fbpx

Vojaki na račun migrantov in Romov še naprej ostajajo drugorazredni državljani

Foto: STA

V javnosti je že dolgo znan podatek, da v Slovenski vojski vlada katastrofalno socialno stanje, na dodatno oslabitev pa je vplival trend odhodov iz Slovenske vojske. Kljub trditvam ministrice za obrambo Andreje Katič, da se je stanje stabiliziralo, smo v tako varnostno negotovih razmerah še vedno priča odhodom iz vojske, nizkim plačam, zastareli opremi in posledično nezadostni oceni pripravljenosti vojske, na kar je že opozoril vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor. 

Pripadniki Slovenske vojske, ki delajo v vojašnicah v Celju in Mariboru, opisujejo trenutno stanje kot eksodus zaposlenih v Avstrijo zaradi prenizkih plač, zaradi česar težko preživijo sebe in družino v regiji, kjer je brezposelnost visoka in je marsikateri partner vojaka brez službe. Predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič je kot predstavnik predlagateljev današnjega sklica 38. nujne seje Državnega zbora spomnil, da je več kot 100 pripadnikov Slovenske vojske prejelo humanitarno pomoč v obliki najosnovnejših sredstev za preživetje. “Drznem si trditi, da je vlada v oskrbo migrantov, ki so nelegalno prečkali Slovenijo in med tem uničevali vlake in drugo opremo ter nehvaležno po tleh metali hrano, vložila neprimerno več napora, skrbi in sredstev kot za lastne državljane, ki na svoji delovni uniformi vsak dan nosijo simbole države, ki mnogim med njimi za pošteno delo ne omogoči človeka vrednega preživetja,” je dejal Mahnič.

V Sloveniji smo po besedah Mahniča priča situaciji, ko drugorazredni državljani (vojaki) branijo prvorazredne (migrante).

Za ekonomskega migranta vlada nameni več denarja kot za plačo vojaka
Okrog 1200 zaposlenih v Slovenski vojski je uvrščenih okoli 20. plačnega razreda. Za boljšo predstavo: vojak začetnik v 19. plačnem razredu ima 890 evrov bruto plače oziroma okrog 620 evrov neto plače. Vojak v pehoti z več kot 10-letnimi izkušnjami v 21. plačnem razredu zasluži malce manj kot 700 evrov. “Še za ekonomskega migranta, ki je prosilec za azil, vlada nameni več denarja mesečno kot pa za plačo vojaka, kar je absurdno,” je izpostavil Mahnič.

Foto: STA

Foto: STA

Zaradi plačne politike na Ministrstvu za obrambo se nadure skorajda nikoli ne izplačujejo (področje obrambe je tudi glede nadur unikum v javni upravi), pripadniki prejemajo presežke opravljenih ur v obliki kompenzacijskih ur, ki jih nato koristijo med tednom v skladu z ukazom nadrejenega. Na blagajni v trgovini pa se plenic za dojenčke na žalost ne da plačati s kompenzacijskimi urami. Mahnič je opozoril na zavajanje sekretarja Bizjaka, ki trdi, da se sedaj po šestih mesecih kompenzacijske ure izplačujejo, kajti nadrejenim je ukazano, da morajo vojaki, razen v ekstremnih pogojih, vse ure koristiti, preden jim po 6 mesecih zapadejo.

Poslanka Anja Bah Žibert je povedala, da številni zaposleni v vojski opozarjajo, da tako ne gre več. “Za to vlado je vojska drugorazredna tema,” je dejala. Izpostavila je, da je večletno lomastenje SD-ja na obrambnem področju vplivalo na razmere, ki vladajo danes, kar vodi v smer razkroja sistema, ter dodala, da je več kot žalostno, da nezaposlena romska starša s štirimi otroki prejmeta 2.000 evrov, za slovenske vojake, ki branijo domovino, pa denarja ni. 

Foto: STA

Foto: STA

Pri poklicu vojaka je mogoče opaziti sledove prekarnega dela, za katerega je značilna socialna negotovost. Poleg prejemanja mizerne plače za zaposlitev za določen čas (do 45. leta) pripadniku vojske v primeru poslabšanja zdravja grozi odpustitev, prav tako pa ti nimajo pravice do stavkanja.

Po besedah predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka v včerajšnji oddaji Objektiv se v sindikatu dnevno soočajo z zgodbami o tem, kako naj pripadniki preživijo iz meseca v mesec. “Po večletnih pogajanjih nam vlada ne prisluhne, tako da se za plače slovenskih vojakov pogajata kar Koprivnikar in Štrukelj in ni čudno, da je stvar takšna kot je,” je dejal Gvido Novak.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Vojaki si sami kupujejo nahrbtnike, obutev, rokavice in oblačila za hladno vreme
Trenutno se v SV kljub dodatnim napotitvam v Sredozemlje in Irak, zmanjšuje število pripadnikov na misijah v tujini, na primer na Kosovu. Misije, ki so predstavljale socialni korektiv, so sedaj vse težje dostopne in tako se katastrofalno socialno stanje v Slovenski vojski še slabša. Dodatno k slabemu socialnemu stanju prispeva pomanjkanje denarja na ministrstvu za opremo, ki je bolj varna in prijazna do vojaka.

Vojaki si tako iz že sedaj nizkih plač sami kupujejo nahrbtnike, obutev, rokavice, oblačila za hladno vreme in podobno. Med migrantsko krizo se je pokazalo žalostno stanje na področju opreme, ko so vojaki za krizne primere prejeli razpadajočo opremo za nadzor množic.

Foto: STA

Foto: STA

Poslanec Marijan Pojbič je izpostavil, da je žalostno, da morajo slovenski vojaki prodajati svojo kri v sosednji državi Avstriji, da lažje preživijo svojo družino.

MORS denar zapravlja za oglaševalske kampanje, ki nimajo haska
V zadnjih letih MORS več sredstev namenja za oglaševalske kampanje na radiu, televiziji, internetu in drugod. Potencialnim vojakom sporočajo, da je delo v vojski častno, da je polno izzivov in osebnega zadovoljstva. Česar pa reklama ne pokaže, je stanje na vojakovem računu 5. v mesecu. Ne pokaže tudi vojaka, ki prejema pakete dobrodelne pomoči, in vojaka, ki ga za mizerno plačo nikoli ni doma. Namesto da Ministrstvo za obrambo zapravlja milijone evrov za oglaševalske kampanje, ki očitno nimajo haska, naj raje denar nameni za dvig plače vojakov in za izplačila nadur za vsako dodatno oddelano uro. Na tak način se bo marsikateri mlad fant raje pridružil vojski, pa tudi tisti, ki so že sedaj zaposleni, bi svoje delo opravljali bolje in z večjim zadovoljstvom.

Foto: STA

Foto: STA

Bah Žibertova je izpostavila, da je koalicija zavrnila dodatna sredstva za vojsko v času, ko trdijo, da se gospodarska rast izboljšuje. “V času, ko je bilo v vojski nujno potrebnih 46 milijonov evrov, so ta denar raje namenili za oblikovanje informacijskega oblaka, ki pa je še vedno v oblaku,” je dejala.

Med ministrstvom in sindikati ni socialnega dialoga
Mahnič je opozoril, da kljub zavajajočim trditvam sekretarja Bizjaka in ministrice Katičeve socialnega dialoga med sindikati in ministrstvom ni, saj pogovori o načinu registracije delovnega časa sindikalnih delavcev ne morejo biti del socialnega dialoga. Odločitve pogajanj med vlado in sindikati vplivajo na plačno politiko v vojski, kljub temu da se sindikati obrambnega sektorja z vsebinskimi zaključki pogajanj niso strinjali. Predstavniki vojaških sindikatov že skoraj leto in pol ne morejo več sodelovati na formalnih in neformalnih pogajanjih z vlado, kar pomeni, da je možnost kakršnega koli dogovora med vlado in vojaki enaka ničli. Potrebna je takojšnja vključitev sindikatov v pogajanja z vlado, saj bodo le tako lahko izpogajane rešitve tudi v dobro obrambnega sektorja, ne samo učiteljev.

Celotna vlada je grožnja nacionalni varnosti Slovenije, je povedal Mahnič.

Bodo za policisti in zdravniki na vrsto prišli tudi vojaki?

Mahnič je spomnil, da je že pred meseci vlada ugodila zahtevam policistov, ta teden pa je to storila tudi v primeru zdravnikov. “Kdaj pridejo na vrsto vojaki? Na katastrofalno stanje v SV v SDS opozarjamo že od začetka mandata te vlade, pa se zdi, da tako pozivi opozicije kot tudi strokovne javnosti pri vladi ne zaležejo. Denar se pri vladi najde za vse, razen za tiste najslabše plačane, tiste, ki so pripravljeni na ukaz te iste vlade postaviti svoje življenje za državo na nitko,” je dejal.

V nestabilnih razmerah vlada stoji križem rok
Varnostne razmere v naši bližnji in širši okolici se slabšajo iz dneva v dan. Razmere se slabšajo v vzhodni Evropi, na Bližnjem vzhodu, v Turčiji, Sredozemlju, Afriki in drugod, ustanavljajo se sile Nata za hitro posredovanje, zavezniki krepijo svojo prisotnost na Baltiku, vlada pa stoji križem rok in ne uredi osnovnih pogojev za življenje vojakom, ki nas bodo v primeru poslabšanja razmer morali braniti. Ne samo to, zaradi slabih pogojev je odhodov iz dneva v dan več in upravičeno se lahko vprašamo, če nas bodo v primeru vojne branili generalštabni podčastniki in častniki, ker če se bodo stvari nadaljevale v to smer, v katero gredo sedaj, bodo čez nekaj let samo še oni zaposleni v vojski, bojne enote pa bodo prazne.

Turški predsednik Erdogan je danes zagrozil z odprtjem turških meja za migrante, potem ko je Evropski parlament v četrtek v sicer nezavezujoči resoluciji podprl prekinitev pristopnih pogajanj EU s Turčijo. S tem se je pojavila velika nevarnost, da se bomo v Evropi, torej tudi v Sloveniji, že zelo kmalu spet soočili z nenadzorovanimi masami migrantov, ki bodo ogrozili varnost slovenskih državljank in državljanov, za kar pa se očitno slovenska vlada sploh ne zmeni. Pričakovati je, da bo začela ukrepati šele takrat, ko bodo migranti že na našem pragu.

Foto: epa

Foto: epa

O alarmantnosti stanja v Slovenski vojski pa pričajo tudi podatki iz mednarodnih lestvic, ki pravijo, da je Slovenija leta 2015 po moči in obrambni sposobnosti med 126 državami zasedla 99. mesto, med državami, ki se nahajajo na evropski celini, se nam je tako uspelo zvrstiti le pred Albanijo. Letos pa smo na lestvici pristali že na 111. mestu, pri čemer moramo omeniti, da je Albaniji uspel premik na 90. mesto.

Premier Miro Cerar se je med intervjujem na komercialni televiziji ta teden pohvalil, da smo s pomočjo njegove vlade ponovno postali kredibilen sogovornik v mednarodnih povezavah in da naša beseda spet nekaj šteje. Z manj kot procentom BDP, namenjenega za vojsko, ki jo bosta očitno čez nekaj let po velikosti prehitela Luksemburg in Malta, je dejstvo, da bo ta kredibilnost, če pod to vlado v Natu dejansko sploh še obstaja, hitro izpuhtela.

Foto: STA

Foto: STA

Po besedah Novaka v glavah slovenskih vojakov že dolgo vre glede na to, da ne smejo stavkati. Dejal je, da je samo vprašanje časa, kdaj se bo pojavil trenutek, ko bo vojakom dokončno prekipelo.

Mizerno plačani vojaki spodkopavajo obrambno sposobnost države
Varnost je dobrina, ki se je ne da nenadoma vzpostaviti takrat, ko so krizne razmere v polnem razmahu. V času relativnega miru je potrebno vojsko usposobiti, jo opremiti, plačati in pripraviti na boj. Mizerno plačani vojaki in nizka morala, ki iz tega izhaja, močno spodkopavajo obrambne sposobnosti države. Vlada bi si morala iskreno prizadevati za čim boljše socialno stanje v vojski, ne pa da tako na Odboru za obrambo kot v Državnem zboru pozive in predloge za izboljšanje stanja nenehno zavrača.

N. Ž.