[Video] V Italiji karantena, izredne razmere in kapacitete za več milijonov ljudi, v Sloveniji le dve sobi v UKC Ljubljana

Foto: epa

Če izbruh koronavirusa Covid-19 v sosednji Italiji jemljejo smrtno resno, je stanje v Sloveniji ravno nasprotno. Pri zajezitvi zdravstvene krize tako v Italiji poleg zdravstva sodelujejo tudi Civilna zaščita, vojska, policija. Mobilizirane so bile veje oblasti in z 31. januarjem 2020 so bile razglašene izredne razmere.

V Italiji imajo praktično v vsakem mestu bolnišnico. Poskrbljeno je za kapacitete v zvezi s karaneteno. Za to skrbijo tako v zdravstvu, kot tudi vojska. Če pride do zaprtja ene od bolnišnic, je za kompenzacijo zadolžena vojska.

Šole so zaprte, velja prepoved javnih zborovanj, športne prireditve na prizadetih območjih so odpovedane. Ravno tako so v Italiji bili med prvimi, ki so uvedli kontrole na letališčih.

Ob tem lahko izpostavimo še tako imenovan visok “screening” prebivalstva, laboratorijske preiskave, ki se izvajajo. Italijansko preventivo bi lahko postavili v sam vrh, pri tem pa imajo v Italiji kapacitete za večmilijonsko prebivalstva. Na UKC ljubljana imajo dve sobi.

Poleg kapacitet v zdravstvenem sistemu imajo trenutno v vojski na razpolago 3.412 ležišč v več kot 1000 sobah, Aeronavtica še dodatno 1789 ležišč, razmišljajo o ležiščih v hotelih in drugje. Možnost vojaških bolnišnic, s katerimi razpolagajo. Definirajo protokole. Pripravljajo aktivnosti za množične karantene.

V Italiji že 228 okuženih
Po zadnjih podatkih se je v Italiji število pozitivnih primerov koronavirusa ustavilo pri 228, število okuženih pa še naprej narašča. Dejansko ne vemo, ali je že kak primer pri nas, v sosednji Italiji je bil “primer 1” 10 dni v bolnišnici, preden so ugotovili, da gre za Covid-19.

V Sloveniji bi širitev okužbe pomenila vojno stanje, saj že zaradi letne epidemije gripe prihaja do izrednega stanja. Primanjkuje namreč zdravstvenega osebja, kolikor ga je, pa je preobremenjeno. Zdravstveni delavci so ob možnem pojavu koronavirusa Covid-19 prvi na udaru. V Sloveniji pa je v primeru njihove izolacije in karantene vprašljivo njihovo nadomeščanje, saj pogojev za karanteno ni, izolacija pa je vprašljiva.

Slovenija nepripravljena
O sami nepripravljenosti NIJZ na pandemijo koronavirusa pa dovolj pove podatek, da naj bi na NIJZ pred kratkim prišlo do spremembe statuta, po katerem je po novem organiziran Center za PR, ki ga vodi hčerka dolgoletne svetovalke Milana Kučana, katere izhodiščna plača je višja celo od nekaterih zdravnikov, ki na NIJZ delajo več kot 20 let, imajo specializacijo, magisterij in doktorat znanost.

Ob tem v Italiji vedno več nelagodja zbujajo tudi ilegalni migranti, ki jih v državo uvažajo nevladne organizacije s svojimi ladjami, kakršna je npr. Ocean Viking. Koronavirus je namreč dosegel tudi države na bližnjem vzhodu. Pakistan je zaradi tega že zaprl mejo z Iranom. Tako zajezitev smrtonosnega virusa ne glede na vse preventivne ukrepe ne more zadostiti potrebam, če meja ostaja odprta.

Ivan Šokić

 • Antonius

  Šarec je varen. V glavi ima planke, okoli bajte pa novo, višjo zidano ograjo.

  • Vladni komik

   Če bi imel vsaj planke, pol me ne bi pozimi zeblo, vakum je hudič, za nekaj je pa dober, glave me ne more bolt

   • Poštenjakar

    HA,HA,HA, edino kar si po pravic povedu, ostalo si skoz lagal.

  • zokispoki

   In se vakum v glavi…

  • Hribouc

   Tokrat ne bo zid dovolj!

 • Vladni komik

  Z 2 postlam si ne bomo pomagali, še ostale bolnike bomo okužili. Treba je postaviti šotorsko vojaško bolnico ali pa Olaj postavi velik šotor, to skoz nesposobnemu Šebedru in NIJZ govorim, pa me ne poslušajo, pol bom pa jaz kriv, za to sem pa odstopil, ker z lewaki se ne da delat

  • Poštenjakar

   A nisi ti odstopil, spel se že, zdaj J.J. prihaja, ti bo pokazal kako se državo vodi.

 • Vrhovni sodnik

  Saj imamo velike šotore, ki so jih nabavli za emigrante, bi morali že stati, ne vem kwa se čaka

  • čopkovseved

   Afna na NIJZ hoče vzpostaviti vojno stanje, če pride na oblast Janša! Sama pa bo imela prva nagobčnik gor.

  • Mademoiselle

   Resnica!

 • Ivan Ivanovič

  V Italiji zganjajo paniko brez potrebe. V ozadju so interesi farmacevtskih družb. Se ponavlja se zgodba s pandemsko gripo ki je obstajala samo v medijskem hrupu?

  • Boy

   Če zdravila za neko obolenje ni, farmacija ne more nič zaslužiti. Če človek nima možganov, mora biti samo pri rdečih, pa lahko zasluži milijone.

   • Ivan Ivanovič

    Kako da ne. Zdaj razvijajo cepivo, ki bo na voljo še letos. Neka ameriška farmacevstka družba razvija cepivo na podlagi genoma virusa, ki so ga po njihovih trditvah pridobili z interneta, kamor naj bi ga dali Kitajci. Ne spoznam se genetiko, toda razvijanje cepiva na podlagi virtualnega genoma, se mi zdi malce čudno.

    • Boy

     Zakaj bi bilo karkoli kar prinaša denar čudno?

     Pri nas niso uspeli v 75 letih razviti demokracije, zakaj bi bili pri obrambi epidemije bolj uspešni.

    • Simon Rožič

     …upam, da ne gre za naravno selekcijo “po naročilu” ! Vse je mogoče,
     saj se ravno to da uspešno izvesti elektronsko, medijsko! Tudi vojne!

  • Simon Rožič

   …upam, da imaš prav in da je le “veliko hrupa za nič”….
   Naj nam Bog pomaga, nesposobna leva banda nam ne bo!

 • Anton

  Če sta dve sobi lahko dajo noter pograde pa bo takoj 2x več postelj. Tisti ki so okuženi s Ta Rdečim vurusom bojo šli itak v Švico na zdravljenje. Tako nas bo ostalo samo 100.000. Brglez ima pa ptičjo gripo.

  • Joc 52

   vlada pospešeno dela, še dva dni nazaj je bilo sporočilo, da imamo eno sobo

   • Anton

    Pridni so, ne glede na to če virus bo če ne ga pa ne bo.

 • Boy

  Posebna novica, vlada je dobila tajno informacijo, da koronavirus ne napada rdečih. Zdaj so lahko mirni. Bunker pod Rožnikom je obnovljen, tam jih tudi bog ne najde.

  Virusu bodo oblastniki itak z vladnim ukazom prepovedali vstop v Slovenijo.

 • crniocar

  jih je kar malo-dosti -več —
  -v kliničnem vse pripravljeno za virus—-
  ni več prostora
  sds vse zasedu

 • Black_hawk

  Šarcizem vsaki dan ko je na oblasti naredi veliko škode. Človek racionalno bitje a je res?

 • bubamara

  Če virzs bo, potem bo. Če ga pa ne bo, potem ga pa ne bo. Na dolgi rok smo vsi mrtvi. Tolažbe predsednika vlade.

  • Simon Rožič

   ..pod njegovo vladavino imamo res idealno možnost v kratkem času pocrkati prav vsi !

 • Andrej Žalec

  “Ako želite dug život, nesmijete umrijeti!” Alan Ford

 • totex39

  Pri nas “pametni strokovnjaki “opozarjajo, da zaščitnih mask ne rabimo, saj tudi skafandrov in oblačil zdravstveno osebje nima. To se pravi, da smo res na vse pripravljeni. Bolje za njih bi bilo, da se nehajo javno izpostavljati s takimi lažmi.

  • JANEZ GUS

   Ta nesposobna svojat je rada v središču pozornosti in trosi neumnosti,režimski mediji pa jim držijo štango.Upajmo,da ne več dolgo.

  • mona lisa

   Seveda izdajajci govorijo da ne rabimo mask ko pa so jih vse podarili Kitajski.

   • Simon Rožič

    ….”dobrota je sirota!”
    Tito je tudi nosil darila neuvrščenim “majmunom”, svoje ljudstvo pa držal
    na kratko z znanimi floskulami! Idiot!

    • francelj3

     Neuvrščene opice so čisto dober izraz, ne vem, zakaj mešati čefurščino, če smo v Sloveniji.

 • Andrej

  Nekaj svetovno famoznega je pa res v deželi kranjski. Zdravniška, pazite, ZDRAVNIŠKA zbornica sprašuje državne uradnike iz ministrstva za zdravje, kako ravnati v primeru epidemij. A smo res tako globoko prišli, da zdravnik za navodila sprašuje uradnika?
  Obratno bi moralo biti. Zdravniki bi morali povedati, kako mora biti in uradniki bi morali to po njihovih navodilih izpeljati. Zdravnik reče, recimo: nadenite si zaščitne maske. In zdaj je naloga uradnikov, da te maske nabavijo.
  Ljudje božji, Šarec in njegova ekipa, ki so zaradi nesposobnosti odstopili, tega ne morejo rešiti. Preprosto niso usposobljeni za to. Ne zanašajte se na rešitve nesposobnih, ker bo samo še slabše.

  • JANEZ GUS

   Očitno smo slabši o.d S.Koreje.

 • JANEZ GUS

  Imamo to prednost pred Italijani,da imamo bolnico Franjo.Samo tam pa razsaja komuno virus.Za slovenske izmečke bande 75 bo to odlična karantena.Še Nemci jo baje niso našli,tako jo tudi corona virus ne bo.

 • Mademoiselle

  – Vsi v skafandrih – pri nas pa ni panike, če nekdo stopi v sobo, se ne boš okužil?????? (Kdo je tej osebi dal doktorat? Virus je namreč zelo nalezljiv)
  – Gradi se ekstra mobilne bolnišnice po obrobjih mest – pri nas pa soba sredi UKC, najbolje da še novinarji navalijo na intervju s prvim primerom in okužijo vse okoli.
  – Sklicuje se nacionalno varnost, vojska na vsakem koraku – pri nas pa par folka ob kavi čivka samo da ne bo Janša/opozicija kaj pametno predlagala.

  • JANEZ GUS

   Ne vem od kje tej slovenski kataklizmi LMŠ 16 procentov.Zanima me pa res,kje ti pokvarjeni mediji dobijo te procente.Jerca in podobni modeli v ansamblu.

   • Mademoiselle

    Zadnjič sem poslušala radio – nedeljska glasbena voščila. :) Vsake toliko kdaj poslušam. :) No in voščili so neki ženski, 77let in 10 minut govorili o tem, kako se je borila v NOB. Zavrteli so partizansko bojno pesem in mislila sem, da sem v nekih drugih časih.

    Z mamo sva izračunali, da je bila ta oseba okoli 45′ stara 2 leti +/-, in se nikakor ni mogla boriti. Ima pa verjetno dober denar – beri borčevsko pokojnino – s strani prednikov.
    ——-
    Zdaj veš, od kod procenti. Samo da ni Janša. ;)

    • Kalabicnikola

     Ja njena mamica je bila takrat u partizanih pa napumpana, pri nas še tudi to šteje.

     • Kalabicnikola

      No naj se popravim, da ne bom vedno ispao prostak……Bila je v blaženem stanju hehe . .

  • francelj3

   In glede na kadrovsko in kapacitetno podhranjenost slovenske vojske tudi, seveda. Od leta 2008 (torej začenši s Pahorjem) so jo rdečkarji praktično likvidirali, ker so rabili denar za druge stvari. Na primer za davčne oaze. Kdaj bomo šli na cesto, prosim?

 • mona lisa

  Ali ni že čas da na ženejo vlado v odstopu iz svojih stolčkov brez odpravnin in brez vsega in se jo kazensko ovadi seveda s Šarcem na čelu. Ali obstajajo v Sloveniji še idioti ki bi volili še kogarkoli od teh zblojence. Janša prevzami krmilo države in skušaj rešiti kar se še da preden se država raztršči.

 • Kalabicnikola

  še dva nova primera okužbe s koronavirusom v Spodnjem Dupleku.

 • RATATA

  Mene predvsem zanima, če je Mercedes L. hybrid in avtomatic.
  Tko, da res nisem paničen.

 • Domoljub

  Odhajajoča vlada meni, da so naša pokopališča ustrezno dimenzionirana. Tudi za njen pokop.

  Zato očitno skupaj z mediji meni, da ni potrebe po drami. In long term we are all dead…

 • Hribouc

  Ne skrbet, ne delajte panike!
  Šarac ma načrte, Šabeder tudi! Erjavec tudi,
  Kučan in Roter ter Golobič in Franci Zavrlov tudi –
  GLOBOČINSKA KRIMINALNA DRŽAVA MA NAČRT !
  Tajni načrt! Kurbe kot vedno imajo načrte samo zase!
  —————————————————————————————————————-
  Kapacitete so v Gotenici, pod Murglami, V Bazi 20, v podzemnih bunkerjih KOČEVSKEGA ROGA in v Udbovskih bunkerjih placa kolkr češ!

 • Hribouc

  Nova možnost
  Mogoče nam pride prav .Najprej preberite to:
  https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/simptome-novega-koronavirusa-blazita-zdravili-za-ebolo-in-malarijo/515395
  ——————————————————————————————————————
  Potem – morda je povezava, morda kdo kje preveri !?
  Tole:
  Tudi zdravilo MMS zdravi malarijo !
  Revija Misteriji Februar 2020 , stran 22, tudi E verzija

 • francelj3

  Ker kolikor toliko poznam razmere v UKCL, grem stavit, da sta tisti dve sobi zasedeni.

 • Unikatna

  Naši dve tako imenovani ” UKC “, si tega imena ne zaslužita!

 • RATATA