fbpx

Za vlado 8.000 migrantov ni dovolj, želi jih vsaj 14.000

Foto: epa

Šefic je septembra napovedal, da ima Slovenija za migrante na voljo 2.000 nastanitvenih mest in še dodatnih 3.000 mest v šotorih. Danes skupna kapaciteta vseh nastanitvenih in sprejemnih centrov znaša 8.145 prostih mest, vlada pa želi to številko povečati na 14.645. Pri tem ji za mnenje krajanov ni niti malo mar. Čeprav vlada trdi, da se to ne dogaja, je več kot očitno, da je povratni tok dejstvo in da obstaja resna nevarnost, da Slovenija postane žep za migrante. 

Slovenijo že od septembra dalje pretresa migrantska kriza. Vsak dan v državo vstopa več tisoč ljudi, večina Slovenijo zgolj prečka. Ampak na migrantsko krizo smo bili ‘pripravljeni’ že septembra. Takrat je sekretar notranjega ministrstva Bojan Šefic izdal plan namestitvenih centrov, njihovih kapacitet in lokacij, kamor migrante lahko namestimo. Skupaj bi torej lahko namestili največ 5.000 ljudi, od tega bi jih kar 3.000 moralo spati v šotorih. To bi bilo seveda popolnoma dovolj, saj gredo vsi migranti le skozi Slovenijo in nihče izmed njih ne bo ostal tu. Pa je to res?

Slovenija ne bo žep, ampak vseeno gradimo večje namestitvene centre
Čeprav tako Šefic, Cerar kot tudi Erjavec poudarjajo, da Slovenija ne bo postala žep za migrante, ti pa v državi ne bodo ostajali, je povratni migrantski tok postal realnost. Nemčija je Avstriji samo v januarju nazaj poslala več kot 3700 migrantov. V celem letu pričakujejo, da bo na poti iz Nemčije nazaj proti Balkanu prišlo vsaj 30.000 ljudi. Avstrija želi število tujcev, ki pridejo v državo, na vsak način zmanjšati, in sicer z določanjem kvot, strožjo azilno zakonodajo in novim mejnim režimom. Naivno je torej pričakovati, da bodo migranti, ki jih Nemčija pošilja nazaj, ostali v Avstriji.

 

Namestitveni centri (v delu) 2

Podatki MNZ na dan 18.1.2016

Vlada namerava v Kranju in v Kidričevem zgraditi namestitvena centra, ki bi skupaj sprejela več ljudi, kolikor jih danes sprejmejo vsi namestitveni centri v Sloveniji skupaj. Če seštejemo vse kapacitete skupaj, bo Slovenija lahko namestila kar 14.645 migrantov. Če Slovenija v nobenem primeru ne bo postala žep za migrante, zakaj potem potrebujemo toliko novih namestitvenih kapacitet? V Sloveniji namreč že imamo 14 namestitvenih centrov:

Namestitveni centri (v delu) 4

Kapaciteta posameznih nastanitvenih centrov v Sloveniji:

Namestitveni centri (v delu) 1

Vlada meni, da ne rabi soglasja krajanov
Poleg namestitvenih centrov imamo v Sloveniji še dva sprejemna centra, ki skupaj sprejmeta 2300 ljudi. Da Slovenija ne bo postala žep za migrante, nas politiki skušajo vsak dan prepričati. A podatki kažejo drugače. Vse bolj se zdi, da se naša vlada zaveda, da bodo v Slovenijo migranti pospešeno prihajali iz obeh smeri, tako iz Hrvaške kot iz Avstrije, in namesto, da bi zavarovala svoje meje, išče nove namestitvene centre za migrante.

Kljub velikemu nestrinjanju med okoliškimi prebivalci, protestnimi peticijami in shodi pa vlada vztraja pri svojem in želi graditi nove migrantske centre. ”Vlada in ministrstva od lokalnih skupnosti niso dolžni pridobivati nobenih soglasij,” je izjava Bojana Šefica, ki ustrezno strne vse misli naše vlade ter odnose do državljanov in migrantov.

Maruša Gorišek