fbpx

Začetek zbiranja podpisov o ukinitvi prispevka: “RTV je pristranska, nekvalitetna in aktivistična”

Maja Bašelj in Žan Mahnič (foto: Nova24TV).

V Slovenski demokratski mladini (SDM), podmladku SDS, z razočaranjem opažajo, da je RTV samo še eden izmed podsistemov družbe, ki pogosto poroča v nasprotju s temeljnimi členi slovenske ustave. Prepričani so, da “je program, ki ga oddaja RTV, pristranski, nekvaliteten in aktivističen”.

Predsednik SDM Žan Mahnič in članica izvršilnega odbora Maja Bašelj sta na novinarski konferenci predstavila pobudo Slovenske demokratske mladine ob začetku zbiranja podpisov pod peticijo za ukinitev obveznega plačevanja RTV-prispevka.

Maja Bašelj je poudarila, da RTV Slovenija ne izpolnjuje svojega, s posebnim zakonom opredeljenega poslanstva. Javna radiotelevizija bi morala izpolnjevati javni interes, torej optimalno in objektivno poročati o dogajanju v Sloveniji in po svetu, vendar tega ne počne. “V Slovenski demokratski mladini ugotavljamo, da je program, ki ga oddaja RTV, pristranski, nekvaliteten in aktivističen,” je izpostavila. 

“RTV služi interesom domače tranzicijske levice”
Kot je dejala Bašljeva, v SDM-u z razočaranjem opažajo, da je RTV samo še eden izmed podsistemov družbe, ki služi interesom domače tranzicijske levice, ki je s spretnim kadriranjem ideološko ustreznih novinarjev ustvarila ustanovo, ki pogosto poroča v nasprotju s temeljnimi členi slovenske ustave. Dodala je še, da je RTV tudi s finančnega vidika neučinkovito ustanova, ki neodgovorno porablja davkoplačevalska sredstva.

Državljani vse bolj nezadovoljni z delovanjem nacionalke
Mahnič je poudaril, da se v zadnjem času v javnosti vrsti vedno več pobud o ukinitvi obveznega plačevanja RTV-prispevka in da državljani vedno pogosteje izražajo nezadovoljstvo nad delovanjem javne RTV-hiše.

Mahnič je napovedal, da bo SDM zbirala podpise v vseh večjih slovenskih krajih, potem pa bodo te podpise “predali predsednici komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Evi Irgl. Pričakujemo, da se na to našo pobudo odvije tudi seja komisije, kjer bi razpravljali in soočili različna stališča in mnenja.” Mahnič je novinarsko konferenco sklenil z mislijo, SDM vodi vrednota svobode, v svobodni družbi pa ne sme in ne more nihče nikogar prisiliti, da plačuje nekaj, česar ne želi ali ne potrebuje.

N. K.