fbpx

[Video] Zdaj res ni pravi čas, da posamezniki protestirajo na kolesih in rušijo vlado

Foto: STA

Voditelj Boris Tomašič je v tokratni oddaji Kdo vam laže spregovoril o tem, da se obdobje koronavirusa počasi izteka po zaslugi Janševe vlade. “Ta vlada je bila uspešna kljub polenom pod noge, ki jih je metala opozicija, in kljub t.i. samostojnim, neodvisnim protestnikom, ki spontano protestirajo, tako da organizirano vabijo na proteste,” je povedal Tomašič. Sicer pa je bila tokratna oddaja nekoliko drugačna, namreč gledalci lahko vidite to, česar vam ne pokaže nobena druga televizija: Tomašič je pripravil izseke predsednika vlade Janeza Janše, ki je v četrtek nastopil v Državnem zboru na temo nabave zaščitne opreme in poročila, ki ga je pripravila Vlada. “Gre za drugo stran te nabave in ne tisto, kar ste poslušali na nacionalni in na komercialni televiziji, tisto, kar so vam ‘nabijali’ mediji, ki ščitijo globoko državo.” Tomašič je tako pripravil kar 15 izsekov nastopa Janeza Janše, ki jih je vredno pogledati – v tem članku priloženem posnetku oddaje!

V oddaji najprej vidimo izjavo predsednika Vlade Janeza Janše, ki pravi, da kako je koronavirus nevaren, lahko vidimo, če preberemo zadnje vesti iz večmilijonskega mesta Seul, kjer so doživeli drugi val “zaradi katerega je to mesto zopet v lockdownu, zato ker je ena sama okužena oseba v eni noči obiskala štiri nočne bare, in čez 10 dni so morali mesto zapirat”. Voditelj Boris Tomašič je izpostavil, da so to stvari, ki jih levičarji in večinski mediji ne želijo povedat. “Ni konec. Kljub temu, da je vse manj okuženih, nevarnost ostaja in bo ostajala v zraku stalno. En človek je povzročil okužbo praktično celega mesta in stvari so skrajno resne, zato dragi levičarji, tudi vam toplo odsvetujem zbiranje, stikanje glav in tako naprej. Okužili boste celo Slovenijo, spet bomo zaprli občine, spet bomo v karanteni in ne počnite tega.”

V nadaljevanju slišimo Janeza Janšo v Državnem zboru, “da tudi zaradi tega, ker se je vlada zavedala vseh teh tveganj v takšnih razmerah, je vlada prej, preden ste sploh tukaj postavili kakšna vprašanja, sklenila, da se vse pogodbe o nabavah javno objavijo”. Dodal je, da so se tega tudi posluževali in da so te pogodbe še danes javno objavljene. “Povejte mi za kako vlado, ki je pogodbe javno objavljala sproti, pa tudi če ni šlo za kritične razmere. Vlada je tudi sama pozvala Računsko sodišče, da se nabave preišče, in potem, ko ste tri tedne govorili o preiskovalni komisiji, pa je niste predlagali, je koalicija celo sama predlagala preiskovalno komisijo, ki zajema tudi obdobje mandata te vlade.”

Tomašič je v oddaji pritrdil Janši, da je treba stvari preiskat. Citiral je Kovača, ki tej vladi očita, da “obstaja indic, da je bilo morda kaj narobe”. Tomašič je ob tem jasen: “Nisem slišal, da bi kdo rekel: ‘S to pogodbo je nekaj narobe’, ‘Tukaj se je kradlo’, ‘Denarni tok je šel narobe’ … tega ni.” Opozoril je, da po koronakrizi prihaja še gospodarska kriza, ki bo posledica epidemije, zato zdaj res ni pravi čas, da posamezniki protestirajo na kolesih in rušijo vlado. “Ko se bo to uredilo, potem rušite. Pa saj ponavadi je tako, da pustite sposobni, desni vladi, da stvari uredi, potem jo pa ‘ruknete’ pa vi lenarite naprej na oblasti.”

Vir: posnetek zaslona

“Ali je res, da je ta vlada nabavljala opremo v času največje krize po najvišjih maržah?” se je vprašal Tomašič in ponudil odgovor Janše: “Zaenkrat kaže, del o tem je tudi v poročilu, da so bile najvišje marže pri dobaviteljih, ki so klasični, standardni dobavitelji slovenskemu zdravstvu za to zaščitno opremo. Tam so bile najvišje marže. In vsi problemi so se začeli potem, ko mnogi od teh očitno niso prišli zraven. So pa pristojni, ki se danes imenujejo žvižgači, podpisovali pogodbe z najvišjimi maržami s starimi dobavitelji, pa so bile tukaj največje težave.” Tomašič je ob tem izpostavil, da se je o kakor najvišjih maržah v Janševi vladi začelo govoriti, ker so bili Janez Zemljarič in ostali odrezani od korita. “Saj vemo, kakšne milijarde se obračajo v zdravstvu, Jelka Godec je to raziskovala samo na primeru žilnih opornic, in tukaj je srž problema. Od tukaj izvirajo napadi tako levice kot medijev, ki so pod kontrolo globoke države.” 

“Od Evropske komisije smo ta teden dobili prvo pošiljko, mislim da 300 tisoč kirurških mask, smo se lepo zahvalili. Danes je prišla urgentna depeša s strani Evropske komisije, naj teh podarjenih mask nikakor ne delimo, ker so šele zdaj začeli gledati certifikate, ki so neustrezni. Danes,” pa je odgovor predsednika vlade na napade, da je ta vlada nabavila nekatere stvari z napačnimi ali spornimi certifikati. “Ne pozabimo, okužba se je širila, v Italiji so masovno umirali ljudje in panika je bila velika. Potrebovali smo zaščitno opremo. Evropska komisija s silno administracijo pa je nabavila maske, ki niso ustrezno certificirane, in prišle so šele sedaj,” je poudaril Tomašič.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je vizionar, saj je že v naprej vedel, da bo imel probleme. Janša je ob tem v DZ izpostavil, da je “minister za gospodarstvo rekel že prvi teden, da bo verjetno še tri leta po tem, ko bo konec epidemije, hodil na razne preiskovalne komisije to pojasnjevat. Ampak, to je bilo obdobje, ko je šlo za življenje in to, kar je on naredil v tistem obdobju skupaj še z mnogimi kolegi na blagovnih rezervah, na ministrstvu in drugih ministrstvih, ki so se angažirala, je rešilo na desetine življenj.” Tomašič pa je dodal, da je “treba” zato Počivalška interpelirat in ga onemogočit, prav tako pa zrušiti SMC in vlado. “Tipična revolucionarna, komunistična logika. Saj ni pomembno, ali je prav ali je narobe, če ni naš, ga bomo sesuli.”

Tomašič se je dotaknil tudi Marjana Šarca, ki se intenzivno izogiba resnici, hkrati pa je rekorder v govorjenju laži. Med drugim se je hvalil, da so pod njegovo vlado naredili vse ukrepe in razglasili epidemijo. Kakšno je pa dejansko stanje? Janša je v DZ izjavil, da te teme niso želeli odpirati, “ampak tista epidemija, ki je bila razglašena 12. marca, je bila razglašena nezakonito. To ni bilo v pristojnosti ministrstva za zdravje, to je morala narediti vlada, ker pa vlada gospoda Šarca tega ni hotela naredit, oziroma gospod Šarec tega ni hotel naredit, je to minister naredil na svojo roko.” Tomašič je razkril, da menda obstaja dokumentacija, korespondenca, da je Šarec nasprotoval temu, sedaj se pa hvali, da je on razglasil epidemijo. “Potem je naslednji dan, hvala bogu, prišla druga vlada, ki je takoj popravila nezakonitost te razglasitve in jo razglasila kot vlada.” Tomašič je še povabil Marjana Šarca, da če se je Janez Janša pri tem zlagal, naj pride v studio in to demantira. “Ampak jaz verjamem, in bomo pridobili tudi dokumente, da ste vi nasprotovali razglasitvi epidemije in še marsičemu drugemu in ste delali škodo.”

Šarčeva vlada bi morala razglasiti epidemijo, ampak je ni. To je nato storil minister Šabeder na svojo roko. Foto: STA

Janša je v DZ tudi opomnil, da ni nobene druge države, v kateri bi zganjali tak hrup glede zaščitne medicinske opreme v času, ko je epidemija še trajala, “kjer bi opozicija zganjala to, kar vi zganjate. Povabili smo vas zraven v koalicijo, povabili smo vas zraven, ko so se sprejemali protikorona paketi, poslali smo vam vsa gradiva za drugi zakon. Namesto, da bi dobili pripombe od vas, ste šli na tiskovne konference kritizirat neke osnutke.”

Janša je v DZ opozoril, da imamo “sedaj pred vrati recesijo in velike napore je treba vložit v to, da iz recesije ne bo nastala depresija. Vse to, kar se dogaja sedaj v smislu oviranja teh ukrepov, neko rušenje vlade, protestov … Glejte, to je izven razumnega okvirja.” Dejal je, da protestirajo tudi v Nemčiji in Švici, a tam na protestih ne vidite niti enega poslanca ne koalicije ne opozicije. “Slovenija je tukaj velika izjema. Tukaj nosite maske, zunaj delate selfije v gruči v času, ko je to prepovedano.” Tomašič se je pri tem vprašal, kaj želijo opozicijski poslanci sploh doseči s tem, saj je to, kar počnejo, kontraproduktivno. “Jaz še zdaj nisem dojel, zakaj opozicija hodi na proteste. Imate možnost konstruktivne nezaupnice, interpelacijo proti ministru ste že vložili. Zakaj za vraga morate hodit na proteste? Vik in krik pa zaradi dveh, treh pisem, ker se piše nekaj, kar vam ni povšeči. Vi niste normalni.”

Vir: posnetek zaslona

Predsednik vlade je tudi citiral Kazenski zakonik, ki v 297. členu določa, da “kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo ali nestrpnost, ki temelji na političnem ali drugem prepričanju, in je to dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, se kaznuje z zaporom do dveh let. Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh, se s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorni urednik.” Dodal je, da se na protestih, kamor vabijo, grozi s smrtjo. “S smrtjo se grozi. Javno. Nosijo se majice z grožnjo s smrtjo. Nosijo jih osebe, ki so znane. S smrtjo se grozi na sejah vodstvenih organov javne radiotelevizije. Tri ure je trajala seja, tri ure so sejali pod transparentom, s katerim se je grozilo s smrtjo 220 tisočim, ki so volili za Slovensko demokratsko stranko. In to v času, ko je bila stranka v opoziciji. Grozi se s smrtjo neposredno meni. Ta slika se objavlja kot nekaj povsem običajnega na spletni strani javne radiotelevizije.”

Foto: posnetek zaslona

“To počnete – grozite. Smrt janšizmu je nekaj najbolj normalnega, hkrati pa trdite, da je Janša tisti, ki uničuje demokracijo,” je dejal na premierjeve besede Tomašič. “Komunisti ne izbirajo sredstev. Revolucija je za njih nekaj najbolj normalnega. Krvava revolucija pa še bolj. Komunistična zgodovina je prežeta s krvjo, z nedolžnimi žrtvami, s kršenjem človekovih pravic, in ljudje, ki danes prisegajo na Tita, Che Guevaro, Kardelja, Kidriča itn., od njih ni moč kaj drugega pričakovati in jaz lahko izrazim samo ogorčenje, da se to dogaja. Ampak problem je pa, če Janša napiše, da je RTV Slovenija problem.”

Tomašič je spomnil, da so bili pozivi k ubijanju že v preteklosti. “To, kar očitate drugim, to počnete vi,” je spomnil voditelj oddaje in predvajal izjavo Janeza Janše: “Takšne stvari so se dogajale v Berlinu v 30-ih letih in vemo, kaj je iz tega nastalo. Takšne stvari so se dogajale v Beogradu na sotočju Save in Donave leta ’89. In kaj se je potem zgodilo. Prva žrtev je bil predsednik Srbije Ivan Stambolić, ki so ga ubili in zakopali na Fruški gori. In to ni noben problem. Jaz verjamem, da je to težko poslušat zaradi tega, ker ste zraven. Jaz mislim, da je zadnji čas, da se tukaj stopi na zavore.” 

“Takšne stvari pripeljejo do državljanske vojne,” je dejal voditelj oddaje in dodal: “Pozivi s smrtjo so vsega obsojanja vredni. Jaz teh obsodb nisem videl od medijskih strokovnjakov a la Bašič Hrvatin, Milosavljevič, niti od društva novinarjev, RTV Slovenije … Nasprotno, RTV Slovenija je to tri ure gledala na sestanku. Sramota.” 

Boris Tomašič v oddaji Kdo vam laže: “A je res vaš cilj naredit tako piz***ijo, da se bo zgodilo to, kar se je Stamboliču? Bog ne daj, ker potem bo pa res vojna. Samo tokrat boste izgubili.”

Janša je v nadaljevanju v DZ izpostavil, da je ta vlada poleg tega, “da se je skupaj z velikansko večino prebivalstva te države borila proti epidemiji, sprejela tudi vrsto ukrepov, ki ste jih vi potrdili v tem državnem zboru zato, da ta epidemija ni prizadela večine prebivalstva in najšibkejših. Spoštovani kolegi iz SD-ja, ko ste bili vi v letu 2009 vlada, ko je bil podoben padec bruto domačega proizvoda, a so takrat upokojenci dobili kak solidarnostni dodatek? So ga dobili študentje, so ga dobile družine? So ga dobili kmetje? Na vsaki tretji seji vaše vlade v letu 2009 ste dali še 200 milijonov za banke.”

Leta 2009 so Socialni demokrati, namesto da bi pomagali ljudem v času recesije, milijone raje vlagali v sanacijo bank. Foto: twitter

“Ta vlada v tej situaciji ravna drugače. Jaz mislim, da je to za nekatere glavni problem. Da so ukrepi dobri, kažejo tudi ocene Evropske komisije. Letos bomo prizadeti, naš bruto domači proizvod bo padel nekoliko manj kot povprečje Evropske unije, ampak zaradi ukrepov, ki so sprejeti, piše neposredno v spomladanski napovedi Evropske komisije, lahko drugo leto rastemo za približno enak odstotek,” je premier razkril v Državnem zboru. Tomašič je ob tem ponovil, kar že ves čas poudarjamo na spletni strani Nova24tv: “Ta vlada je uspešna in dajmo si nalit čistega vina: ne rušite te vlade zato, ker dela slabo, ampak zato, ker dela dobro. Zato, ker se vidi iz Marsa razlika med prejšnjo in zdajšnjo vlado, to je problem. To vlado je treba čim prej nagnat zato, da se ne bo videlo, kako nesposoben je Marjan Šarec, kako nesposoben je Dejan Židan, kako nesposobni so Socialni demokrati, da ne govorim o ekstremni levici, ki bi itak morala biti prepovedana v vsaki resni demokratični državi.”

Predsednik vlade je izpostavil, da so Janševi vladi “tisti, ki so bili prej na vladi, prepustili administracijo, ki je slabša, kot smo jo kadarkoli podedovali od kake vlade. Večino stvari morajo ministri sami delat. Pravite, da imate veliko idej, kako rešit situacijo. Glejte, naša vrata so še vedno odprta. Če ima kdo dobre ideje, želi pomagat … koalicijo lahko kadarkoli razširimo. Pridite zraven, pomagajte, prevzemite odgovornost, pa bomo šli čez to situacijo bistveno lažje.”

A kaj, ko je Tomašič prepričan, da to ni namen te opozicije: “Namen in edini cilj te opozicije sta zaščitit globoko državo, vzdrževat status quo, da se bodo še naprej napajali iz davkoplačevalskega denarja. Saj nočejo pomagat. Saj v resnici tudi nikoli nismo slišali, da je ta vlada delala kaj slabega. Ne. ‘Janše ne maramo in mora it.'” Prepričan je, da če bi hoteli, bi tudi pomagali. “Vabilo je odprto in me prav zanima, kdo se bo odzval. Veste, kdo? Nihče. Ker oni štejejo, da so lahko na oblasti samo takrat, ko jih nihče ne kontrolira in ko imajo podporo nacionalne in komercialne televizije, da lahko mirno kradejo in pumpajo denar v davčne oaze. To je vsa zgodba.”

Kljub vsemu pa je hvalevredno dejanje, da predsednik vlade vabi k sodelovanju od začetka do danes, kljub vsemu, kar opozicija počne in mu grozi, je prepričan Tomašič.

Predsednik vlade je v hramu demokracije še izpostavil, kako nekateri poskušajo zavlačevat postopke: “Od Agencije RS za okolje smo podedovali 400 projektov, ki stojijo, ki predstavljajo na desettisoče delovnih mest, zaradi posameznikov, ki se razglasijo za nevladno organizacijo in potem, ko je gradbeno dovoljenje že dokončno, vlagajo pritožbe in traja leta, da so pravnomočne.” Te t.i. okoljevarstvenike pa opozicija ščiti, češ “ta vlada bo uničila našo naravo”. “Ne bo je,” pravi Tomašič in dodaja, da je velika večina teh okoljevarstvenih organizacij financiranih iz proračuna. “Gre zgolj in izključno za denar.”

Za konec pa še poziv Janeza Janše: “Če želite rušit, delajte to v skladu s poslovnikom in proceduro, ki je pač običajna, da vam to ne bo jemalo preveč časa. Opozarjam pa na to, da se ne hodi čez rob zakona. S temi grožnjami se hodi čez rob zakona in se kliče nad Slovenijo neko situacijo, za katero smo v osamosvojitvi vsi verjeli, da se nikoli več ne bo ponovila.”

“Zakone je treba spoštovat, ne glede na to, kdo in kaj si, kdo je tvoj oče, ne glede na to, kateremu komunistu se klanjaš,” je zaključil Tomašič.

Barbara Majdič