnanosti proračuna. “Fiskalni svet je namreč za letošnji proračun ocenil, da izdatki presegajo dovoljene izdatke v okviru ustavnega fiskalnega pravila za okrog 270 milijonov evrov.” Po besedah Burgerja je prejšnji teden Evropska komisija podobno ocenila, da Slovenija ne izpolnjuje obvez, kar se tiče pakta za stabilnost in rast, rast izdatkov je namreč previsoka za okrog 340 milijonov evrov, medtem ko bo, kar se tiče strukturnega primanjkljaja, torej tega srednjeročnega cilja, ki ga mora zasledovati država članica, Slovenija za letos presegala izdatke za okrog 390 milijonov evrov. “Torej, naš proračunski presežek je pozitiven, vendar je premajhen. Presežek bi moral biti višji, sedaj bi morali bolj intenzivno zmanjševati javni dolg in se pripravljati na ohladitev gospodarske rasti, ki prihaja v naslednjih letih,” je prepričan Burger. Poudaril je še, da je javna poraba previsoka glede na to, koliko dobimo: “Če bi bile storitve javnega sektorja temu primerno kakovostne in dobre, bi lahko upravičile tako visoke javne izdatke. Preferiram manjši obseg izdatkov države, in sicer, da bi se ti zmanjšali s sedanjih 43 odstotkov BDP na okrog 35 odstotkov BDP, kot v Švici. S tem bi se zmanjšal nadzor države nad privatnim življenjem, je pa ogromno prostora v našem javnem sektorju. Kar se tiče racionalizacije delovanja teh velikih sistemov, poglejmo zdravstvo, kako je neučinkovito in drago, veliko prostora je na pokojninskem področju (ustavimo lahko intenzivno upokojevanje, aktiviranje upokojenih), ogromno je rezerv na področju javne uprave, kjer bi se dalo zmanjšati število zaposlenih, število agencij, uradov. Na ta način bi lahko financirali strukturne reforme, s tem, da bi racionalizirali javni sektor in s tem bi potrebovali manj prihodkov v proračun.”

Foto: YouTube

Dodana vrednost na zaposlenega v zadnjih desetih letih ni narasla, nujno je povečati ekonomsko svobodo posameznika
“Mislim, da bi moral dr. Burger oziroma bi lahko pokazal še na dve stvari; teh 43 odstotkov, ki jih je omenil, je proračun države. Javni izdatki v Sloveniji znašajo prek 50 odstotkov, če sledimo analizam World Economic Foruma, in World Economic Forum je že večkrat povedal, da če gredo javni izdatki prek 50 odstotkov, to pomeni v bodočnosti kolaps gospodarstva. Druga stvar, ki bi jo Burger tudi lahko omenil, je naš, po mojem največji problem, da produktivnost dela, merjena skozi dodano vrednost na zaposlenega, ni narasla. In če spet gremo na analize World Economic Foruma, potem seveda sta nivo plač in produktivnost dela med seboj tesno povezana. Dvigovati plače, ne da bi dvignili produktivnost dela, je zelo riskantno. Sledi to, kar je pri nas, ko so dvignili plače in življenjske stroške in so učinek dviga plač popolnoma izničili,” je povedal Umek. Prva naloga za Slovenijo je po mnenju Umeka tako dvig dodane vrednosti na zaposlenega, če pa hočemo to doseči, je nujen ukrep povečati ekonomsko svobodo posameznika. Tudi Čirič je podobnega mnenja: “To je tisto, kar je naš temeljni problem. Ukvarjamo se s številkami in s tem, številke so sicer zanimiva stvar, a če pogledate proračun, so se v resnici igrali po Excelovi tabeli, malo so tu vzeli in malo so tja dali.” Glavni razlog odhoda mladih pa je po njegovem mnenju to, da se zaradi egalitarnih principov, kot jih zagovarja Levica, pri nas ne splača delati, ker pa smo v Evropi, se lahko kdorkoli mirno odseli in gre delat drugam.

Andrej Umek (Foto: posnetek zaslona)

Šarec je že v preteklosti priznal, da je kolerik, prav tako pa naj bi koristili sredstva za svetniško skupino za financiranje predsedniške kampanje
Na Nova24TV smo se v preteklem tednu dokopali tudi do elektronskega sporočila, ki ga je Nina Irt takrat poslala Šarcu in svetniški ekipi, v njem ga je med drugim obtoževala, da jo obrekuje in da uporablja stil vodenja, v katerem po uporabi sodelavce enostavno zavrže. Preberite podrobnosti Šarčevega koleričnega značaja, kakršnemu smo priča tudi danes, ko je na funkciji predsednika vlade. 30. avgusta, ko je bilo poslano elektronsko sporočilo Irtove, je ta še ocenjevala, da nastale razlike v komunikaciji in razmišljanju med svetniki in županom še niso nepremostljive, navedla pa je tudi bojazen, da bi se svetnikom v primeru izvolitve Šarca na mesto predsednika države mandat skrajšal in bi sledile nove volitve za župana. V nadaljevanju mu očita nekomunikacijo in neobveščanje občinskih svetnikov, on pa naj bi ob tem vsakič cinično odvrnil, da pač niso v otroškem vrtcu in se nima časa ukvarjati z njimi. Tudi generalni sekretar stranke Brane Kralj, ki je bil takrat zaposlen v kabinetu župana na občini, še prej pa kar kot hišnik v Vrtcu Antona Medveda Kamnik, je bil glede na navedbe Irtove aroganten. A zadeve imajo še temnejše ozadje, iz zanesljivih virov smo namreč izvedeli, da so imele stranke za vsakega občinskega svetnika na razpolago 300 evrov mesečno, dodatno pa še 90 evrov za izobraževanja in podobne namene. Kot izhaja iz elektronskega sporočila, je bila za razporejanje tega denarja zadolžena višja svetovalka za projektno delo in finančni nadzor na kamniški občini Mira Resnik, a stvari glede svetniške skupine naj bi ji naročal kar Kralj osebno, vse to pa sta nato podpisala Irtova in Igor Žavbi. Elektronskemu sporočilu Irtove pa je sledil tudi Šarčev odgovor, v katerem je nemalo jamranja, a nato je kar med pisanjem odgovora doživel pravi koleričen izpad, pisal je z velikimi črkami, kar v pisni elektronski komunikaciji predstavlja kričanje, in še več, kar eksplicitno je priznal, da je kolerik in prav to naj bi bil razlog, da se nekaj premakne. Del odgovora, ki se bere prav grozeče, se glasi: “Vsaka svetnica in svetnik ima NEPOSREDEN dostop do VSEH oddelkov in lahko pridobi VSE INFORMACIJE o dogajanju na občini. Tisočkrat sem povedal, da ČE KOGA KAJ MOTI, NAJ ME POKLIČE IN MI TO POVE. Res je, da mi kdaj kaj ni všeč, kar slišim, a po premisleku sprejmem argument. Sem kolerik, to ni nobena skrivnost, a zato, da se kaj naredi, premakne.” Umek je komentiral, da je tak stil vodenja širši slovenski problem, Čirič pa je med drugim izpostavil pogosto menjavanje vlad. Za več vabljeni k ogledu celotne oddaje!

Odgovor Marjana Šarca (Foto: Nova24TV)

J. Ž.