fbpx

[Video] Predsednik uprave Gen-I Robert Golob: “Kar se nas tiče smo spoštovali ne samo korporativno upravljanje, ampak tudi sklepe naših lastnikov.”

Predsednik uprave Gen-I Robert Golob (Foto: Nova24TV)

Požareport je poročal, da je revizija računskega sodišča ugotovila, da je Gen Energija v letih od 2009 do 2011 prodala 9.863.699 megavatnih ur električne energije in s tem realizirala 533,6 milijona evrov prihodkov. Glavni nabavni vir električne energije so njena proizvodna podjetja Nuklearna elektrarna Krško, d. o. o., Savske elektrarne Ljubljana, d. o. o., Medvode in Termoelektrarna Brestanica, d. o. o., Brestanica. V reviziji je po poročanju Požareporta zapisano, da v kupoprodajnih pogodbah navedene pogodbene cene ne zagotavljajo sledljivosti in tudi ne transparentnosti njihovega določanja. Družba je dosegla za najmanj 13 milijonov evrov manjši prihodek in takšno ravnanje predstavlja neučinkovito poslovanje pri prodaji električne energije, piše Požareport.

V revizijskem poročilu računskega sodišča, ki smo ga uspeli pridobiti v Temi dneva, v sklepnem mnenju piše, da je Gen Energija v letih od 2009 do 2011 ustvarila oportunitetno izgubo v višini dobrih 17 milijonov evrov. Požareport je sicer objavil tudi  anonimko, ki je trdila, da se elektrika iz Gena dobra leta prodaja na prijateljski podlagi z negativnim učinkom na lastnika, torej na državo. V pismu je med drugim omenjeno, da je predsednik uprave Gen-I Robert Golob v preteklosti poleg dela na ministrstvu predsedoval kar petim nadzornim svetom in sicer nadzornemu svetu Elesa, Elektra Ljubljane, HSE-ja, Borze in Agencije za energijo. Mediji so problematizirali še prodajo podjetja Elektro Energija, ki je bila prodana za malo manj kot 11,5 milijona evrov, medtem ko je bil za primerjavo manjši trgovec E3 prodan za skoraj 15 milijonov. Razlika je torej za 3,5 milijona evrov. Zakaj je tako nizka menjalna vrednost za Elektro Energijo in kdo bo preveril cenitve. Za pojasnila je v Temi dneva odgovarjal Golob.

Na vprašanje zakaj je prišlo do take razlike pri cenitvi je Golob uvodoma pojasnil, da so bila vsa distribucijska podjetja v skladu s priporočili računskega sodišča in sklepi vlade na nek način prisiljena v odprodajo svojih hčerinskih družb. “Prva se je prodala Elektro Gorenjska, sledila je Elektro Ljubljana. Elektro Ljubljana se je za razliko od Elektro Primorske odločila, da ne bo prodajala za gotovino, ampak bo menjala svoj delež v Elektro Energiji za delež v GEN-I ju. To pomeni, da gre za izmenjavo delnic. To je praksa, ki se je v Zahodni Evropi poslužujejo že ves čas.” Poanta izmenjave in ne prodaje je po besedah Goloba v tem, da  v kolikor prodaš vse sinergije, ki nastanejo ob nakupu prevzame kupec, ker pa se je v tem primeru delnice zamenjalo, so se sinergije, ki jih je GEN-I ustvarjal po prodaji, v resnici akumulirale na račun Elektro Ljubljane. “Elektro Ljubljana ima še danes delež v GEN-I -ju in ta delež je danes vreden 20 milijonov. Torej govoriti, da je Elektro Ljubljana prodala za 11 milijonov ni res, ker bo na koncu iztržila 20 milijonov ali celo več.”

Foto: Nova24TV

“Spraševali so se tudi o smiselnosti prodaje stoodstotnega deleža v Elektro Energiji, Andrej Ribič ga je zamenjal za “zaklenjeni” 25-odstotni delež v GEN EL,” je v oddaji poudaril voditelj Luka Svetina in povprašal zakaj je to smiselno. Na to je Golob odgovoril, da ne gre za zaklenjeni delež zaradi teh sinergij. “S tem si je Elektro Ljubljana zagotovila, da na koncu vse sinergije, tako razvojne kot stroškovne pristanejo pri njej. To ni bila ideja Ribiča, ampak zahteva skupščine in uprave SDH. Torej lastnik Elektro Ljubljana je bil tisti, ki je rekel, ne boste se pogodili za kupnino v denarju, ker bo prenizka, ampak boste morali vi na GEN-I priznati delež, da bodo sinergije na koncu končale na Elektro Ljubljani. Mi smo se s tem strinjali, ker se nam je to zdelo pošteno.”

Golob pravi, da nima težav z revizijo
Požareport piše o 500 milijonih evrov, ki naj bi izpuhteli v zrak v zadnjih letih. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je napovedal revizijo zaradi precej manjšega zneska, očitno 17 milijonov evrov. Glede napovedi revizije je Golob odgovoril, da nima s tem težav. Povedal je, da so bili vsi posli in transakcije odobreni na vseh korporativnih organih nadzora, tako na nadzornih svetih, kot na skupščini in SDH. “Minister Vrtovec je sedaj istemu SDH naložil, da opravi preiskavo. V resnici gre za preiskavo SDH-ja samega in preteklih uprav. Kar se nas tiče smo spoštovali ne samo korporativno upravljanje, ampak tudi sklepe naših lastnikov. Posel je bil narejen kot  finančno zelo koristen za prodajalca, tako da se v resnici nimamo kaj bati preiskave.”

Glede očitkov okrog prodaje elektrike iz Nuklearne Krško na trg, da je nastala izguba v višini 17 milijonov evrov, je Golob dejal, da gre za spin novic. “Računsko sodišče je ugotovilo, da zato ker Gen Energija ni prodala vse električne energije preko GEN-I je imela izgubo 17 milijonov evrov. Ker je del energije, manjši del energije, prodala elektro distribucijam in Petrolu, je realizirala izgubo. Požareport to obrne, da je GEN-I po prijateljski poti oškodoval državo. Ravno obratno, računsko sodišče je bilo eksplicitno in jasno, ravno GEN-I je bil najboljša izbira za Gen Energijo. Včasih, v letih 2009-2010, politika očitno Gen Energiji ni dovolila, da bi prodal vso električno energijo preko najboljše izbire, torej GEN-I-ja.”

Golob je v pogovoru tako vse očitke zanikal. Glede na to, da piše, da je računsko sodišče ugotovilo, da so revizorji ugotovili, da je šlo za 10 milijonov evrov za študije izbranim naročnikom mimo javnega razpisa. “Verjamem, da gre za študije za novi blok jedrske elektrarne. Težko komentiram, ker ne gre za podjetje GEN-I. Podjetje GEN-I ni naročalo nobene študije. Verjamem, da govorijo o študijah, ki jih je naročila lastnica nuklearke Gen Energija. Vem pa tudi, da imamo v naših strateških dokumentih zapisano, da moramo do leta 2027 sprejeti odločitev o tem ali bomo gradili drugi blok ali ne. Ne predstavljam si, kako bomo sprejemali odločitve o gradnji, če ne bomo imeli ustreznih podlag. V tem primeru tudi študij.” Golob je zatrdil, da se ne bo spuščal v to, kako so jih naročali, ker ni poslovodja v tej družbi. “Zagotovo pa vem, da je drugi blok nekaj, kar je treba preučiti kot resno opcijo, zato potrebujemo tudi študije,” je bil jasen.

Golob prepričan, da gre za ljubosumje
Ker mediji problematizirajo v koliko nadzornih svetih je Golob že sedel in se sprašujejo okrog njegovega vpliva v času, ko je resor za infrastrukturo vodila Alenka Bratušek, je na to pripomnil, da je iz aktivnega političnega udejstvovanja izstopil leta 2014, ker je bil osebno razočaran. “O nadzornih svetih o katerih govori Požareport ali poznavalci pa govorimo o nadzornih svetih iz leta 2002. Nazadnje sem bil v kateremkoli nadzornem svetu v letu 2002. Če je to aktualno danes in je zaradi tega kdo oškodovan. Mislim, da je bolj ljubosumen.”

Foto: Nova24TV

Glede letnega prometa s hčerinskimi družbami iz držav nekdanje skupne države je Golob povedal, da je bil GEN-I ustanovljen leta 2006 kot javno-zasebno partnerstvo v času 1. Janševe vlade. “Namen GEN-I ja je bil, da vzpostavi mednarodno trgovsko mrežo, preko katere bomo lahko v drugem stebru nuklearki prodajali energijo po najboljši možni ceni. Od takrat smo zrasli v multinacionalko, ki je prisotna na 24 trgih in ima 16 hčerinskih firm (ne samo v nekdanji Jugoslaviji). Vsi naši podatki so transparentni in revidirani s strani enega od velikih štirih mednarodnih revizorjev. Vsi so v letnih poročilih razkriti, tako da ni skrivnosti.” Za konec je Golob prikazal, kje pristanejo dobički GEN-I ja in kakšen je obseg in promet. “Za 30 nukleark prodamo preko naše trgovske mreže. Ja, obrne se dosti denarja in pri tem tudi zaslužimo. Ravno zaradi tega nas imajo v zobeh, saj del tega zaslužka prelijemo v nizke cene električne energije za slovenska gospodinjstva. Zato smo deset let najcenejši in najbolj zaupanja vredni.” 

Nina Žoher