fbpx

[Video] V Italiji karantena, izredne razmere in kapacitete za več milijonov ljudi, v Sloveniji le dve sobi v UKC Ljubljana

Foto: epa

Če izbruh koronavirusa Covid-19 v sosednji Italiji jemljejo smrtno resno, je stanje v Sloveniji ravno nasprotno. Pri zajezitvi zdravstvene krize tako v Italiji poleg zdravstva sodelujejo tudi Civilna zaščita, vojska, policija. Mobilizirane so bile veje oblasti in z 31. januarjem 2020 so bile razglašene izredne razmere.

V Italiji imajo praktično v vsakem mestu bolnišnico. Poskrbljeno je za kapacitete v zvezi s karaneteno. Za to skrbijo tako v zdravstvu, kot tudi vojska. Če pride do zaprtja ene od bolnišnic, je za kompenzacijo zadolžena vojska.

Šole so zaprte, velja prepoved javnih zborovanj, športne prireditve na prizadetih območjih so odpovedane. Ravno tako so v Italiji bili med prvimi, ki so uvedli kontrole na letališčih.

Ob tem lahko izpostavimo še tako imenovan visok “screening” prebivalstva, laboratorijske preiskave, ki se izvajajo. Italijansko preventivo bi lahko postavili v sam vrh, pri tem pa imajo v Italiji kapacitete za večmilijonsko prebivalstva. Na UKC ljubljana imajo dve sobi.

Poleg kapacitet v zdravstvenem sistemu imajo trenutno v vojski na razpolago 3.412 ležišč v več kot 1000 sobah, Aeronavtica še dodatno 1789 ležišč, razmišljajo o ležiščih v hotelih in drugje. Možnost vojaških bolnišnic, s katerimi razpolagajo. Definirajo protokole. Pripravljajo aktivnosti za množične karantene.

V Italiji že 228 okuženih
Po zadnjih podatkih se je v Italiji število pozitivnih primerov koronavirusa ustavilo pri 228, število okuženih pa še naprej narašča. Dejansko ne vemo, ali je že kak primer pri nas, v sosednji Italiji je bil “primer 1” 10 dni v bolnišnici, preden so ugotovili, da gre za Covid-19.

V Sloveniji bi širitev okužbe pomenila vojno stanje, saj že zaradi letne epidemije gripe prihaja do izrednega stanja. Primanjkuje namreč zdravstvenega osebja, kolikor ga je, pa je preobremenjeno. Zdravstveni delavci so ob možnem pojavu koronavirusa Covid-19 prvi na udaru. V Sloveniji pa je v primeru njihove izolacije in karantene vprašljivo njihovo nadomeščanje, saj pogojev za karanteno ni, izolacija pa je vprašljiva.

Slovenija nepripravljena
O sami nepripravljenosti NIJZ na pandemijo koronavirusa pa dovolj pove podatek, da naj bi na NIJZ pred kratkim prišlo do spremembe statuta, po katerem je po novem organiziran Center za PR, ki ga vodi hčerka dolgoletne svetovalke Milana Kučana, katere izhodiščna plača je višja celo od nekaterih zdravnikov, ki na NIJZ delajo več kot 20 let, imajo specializacijo, magisterij in doktorat znanost.

Ob tem v Italiji vedno več nelagodja zbujajo tudi ilegalni migranti, ki jih v državo uvažajo nevladne organizacije s svojimi ladjami, kakršna je npr. Ocean Viking. Koronavirus je namreč dosegel tudi države na bližnjem vzhodu. Pakistan je zaradi tega že zaprl mejo z Iranom. Tako zajezitev smrtonosnega virusa ne glede na vse preventivne ukrepe ne more zadostiti potrebam, če meja ostaja odprta.

Ivan Šokić