fbpx

[VIDEO] Prodaja Cimosa padla v vodo: Kdo bo odgovarjal? Smo 130 mio evrov dali v nič?

Foto: Matic Štojs

Neuspešna pogajanja za prodajo Cimosa bomo očitno spet plačali davkoplačevalci. Odgovornosti, ne odškodninske ne kazenske, pa ne bo prevzel nihče, celo nasprotno, tisti, ki so pri propadlih pogajanjih sodelovali, bodo še naprej del zgodbe oz. prodaje Cimosa, ki se vleče že od avgusta lani.

Po odstopu italijanskega sklada od nakupa družbe Cimos bodo prodajalci začeli z izvajanjem alternativnega načrta. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je sestal s predstavniki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) oz. t. i. slabe banke in Slovenskega državnega holdinga (SDH) ter na novinarski konferenci pojasnil, da bo DUTB Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega investitorja. A država bo morala pojasniti in dokazati, da ne gre za prepovedano državno pomoč. Torej, da so pogoji, pod katerimi je bil ukrep sprejet oziroma izveden, sprejemljivi tudi za zasebnega vlagatelja.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: “Kot veste, je italijanski investitor medije obvestil, da zaradi neizpolnjenega odložilnega pogoja odstopa od nakupa družbe Cimos. Italijanski kupec je po njegovih besedah nezadovoljen z rezultatom pogajanj med DUTB in hrvaško slabo banko.”

Za novo reševanje Cimosa bo treba upoštevati tudi evropska pravila
Država je z davkoplačevalskim denarjem že dvakrat reševala Cimos, v skupni vrednosti več kot 130 milijonov evrov, zato bo novo reševanje, poleg dokazovanja, da bo transakcija izvedena pod običajnimi tržnimi pogoji, velik izziv tudi glede na evropska pravila.

Počivalšek: Z veseljem osebno nosim odgovornost
“Mi smo svoje naloge opravili, italijanska stran pa je od pogodbe, ko smo prišli do zaključka, odstopila,”
 se zagovarja minister Počivalšek in dodaja, da “če bo potrebno nositi odgovornost, z veseljem nosimo odgovornost ali pa jo jaz osebno nosim za to, da do podpisa pogodbe ni prišlo”. Pa bo minister Počivalšek res prevzel odgovornost in predvsem kako, kaj bo storil? Ob tem smo ministra Počivalška povprašali tudi o zadnjem kadrovanju v nadzornem svetu SDH. Na vprašanje, ali je Željko Puljič primeren za člana nadzornega sveta SDH kot človek, ki ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uradno označila za koruptivnega, pa ni želel oz. po navodilu predstavnice službe za odnose z javnostmi ni smel komentirati. Paradoks pa je v tem, da bodo tako kot Puljič, ki zdaj razpolaga oz. nadzoruje milijarde vredno slovensko premoženje, tisti, ki so neuspešno sodelovali pri pogajanjih, še naprej del (neuspešne) zgodbe o prodaji Cimosa.

Koliko denarja bomo “vložili” v Cimos, minister ni želel povedati, konkretno pa ni odgovoril niti na vprašanje, ali bo sprožili kakršenkoli postopek oz. ali bodo terjali odškodninsko in kazensko odgovornost vpletenih.

Več kot pol leta agonije o (neuspešni) prodaji Cimosa
Prodajni postopek je stekel že avgusta lani, ko so se za skupno prodajo 92,3-odstotnega deleža Cimosa odločili DUTB (47,5 odstotka) in država oz. SDH (24,26 odstotka) ter drugi manjši lastniki: NLB (9,44 odstotka), Gorenjska banka (5,74 odstotka), Abanka Vipa (2,42 odstotka), NKBM (2,2 odstotka) in SID banka (0,74 odstotka).

Prodaja Cimosa je očitno še en projekt te vlade, ki se je končal neuspešno. “DUTB bo v čim krajšem času pripravil seznam aktivnosti, ki so potrebne za izvedbo načrta B,” pojasnjuje Počivalšek. Zdaj je očitno na vrsto prišel t. i. načrt B, če ta ne bo uspel, pa nas očitno čakajo različice C, Č, D in E oz. skupni imenovalec – stroške nespretnosti pogajanj in dogovarjanj odgovornih bomo, namesto njih, nosili vsi davkoplačevalci.

Jure Ferjan