fbpx

[Video] Minister Hojs o ponedeljkovih protestih, Podobnik pa o okoliščinah svojega telefonskega klica Zakrajšku, kar osrednji mediji cenzurirajo!

Foto: Nova24TV

V zvezi s petkovimi in ponedeljkovimi protivladnimi protesti je v oddaji Tema dneva nastopil minister Aleš Hojs, ki je pohvalil delo policije in pojasnil, da bo na podlagi podatkov kršitelje ukrepov lahko oglobil zdravstveni inšpektorat. Med drugim je opozoril, da so z nekorektnim poročanjem k protestom med drugim spodbujali tudi TV Slovenija in POP TV, na samih protestih pa je bil opažen glavni in odgovorni urednik Mladine. Protestniki so sicer močno ogrožali javno varnost, kako se bosta petkov in ponedeljkov množični shod poznala pri številu okuženih, pa bomo po Hojsovih besedah videli čez tri dni do štirinajst dni. V oddaji Tema dneva je nastopil tudi predsednik SLS Marjan Podobnik, ki je pojasnil okoliščine svojega telefonskega klica Zakrajšku. Med drugim je povedal, da se mu zdi perverzno, da se morajo zdaj zagovarjati tisti, ki so Sloveniji pomagali do zaščitne opreme.

V petek in ponedeljek so že potekali protivladni protesti, na katerih pa so protestniki zanikali epidemijo koronavirusa in tako niso upoštevali pravil za zajezitev. V zvezi s tem je pri voditelju Luki Svetini v oddaji Tema dneva na Nova24TV nastopil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Uvodoma je pohvalil slovensko Policijo, ki je prostor ustrezno zavarovala in označila: “Seveda nihče ni pričakoval vandalizma in primitivizma, ki so se ga poslužili določeni ljudje tega shoda. Seveda ne gre pričakovati, da bi policija na vse te provokacije, na ta primitivizem, kot sem rekel, odreagirala kako drugače, kot je. Slovenski javnosti bi sporočil, da Policija ne bo tista, ki bo izvajala nasilje, bo pa na eventualno nasilje seveda v največji meri odreagirala.” Kritike, ki so se pojavile na delo policije so tako po Hojsovem mnenju neupravičene. Policija je svoje delo opravila visoko strokovno, popisala je ljudi, ki so kršili odlok, te podatke pa bo posredovala zdravstveni inšpekciji, ki bo lahko izdala plačilne naloge.

Z nekorektnim poročanjem k protestom med drugim spodbujali tudi TV Slovenija in POP TV
Javnost je kljub temu zgrožena nad dogajanjem, Hojs pa je v nadaljevanju izpostavil, da so bili protesti spodbujani s strani nekaterih medijev: “Nenazadnje smo na tem protestu videli celo glavnega in odgovornega urednika revije Mladina, videli smo izjemno nekorektna poročanja tako s strani nacionalne televizije in druge komercialne policije POP TV.” V množici ljudi, ki jih bomo lahko prepoznali tudi na podlagi fotografij bomo po Hojsovem mnenju videli, da gre za levičarske podpornike, ki jih spodbujajo skrajna Levica in Socialni demokrati.

Nekaj kritik je letelo tudi na Hojsa, ker je ta pozval k prepoznavanju oseb s fotografij. “Prvič slišim, da prepoznavanje oseb s slik ali pa iz poročil medijev ni mogoče. Torej, po tej logiki se sprašujem, če sem jaz in predsednik republike oziroma minister Matej Tonin dejansko bili ob Kolpi. Ravno tako ste nas prepoznali iz medijskih poročil in slik, ki so bile javno objavljene tako v medijih kot na socialnih omrežjih. Sam ne vidim nikakršnega problema. V kolikor se nekoga prepozna oziroma iz dokumentarnega posnetka ugotovi, da je tam bil, da je kršil odlok, da je pravzaprav povzročal splošno nevarnost, torej nevarnost razširitve epidemije, tam je bil jasno viden tudi urednik revije Mladina. Ne vidim nikakršnega problema, da se takega človeka identificira in ustrezno kaznuje,” se je v oddaji Tema dneva odzval Hojs.

Svetina je Hojsa vprašal, če se lahko zaradi protestov upravičeno bojimo, da bi število okužb zopet naraslo in, da bi se nekateri ukrepi podaljšali. “Ravno to je bila moja intenca priporočila oz. usmeritve policiji, da naj preverijo vse možnosti ne samo kaznovanja teh, ki so organizirali včerajšnji in petkov shod, nenazadnje tudi možnost kazenskega pregona vseh tistih. Gre enostavno za to dejstvo, ki ste ga sami navedli, torej ponovno možnost izbruha večje epidemije. Verjamem, da si večina Slovencev tega ne želi in so ravno zaradi tega upravičeno besni nad tistimi, ki take stvari v času osamitve oz. v času prepovedi zbiranja na javnih mestih izvajajo,” je odgovoril.

O tem, kako se bosta petkov in ponedeljkov množični shod poznala pri številu okuženih, bomo po Hojsovih besedah videli čez tri dni do štirinajst dni, torej po času inkubacijske dobe. Je pa jasno, da vlada tedensko, tako kot je bilo usmerjeno s strani Ustavnega sodišča, spremlja ukrepe in jih tedensko, glede na zelo dobre rezultate, sprošča.

Podobnik pojasnil okoliščine svojega telefonskega klica Zakrajšku
V četrtkovi Tarči so med drugim trdili, da naj bi na direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška po telefonu pritiskal tudi predsednik Slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik. Ivan Gale je zatrdil, da naj bi Podobnik Zakrajšku v primeru nesklenitve posla z družbo Dobnik Trade grozil z Janezom Janšo in z Zdravkom Počivalškom.

V zvezi z navedenim je v oddaji Tema dneva nastopil tudi Podobnik, ki je uvodoma pojasnil okoliščine telefonskega klica Zakrajšku: “Kolikor vem, nisem omenjal teh ljudi, sem pa zelo povzdignil glas. Mimogrede, če imajo stvari posnete, bi bilo zanimivo slišati, tudi mene zanima. Dejstvo je, da sem bil izjemno vznemirjen in jezen ob dejstvu, da se je vedelo, da je še nekaj ur na razpolago milijon mask v Turčiji, ki bi jih lahko dobili 20. marca, takrat, ko v Sloveniji ni bilo mask. Ko so v Italiji množično umirali, ko so mrzlično iskali zaščitno opremo zdravstveni domovi, domovi za starejše… Ko se ni dalo priti do tega materiala, četudi si ga pripeljal recimo v Nemčijo, pa so ga tam zasegli, Američani so marsikaj zasegli. Joc Pečečnik je rekel, da so dobesedno ukradli material na Kitajskem. Torej v teh razmerah smo imeli možnost, da bi v Slovenijo prišlo milijon kakovostnih zaščitnih mask po zelo ugodni ceni. ker sem vedel, da obstaja nevarnost, da se bo to izgubilo, sem res povedal, kar sem lahko in mimogrede, če bi neimel prav v tej zahtevi, v tem pritisku, bi lahko gospod Zakrajšek odložil telefon ali pa takrat me prijavil ali karkoli.”

Podobnik je poudaril, da verjame, da so se vsi na blagovnih rezervah trudili na svoj način, a se nekateri niso zavedali, da so izredne razmere in, da gre za ljudi ter, da je v izrednih razmerah potrebno na izreden način tudi delati.

Marjan Podobnik (Foto: posnetek zaslona)

Podobniku se zdi perverzno, da se morajo zdaj zagovarjati tisti, ki so Sloveniji pomagali do zaščitne opreme
Problematiziranje klica se sicer Podobniku zdi neupravičeno: “Ali ni normalno, če manjka zdravstvenega oziroma zaščitnega materiala, da vsak, ki ima možnost naredi kar lahko? Nekateri so klicali nogometne funkcionarje, nekatere druge, ki delajo s Kitajci, Indijci in drugimi. Meni se zdi perverzno, da se zdaj zagovarjamo tisti, ki smo dejansko pomagali, da je prišel del tega zaščitnega materiala v Slovenijo. In mimogrede Ivan Gale, namestnik direktorja blagovnih rezerv, ki se zdaj predstavlja kot žvižgač… On ni noben žvižgač, on je v najboljšem primeru skesanec, ki je v trenutku, ko je bila napoved, da bodo imeli revizijo na blagovnih rezervah v dogovoru z, očitno, njemu naklonjenimi politično in sicer, ljudmi, naredil scenarij, oz. so ga naredili, kako potunkati čim več drugih v to godljo, da se bo čim kasneje izvedelo, kakšna je odgovornost njega in drugih, da Slovenija ni pravočasno prišla do zaščitne opreme.”

Rok Krajnc