fbpx

Vlada pripravlja teren za prostovoljno in brezplačno cepljenje proti covidu-19!

Vir: EPA

Dobili bomo enak nabor cepiv kot vsi ostali, po enakih, najnižjih možnih cenah, pod enakimi pogoji, kar pomeni da smo s tem Sloveniji in našim državljanom zagotovili optimum,” je poudarila Doroteja Novak Gosarič. Slovenija se je namreč za zagotavljanje cepiva proti covid-19 pridružila skupnemu javnemu naročilu držav članic Evropske unije, ki ga vodi Evropska komisija. Vse države članice bodo tako istočasno dostopale do cepiva, tudi nam pa bodo na voljo vsa razpoložljiva cepiva proti covid-19. Cepljenje bo prostovoljno.

Evropska komisija se pogaja s sedmimi proizvajalci cepiv, s štirimi je EU že sklenila pred dogovor, ki vključuje ceno, pogoje oskrbe in časovne okvire dobav. S predčasnim dogovorom je evropska komisija proizvajalcem omogočila pospešitev razvoja in povečanja kapacitete proizvodnje. Bodo pa vse države članice dobile cepiva istočasno, pod enakimi pogoji. Nekatere države članice so poskušale z neposrednimi pogajanji s proizvajalci, a niso bile uspešne. Evropska komisija je močen pogajalec, saj bo po najboljših možnih pogojih zagotovila cepiva za približno 450 milijonov prebivalcev vseh držav članic. Pripravljena bo promocijska kampanja v podporo cepljenju. Cepljenje sicer ne bo brezplačno, a bo denar za cepiva zagotovil državni proračun.

Doroteja Novak Gosarič z Direktorata za zdravstveno varstvo pri Ministrstvu za zdravje, je glede zagotavljanja cepiva proti covid-19 pojasnila: “Vsa cepiva proti covid-19, ki bodo na trgu v Sloveniji, bodo morala pridobiti dovoljenja za promet pri Evropski agenciji za zdravila in s tem dokazati njihovo varnost, učinkovitost ter kakovost. V Sloveniji bomo cepiva zagotovili izključno v sklopu skupnega javnega naročila, ki poteka na ravni Evropske unije. V okviru navedenega javnega naročila bo Slovenija dostopala do dovolj velike količine cepiva proti covid-19, ki bo zadostovala za najmanj 60 odstotno precepljenost prebivalstva v Sloveniji. Tolikšna precepljenost je po mnenju strokovnjakov potrebna za vzpostavitev normalnega življenja in delovanja družbe, zdravstva, gospodarstva, kulture, šolstva v državah članicah.

Doroteja Novak Gosarič

V okviru Nacionalnega programa cepljenja proti covid-19 je potrebno za zagotavljanje primerljivega dostopa do cepljenja in do cepiv proti covid-19 pripraviti strategijo cepljenja, ki določa ukrepe za uspešno uvedbo cepiva, zadostno precepljenost in njeno spremljanje, so sporočili z ministrstva. Nacionalni program sledi trem ciljem. Prvi cilj je zagotavljanje delovanja zdravstva in drugih ključnih javnih služb, drugi cilj je zmanjšanje števila bolnišničnih zdravljenj in smrti zaradi zapletov koronavirusne bolezni, tretji cilj pa zmanjšanje obolevnosti vsega prebivalstva, kar bi močno zmanjšalo vpliv epidemije na gospodarstvo in ostala področja življenja. V programu je opredeljeno tudi financiranje cepiva, pribora za cepljenje in izvajanje cepljenj. Sredstva bodo zagotovljena v Proračunu Republike Slovenije. Zadostna precepljenost je verjetno naš edini izhod iz trenutne epidemije, zato v strategiji predvidevamo, da bo cepivo proti covid-19 v Sloveniji za uporabnike na voljo brezplačno, so še pojasnili.

Prednostno bo v Sloveniji omogočen dostop do cepljenja najbolj ranljivim skupinam prebivalcev, zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu ter zaposlenim v infrastrukturi, ki je nujno potrebna za delovanje države. Pri pripravi prednostih skupin bo Slovenija sledila priporočilom Evropske komisije, kjer so kot prednostne skupine opredeljeni zaposleni v zdravstvu in v socialno varstvenih zavodih, osebe starejše od 60 let, kronični bolniki, bolniki s pridruženimi motnjami in drugimi bolezenskimi stanji, zaposleni v kritični infrastrukturi oz. strukturah, potrebnih za nemoteno delovanje države in druge skupine, ki so izpostavljene večjim tveganjem.

Nacionalna strategija je še v pripravi, proizvajalci za obvladovanje epidemije namreč pripravljajo več vrst cepiva, pri čemer bodo nekatera cepiva verjetno bolj učinkovita pri blaženju bolezni, druga pa bolj uspešna za preprečevanja prenosa virusa. Tudi zato bo potrebno strategije prilagajati značilnostim posameznega cepiva. Vsaka država se mora s proizvajalci dogovoriti operativne stvari, od logistike dobave, načinov shranjevanje oziroma skladiščenja, do števila prevzemnih točk.

Sara Bertoncelj