fbpx

Vse za denar: V nedavna požara v Kemisu in Eko Plastkomu vpletena politika?

Foto: iStock

Ko se polemike po požaru v Kemisu še niso dobro polegle, smo ponovno priča požaru, in sicer tokrat v skladišču podjetja Eko Plastkom v Ljutomeru, ki se ukvarja s sortiranjem in predelavo odpadnih nagrobnih sveč. Požar, ki je izbruhnil v četrtek zvečer, je v glavnem pogašen, a vendarle je nad pogoriščem še vedno mogoče opaziti veliko dima. Glede na to, da je šlo v primeru Kemisa za objekt, ki je v lasti Gorenja, katerega največji lastnik je država, je zanimiv podatek, da je solastnik Eko Plastkoma po navedbah Bojana Požarja generalni sekretar Državnega sveta RS Marjan Maučec. Je morda v požare vpletena politika?

V primeru Kemisa smo lahko videli, da je bila vlada povsem na strani Kemisa, namesto na strani Vrhničanov, ki jih je požar zaradi ekološke katastrofe najbolj prizadel, kar pa ne čudi, glede na to, da je država njegova najboljša stranka, kar dokazujejo vsi uradno dostopni podatki. Samo ministrstvo za okolje in prostor jim je v zadnjih nekaj letih namreč nakazalo več kot 938 tisoč evrov.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen se je izkazala kot izrazito neoperativna, saj se je šele štiri dni po nesreči prikazala na Vrhniki, namesto, da bi se takoj odzvala. Celo premier Miro Cerar je priznal, da ministrstvo za okolje in prostor ni vzpostavilo dobre koordinacije in informiranja med pristojnimi predstavniki državnih organov in dodal, da je zaradi neukrepanja ministrice kritičen. Pri tem je treba dodati, da premier Cerar ni nič boljši od ministrice, saj se je šele deset dni po ekološki katastrofi odpravil na Vrhniko. Glede na to, da je Vrhnika le 21,46 kilometra oddaljena od Ljubljane, je težko razumeti, zakaj sta oba potrebovala toliko časa.

Foto: STA/YouTube

Okoljevarstveniki so se zavili v molk
V preteklosti smo že poročali o tem, je bilo podjetje Kemis zadolženo tudi za komisijsko uničevanje dokumentacije, očitno pa je, da je bil v to dejavnost vključen tudi sežig dokumentacije, povezane s poslovanjem in namembnostjo tega podjetja. Bojan Požar je kritično opozoril, da je bilo zelo priročno za njih, da naj bi med požarom zgorela računalniška soba, kjer so bili shranjeni vsi podatki o prepovedanih in drugih zalogah. “Vodstvo Kemisa je na spletu sicer objavilo podatke o stanju zalog na dan 31. december 2016, toda ključni podatki so tisti s 15. maja 2017, torej na dan izbruha požara! Te pa še – prikrivajo,” je opozoril Požar. Vsekakor je nenavadno, da so se v primeru požara na Vrhniki najbolj zagreti okoljevarstveniki zavili v molk. Morda pa so razlogi za vrhniško katastrofo enostavno “preblizu” njihovim političnim botrom. A to so zgolj površinski razlogi, kajti vse več je govoric, da je bil požar podtaknjen in da je šlo za maščevanje.

Foto: iStock

Vzrok požara v Ljutomeru še ni znan
V četrtkovem požaru v Eko Plastkomu, v katerem je ogenj popolnoma uničil stavbo, ki je bila polna odpadnih sveč, parafina in plastike, je po navedbah STA pri gašenju sodelovalo 300 gasilcev iz 30 gasilskih društev. Medtem, ko kriminalisti in policisti še naprej preiskujejo vzrok za požar, je poslanec največje opozicijske stranke SDS Bojan Podkrajšek v luči nedavnega požara opozoril, da se je izkazalo, da se tovrstnim nesrečam v prihodnosti ne bomo mogli izogniti in dodal, da naj bo to jasno opozorilo vsem institucijam, da se je treba bolje pripraviti. Pri tem je poudaril, da je zaradi ne ukrepanja vlade pri normalizaciji razmer upadlo zaupanje ljudi do uradnih institucij, kar vladajoči vladi nikakor ne more biti v ponos.

N. Ž.