fbpx

[Video] Po razkritju, da je skupina migrantov posnela blog in lahkoten prehod čez slovensko mejo, je v javnost prišel nov videoposnetek, ki prikazuje, da je “ograja” na široko odprta!

Foto: Twitter

Na družabnem omrežju Twitter se je pojavil posnetek, ki prikazuje, kako varovana je slovenska državna meja v praksi. Skupina Šiškove varde v Prlekiji je namreč med patruliranjem obmejnih delov zalotila nezakonite migrante in to navkljub temu, da območje v neposredni bližini obdaja ograja. Razlog za to se skriva v dejstvu, da je v enem delu ograja pač odprta. Migranti se nedvomno nad tem ne pritožujejo, saj jim je na račun arogance vlade Marjana Šarca nezakonit prehod meje, še bolj olajšan. 

Če bi se predsednik vlade Marjan Šarec in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar zavedala, da so migranti tisti, ki predstavljajo varnostno grožnjo, ne pa lastni državljani- pripadniki vard in vaških straž, bi bile zadeve na meji zagotovo drugače. Seveda pa je kaj takega utopično pričakovati glede na to, da Šarec vseskozi, kot kakšna lajna, ponavlja, da naj bi policija nadzorovala razmere na meji.

Ograje namenjene same sebi
Glede na to, da smo nedavno razkrili, kako migranti v posmeh naši oblasti, snemajo video bloge s katerimi nazorno prikazujejo, kako lahek je prehod čez mejo, se človek upravičeno vpraša v čem je smisel postavljenih ograj, ki več kot očitno ne opravljajo svoje glavne funkcije- varovanja meje. V času vlade Mira Cerarja smo za postavitev ograje porabili kar 13 milijonov evrov. Ker gre za visok znesek, je vlada podatek skrivala, dokler ga ni maja lani javnosti razkrila informacijska pooblaščenka, ki je ugotovila, da je skrivanje podatka o višini porabljenega denarja davkoplačevalcev neutemeljeno.

Foto: STA

Na videoposnetku, kjer je skupina migrantov posnela blog svojega popotovanja v Slovenijo, lahko na 26.22 minutah vidimo njihov lahkoten prehod čez slovensko mejo.

Daleč od tega, da se je poraba državnega denarja za namene varovanja meje tukaj ustavila. Ministrstvo za javno upravo je namreč letos izvedlo dve javni naročili za postavitev ograj južni meji. Poleg tega je napočil tudi postopek dokončanja montaže približno 4 kilometrov panelne ograje na mestu, kjer je v lanskem letu zmanjkalo sredstev za njeno montažo. V drugi polovici avgusta je postalo jasno, da bo na meji s Hrvaško postavljenih dodatnih 40 kilometrov panelne ograje, za postavitev katere bodo očitno poskrbeli pri srbskem podjetju Legi-SGC. Iz ministrstva za notranje zadeve sicer niso želeli povedati, kje vse bo ograja postavljena, so pa razkrili, da bo potrebno ošteti kar 4,8 milijona evrov. Pri tem je potrebno izpostaviti, da srbsko podjetje s ponudbama v skupni višini ni bilo najcenejše, vendar so na ministrstvu bistveno cenejša ponudnika izločili. V primeru 40 kilometrov ograje je najnižjo ceno ponudilo podjetje CVP iz Ljubljane (3,255 milijona evrov), dela bi izvajalo s podizvajalcem, podjetjem Žugič iz Spodnje Slivnice pri Grosupljem. Izločili so ga, ker domnevno ne izkazuje izpolnjevanja tehnične sposobnosti.

Glede na to, da smo že konec maja objavili fotografije poškodovane ograje ne meji, se poraja vprašanje, kdaj bo ograja postavljena tako, da bo dejansko služila svojemu namenu. Glede na to, da Šarčeva vlada stanja na južni slovenski meji nima pod nadzorom, bi morali pristojni morali razširiti pooblastila Slovenski vojski, ki sedaj na meji nima nobene prave funkcije, in tudi na ta način dati jasen signal ilegalnim migrantom ter njihovim tihotapcem, da je naša južna meja neprepustna.

Foto: Nova24TV

Foto: Twitter

Kljub temu, da so v luči očitno povečanega števila nezakonitih prehodov, v četrtek na pobudo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke sklicali skupno sejo Odbora DZ za notranje zadeve in Odbora DZ za obrambo, kjer so predlagali razširitev pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju slovenske meje, so se koalicijski poslanci odločili za obstrukcijo. S tem so dali vedeti, da jih prav nič ne zanimajo težave tistih, ki živijo ob meji in se soočajo s težavami, ki jih ilegalne migracije povzročajo.

Migranti se zavedajo, da imajo vojaki zavezane roke
Dejstvo je, da so v letu 2019 zabeležili kar 14.457 nezakonitih prehodov državne meje, samo v prvi polovici novembra 668. To pomeni, da se je število nezakonitih prehodov glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 70 odstotkov. Poslanka Anja Bah Žibert je povezavi s tem izpostavila prepričanje, da bi bili za zajezitev nezakonitih prehodov meje potrebni naslednji ukrepi: aktivacija Slovenske vojske s širitvijo njihovih pooblastil ob varovanju meje, dopolnitev policijskih vrst, nakup tehnike za nadzor meje, razbremenitev policistov birokratskih opravil, ureditev azilne zakonodaje, ki ne bo več dopuščala zlorab, vzpostavitev kontaktne informacijske točke… Prav tako poslanka izpostavlja dejstvo, da migranti vedo, da Slovenska vojska na meji ne sme ničesar storiti.  Pri čemer je izpostavila, da s tem v poslanski skupini ne grajajo Slovenske vojske ali Policije, temveč želijo le pomagati pri zagotovitvi večje varnosti naših državljanov. “Da meja ni dobro varovana, kaže podatek, da vse več migrantov ujamemo v notranjosti države, namesto da bi bili zajeti na meji.”

Ni čudno, da se migranti nemoteno sprehajajo po državi
Poslanec Zvonko Černač je poudaril, da bi aktivacija 37a člena zakona o obrambi, razširila pooblastila Slovenske vojske na slovenski meji, kar pa bi pomenilo lažje delo in bolj učinkovito zaščito meje, predvsem ob dejstvu, da so slovenski vojaki že ob meji. Zanimivo je poznavanje statistike, ki jo je v razpravi izpostavil poslanec Žan Mahnič in sicer, da približno 5 kilometrov južne meje v povprečju varujeta 2 policista. “Ni čudno, da se migranti nemoteno sprehajajo po državi. Ne ustavi jih policija, temveč državljani, ki to potem javljajo policiji,” je izpostavil Mahnič in dodal, da učinkovito rešitev vidi v postavitvi ograje ob meji po vzoru Madžarske, ki bi jo dodatno varovali še vojska in policija. Slovenija ima namreč schengensko mejo, ker pa ta ni dobro varovana, posledično prihaja do kontrol znotraj schengenskega območja. “Naloga ministra bi morala biti, da bi v sodelovanju s tujimi policijami in vojskami zagotovil učinkovito zaščito schengenske meje. Tako bi pokazali celotni Evropi, kako lahko uspešno zaščitimo mejo, če seveda obstaja resna politika, ki se zaveda varnostnega vprašanja.”

Vsakotedenska policijska poročila s podatki, ki kažejo na visoko število nezakonitih prihodov in dejstvo, da so državljani zaslužni za veliko število prijetih migrantov, ker so sami tisti, ki policiste o nezakonitih prehodih obveščajo, kažejo, da smo tik pred kolapsom. Kaj šele bo, če Turčija v našo smer pošlje dodatne migrante? Slovenska vlada si pač meče pesek v obraz in si misli, da bo ograja že opravila nalogo varovanja meje, nihče pa se pri tem ne vpraša v kakšnem stanju je ta?

Hana Murn