fbpx

[Video] Tomašič: “Oni enostavno ne morejo sprejeti, da je v demokraciji normalno, da se oblast menja. Lahko se z oblastjo ne strinjaš. Ko pride druga oblast, ki ti ni všeč, se boriš, da na naslednjih volitvah zmagaš”

Prizor z "antiproslave" na Prešernovem trgu (foto: STA)

V sredini oddaji Kdo vam laže je voditelj Boris Tomašič gostil Jožeta Biščaka, ki je uvodoma spregovoril o svoji novi knjigi, v nadaljevanju pa sta komentirala tudi stanje na RTV Slovenija, kjer ni vse v skladu z zakoni. Komentirala sta tudi oddajo Tarča, kjer so govorili o Tarči ter o antiproslavi, ki je potekala tekom oddaje Kdo vam laže. Tomašič je nato namenil nekaj sočnih besed skrajno primitivnemu svetniku Janezu Starihi, ki je s svojimi komentarji užalil čustva številnih Slovencev. Razpravljala sta tudi o propagandnih aktivnostih POP TV, kjer so med drugim za zavajajoče in pritlehne komentarje dali prostor Alemu Maksutiju in Teji Jarc ter o nasilnemu gibanju Black Lives Matter.

V sredini oddaji Kdo vam laže se je voditelju Borisu Tomašiču pridružil gost Jože Biščak, odgovorni urednik tednika Demokracija in direktor družbe Nova obzorja. Biščak je avtor več knjig, v oddaji pa je bila uvodoma napovedana nova knjiga Potovati z Orwellom. “To je nek znanstveno fantastični roman. Starec Pavle v nekem lokalu pripoveduje zgodbe, tistemu, ki ga hoče poslušati in mu plača pijačo, pove eno izmed zgodb, kako je potoval z Orwellom. To se dogaja v sedmih evropskih prestolnicah, partija je še vedno na oblasti, ideološka in udarna os so nevladne organizacije, pomagajo jim pa priseljenci iz Arabije in Afrike,” je uvodoma o knjigi povedal Biščak, Tomašič pa je pripomnil, da se takšne stvari že dogajajo. Knjiga je že na voljo za naročilo v spletni knjigarni VseKnjige.si na POVEZAVI.

Stanje na RTV ni skladno z zakonom, v njihovih medijih se pojavljajo skrajni levičarji in marksisti od vsepovsod
Tomašič in Biščak sta se dotaknila teksta, ki ga je slednji napisal skupaj z Vinkom Vasletom, v njem pa sta razpravljala o stanju na RTV Slovenija.

“Pravzaprav je to odgovor na peticijo, ki so jo podpisali nekateri znani in manj znani novinarji in uredniki z RTV in tudi od drugod in ta peticija govori o neki neodvisnosti javne RTV SLO in glorificira in romantizira delo sedanje javne RTV. Midva sva pa predvsem hotela opozoriti in to govori tudi zakon o RTV. /…/ Javna televizija mora upoštevati različne strukture prebivalstva, o čemer govori 4. člen zakona, 5. člen pa izrecno nalaga novinarjem in še posebej urednikom, da morajo zagotoviti ideološko in politično uravnoteženost ter svetovno nazorski pluralizem,” je o tekstu povedal Biščak.

Stanje je popolnoma obratno, v mediju se namreč pojavljajo skrajni levičarji in radikalni marksisti od vsepovsod. Med drugim se ukvarjajo tudi z zasebnimi mediji, kot sta Nova24TV in Demokracija, v prispevkih pa jih osebe, kot je Svetlana Slapšak obtožujejo sovraštva.

V oddaji Tarča govorili o Tarči, kjer so se pritoževali nad tem, da so morali delati
V nadaljevanju sta Biščak in Tomašič komentirala oddajo Tarča iz prejšnjega tedna, tema oddaje je bila oddaja sama. “Ko ti zmanjka vsebine, narediš oddajo o oddaji,” meni Tomašič. V oddaji so se sodelavci pritoževali nad tem, da so morali delati in ustvariti oddajo, kar je bilo seveda nekoliko težje, ker so si morali izmisliti toliko neresnic.

Foto: posnetek zaslona

Na antiproslavi so se sramovali slovenske zastave
Tekom oddaje je na Prešernovem trgu potekala tudi “antiproslava” skrajnih levičarjev. “To ni alternativna proslava, kjer bi neke politične stranke ali pa nevladne organizacije pripravile svoj kulturni program, s čimer bi se spomnili osamosvojitve. To je antiproslava, to je antiosamosvojitev! Prebral sem, da jih moti slovenska zastava, pravijo, da je to nacionalistični simbol. Tam se bodo sramovali slovenske zastave,” je dejal Biščak, Tomašič pa je dodal, da jim je najverjetneje ljubša jugoslovanska zastava.

Na antiproslavo je med drugim pozival ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha, ki je na družbenem omrežju Twitter v sredo delil sovražen posnetek, v katerem je glede priprave na državno proslavo komentiral, da domobranska banda tam vadi govejo glasbo. Kot je povedal Tomašič, v vseh državah takšne praznike praznujejo ponosno in enotno, Starihi pa je vrnil z nekaj sočnimi besedami: “Govedo, kreten si! Budala, da večje ni!” Narodno zabavna glasba nam je lahko v ponos, Stariha pa je s svojimi sovražnimi objavami žalil čustva številnih.

“Oni enostavno ne morejo sprejeti, da je v demokraciji normalno, da se oblast menja. Lahko se z oblastjo ne strinjaš. Ko pride druga oblast, ki ti ni všeč, se boriš, da na naslednjih volitvah zmagaš, lahko tudi protestiraš. Oni pa enostavno ne morejo sprejeti, da niso več na oblasti,” je Tomašič nato komentiral vse bolj sovražno razpoloženje med levičarji, ki so bili od zadnjih 75 let na oblasti 70 let. “Oni imajo to v genskem zapisu, da morajo samo oni vladati in, da mora biti vse po njihovo, da mnenje drugih absolutno nič ne šteje,” pa je dodal Biščak.

Foto: Polona Avanzo

Na POP TV Alem Maksuti nad državno proslavo s pritlehnimi in zavajajočimi komentarji
V oddaji so razpravljali tudi o pristranskem prispevku POP TV glede organizacije državne proslave. “Po mojem osebnem prepričanju je to popolnoma politična zadeva, celo, bi rekel, na neki točki politična provokacija, kjer se praktično določene vrednote NOB in antifašizma umikajo z državne proslave,” je za POP TV povedal Alem Maksuti. Televizijo je sicer najbolj zmotilo, da na proslavi ni bilo praporščakov s simboli Jugoslovanske ljudske armade, ki smo jo leta 1991 premagali.

Tomašič je nato spregovoril tudi o Maksutiju: “On je človek, ki mu je slovenska država ponudila gostoljubnost in mislim, da je prav tako, ampak mislim, da bi se lahko vsaj primerno obnašal. Kaj dela POP TV? Potegne enega Maksutija, kar sem ‘poguglal’, v življenju ni naredil popolnoma nič. Nima nobenih dosežkov, nobenih rezultatov, v bistvu en niče, če povzamem to. In zdaj on zmerja, kritizira neko državno proslavo, ki jo dela na nekoliko drugačen način, kot doslej, legitimno izvoljena vlada. Razumel bi, da bi rekel, meni to ni všeč, ker bi raje videl, da bi Svetlana Makarovič tam pela, pa Magnifico in ne vem kdo. On pravi, da je to politična izbira, da bodo pač bolj domoljubni izvajalci. Oto Pestner, je le legenda. Reči, da je politična izbira Oto Pestner, da je zmagovalka lanske Eme, politična izbira, to je pritlehno!”

V nadaljevanju oddaje je voditelj z gostom spregovoril še o gostovanju Tee Jarc na POP TV in o gibanju Black Lives Matter. Vabljeni k ogledu celotne oddaje na priloženem videoposnetku!

Rok Krajnc