Zadeva Stožice: Sodišče izločilo sodnico Špelo Koleta

Sodnica Špela Koleta.

Sodišče je ugodilo zahtevi enega od obtoženih v zadevi Stožice – nekdanjega direktorja Grepa Uroša Ogrina – in izločilo sodnico Špelo Koleta, zadevo pa dodelilo drugi sodnici, so za STA pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Kdaj se bo nadaljevalo sojenje v zadevi, v kateri je obtožen tudi ljubljanski župan Zoran Janković, še ni znano.

Odvetnik obtoženega Ogrina Boris Grobelnik je na predobravnavnem naroku decembra na ljubljanskem okrožnem sodišču o zahtevi za izločitev sodnice dejal, da gre za ustavno pravico do naravnega sodnika, saj naj bi bil spis Koleti predodeljen brez upravičenih razlogov. Zahteval je sicer tudi izločitev predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, vendar s to zahtevo ni bil uspešen.

Obtožnica v zadevi Stožice devetim fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Tožilstvo Jankoviću, ki se o očitkih na sodišču še ni izrekel, očita podpis po njihovem mnenju sporne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Zoran Janković in Zlatko Sraka ob nacionalni gradbeni sramoti – stadionu Stožice. (Foto: STA)

Janković je pred časom ocenil, da je to, kar mu očitajo, “popolnoma brezpredmetno”. Spomnil je, da javni del Stožic stoji, zasebnemu podjetju, ki je šlo v stečaj, pa da je “očitno zelo dobro pomagal, da je šlo v stečaj”.

Poleg Jankovića tožilstvo preganja še nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča, Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, ter nekdanjega direktorja javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja.

Preganjajo še vodjo občinskega oddelka za šport Marka Kolenca, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andreja Lavriča ter nekdanja gradbena nadzornika pri družbi DCC svetovanje in inženiring Boruta Skubica in Milana Črepinška iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor. Vseh devet je sicer vložilo ugovore na obtožnico, vendar je zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani ugovore zavrnil kot neutemeljene.

Demokracija

 • Vlado77

  Upam na obsodilno sodbo za Jankovića najmanj. Če bo spet kakšna pogojna je jasno , da smo v mafijski državi.

  • Lustrator

   To je jasno že zdavnaj – to, da ne on, ne nihče pomemben iz mafijske paradržavne druščine F21 ne gnije v zaporu, čeprav davkoplačevalski denar lupijo že 3 desetletja, je zelo zgovoren podatek. Zaradi državnega lastništva smo bili oškodovani za več kot 100 milijard € doslej, odgovarjal pa ni še nihče, čeprav se točno ve kdo je vodil katera podjetja in banke ter kdo jih je tja postavljal od osamosvojitve dalje.

 • dob

  Ta država naj sama sebi da prešernovo nagrado, ker doji psa.

  • Franjo Trojner

   Tota pa je res dobra! Škoda, da ne bo BOB leta, tam take preslišijo.

  • FORT WORTH

   +++Tisto je mogoce bolj podobno cucku…
   Hehehe

 • Janez Kepic-Kern

  Ta gospa sodnica?
  Se mi zdi, da ima izraz na obrazu
  – kot da bo ravnokar – zajokala?
  A se samo meni tako zdi?
  Morda se motim? Zbuja usmiljenje – vsaj meni, ki sem dober do žensk.
  S SVOJO PODOBO NIČ NE SIMBOLIZIRA -TAKO
  SLAVLJENEGA – NEODVISNEGA, SAMOSTOJNEGA SODSTVA. L.r. Janez K.Kern KOMENDA

 • MižekFiga

  Kdaj bo ZoranGutan PaviJanković postal temreljna osnova za komunistični živalski vrt v najlepšem mestu Ljubljana. Častni obtoženi občan bo čefur ddr. Kučan. Še10 let do nadaljevanja zgodbe!

 • samotoje

  Če bo šlo v takem tempu naprej, bodo izločili tudi vratarja na sodišču. Naročilo je jasno- Mafijanković ni kriv in kaj se sploh grejo.

 • Marijan

  Ciganarija

 • Olga101

  Bolje bi bilo, če bi pripeljali avstrijske sodnike in rdečo bando vso “izlocili”!

 • Janez Kepic-Kern

  MENI
  DELUJE
  TA GOSPA SODNICA – NEKAM NEBOGLJENO.
  Morda daje le tak vtis – morda je odločna? Ne vem.
  Sodniki so za nas državljane čisti – neznanci.
  Kakšna razlika v primerjavi z ZDA.
  ALI KDO OD VAS KDAJ GLEDA – JUDGE JUDY? Na TV. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • dež

  Da ne bi kdo nohtov grizel, zadeva gre počasi a zanesljivo proti zastaranju.

  • Anton

   A to ti je milan povedal al kučan?

   • dež

    To pravita OŠ matematika in zdrava kmečka pamet.
    Leta 2012 hišne preiskave, 2013 zaslišanja tožilstva, 2014 vložena obtožnica, 2018 ?! prvi narok in že prva zahteva za izločitev sodnikov. Pa članek na povezavi https://podcrto.si/skrivnosti-roka-furlana-tysona-iz-preteklosti/ si preberi. Tyson je družinski prijatelj od Saraorčanov.

 • cosmosjasnovidec

  Za tole kokvačo samo izločitev ne zadostuje ampak ampak je potreben popolen izgon iz sodišča.
  Ta golazen je z prejetimi podkupninami spravila za zapahe ter oškodovala že kopico nedolžnih ljudi čeprav se tega zaveda.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • Darth Vader

  no sedaj pa razmislite o sledečem……res je, da so v članku navedeni kriminalna združba, ki preko določenega omrežja kanalizira davkoplačevalski denar slovenskih in evropskih davkoplačevalcev v zasebne žepe z motivom večanja svoje zasebne neto vrednosti/premoženja…..in res je, da bo očitno sodišče brez milosti, glede na zavrnitve ugovorov in utegnjejo biti izrečene kar konkretne zaporne kazni…..ampak ti pezdeti se bodo usedl recimo za 5-10 let v “vikend zapor” odprti oddelek z internetom, telefonom, možnostjo odhoda v službo čez teden……in bodo ta denar, ki so ga pokradl in ga parkiral v nepremičnine v tujini in razne offshore tax-heaven sklade še oplemenitili……vmes pa bodo 2x tedensko jedli na stroške realnih slovenskih davkoplačevalcev (kdorkoli opravlja dejavnosti/funkcijo, kjer “delaš za” davkoplačevalski denar oziroma posluješ z državo, ni realni davkoplačevalec, ker ne deluje na prostem trgu ampak zato, da ga država lahko plača, pobira davke, prispevke in se preko državnih obveznic zadolžuje v imenu vseh državljanov)…..zdej sodišče si lahko v očeh slovenskega davkoplačevalca lahko povrne ugled in spoštovanje samo na en način pri teh tičih……in sicer je potrebno ovrednotiti koliko denarja je dejansko bilo pokradenega skozi to shemo javnega infrastrukturnega projekta, približno ugotoviti datume,kdaj se je posamezna ilegalna transakcija/posel zgodil, in od tistega dne skupaj z pripadajočimi zamudnimi obrestmi od omenjenih izterjat v korist proračuna…..pobrat njim in njihovim ožjim družinskim članom(sinovi, hčerke, sestre, bratje, očetje, mame) popolnoma vso premoženje, ga na dražbi prodat in z izkupičkom prodaje tega premoženja poizkusiti zapreti terjatve do proračuna republike slovenije oziroma bolj natančno, do proračuna slovenskih davkoplačevalcev

  • centurion

   Na koncu pa drhal ustrelit.

   • Darth Vader

    to je potem stvar osebnega okusa in razpoložjivosti kapitala…..ker na kitajskem takšnim, kot je janković in ta druščina, partija pobije še ožje sorodstvo, če imajo pa ožji sorodniki srečo, pa lahko samo plačajo kuglo, s katero je država eksekutirala takšnega falota, kot je jankovič…..evo en primer, upam da znaš angleško….v grobem pa…..nepremičninskega tajkuna vrednega več miljard dolarjev, ki je z nepremičninskimi transakcijami in ilegalnim zbiranjem sredstev opeharil ljudi…eksekutiral……ekekutiral so tudi člane ene borzne hiše, ki je izvajala prevaro preko vrednostnih papirjev na borzi…mislim da jih je blo 5….natednil so ostale kitajce…..partija jih je eksekutirala…. ”

    In some areas of China, there is no specific execution ground. A

    scout team chooses a place in advance to serve as the execution ground.

    In such case, the execution ground normally will have three perimeters:

    the innermost 50 meters is the responsibility of the execution team; the

    200 meter radius from the center is the responsibility of the People’s Armed Police; and the 2 km alert line is the responsibility of the local police. The public is generally not allowed to view the execution.

    The role of the executioner was fulfilled in the past by the People’s Armed Police. In recent times, the legal police force (Chinese: 法警; pinyin: fǎ jǐng) assumed this role.

    China currently uses two methods of execution. Since 1949, the most common method was execution by firing squad, which has been largely superseded by lethal injection, using the same three-drug cocktail pioneered by the United States, introduced in 1997. Execution vans are unique to China though.

    Lethal injection is more commonly used for “economic crimes”, such as corruption, while firing squads are used for more common crimes likemurder.

    There is a general trend towards moving to lethal injection, though.

    The cost of a lethal injection is cheaper, and according to a court

    official in Kunming, it lessens the risk of HIV in the cleanup of the firing squad. This method is promoted by the Central People’s Government as less painful and more humane, and it plans to phase out the use of firing squads by 2010.[7]

    A real estate tycoon in Lishui, Zhejiang

    Province, has received a death sentence for illegally raising 5.5

    billion yuan ($800 million) from the public, reported the Procuratorial

    Daily on Monday.

    Ji Wenhua, the president and legal representative of Lishui Yintai Real Estate Investment Company, was found guilty of fraudulent fund raising and embezzlement.

    Five other shareholders and senior managers from the Lishui Yintai group received death sentences with reprieves and imprisonment.

    Lishui Yintai Real Estate Investment Company Group was founded in 2002. It has several subsidiaries and branches in Zhejiang, Jiangxi and Hunan provinces.

    From 2003 to 2008, Lishui Yintai real estate group concealed its

    continual losses while using advertising to convince the public it was

    profiting.

    In order to continue operating, Ji and his accomplices raised funds

    from investors in Zhejiang and Hunan, knowing the company was unable to

    fulfill the contract.

    As of 2008, when Ji and his accomplices were arrested, Lishui Yintai

    had raised 5.5 billion yuan from the public through fraudulent methods,

    the court said.

    The intensified national macro policies in 2008 were a major cause of

    the capital chain break of the group, said Zheshang magazine.

    During the depression of the real estate industry in 2008, moneylenders began calling their loans from the real estate industry.

    Lishui Yintai group faced the same difficulty.

    In addition, the procuratorate found Ji and the senior managers

    accused led a lavish life relying on the money they raised from

    stockholders. It was submitted as evidence of illegal fundraising with

    purpose, said Zheshang magazine.

    Zhou Lei, a lawyer from Beijing-based

    Jianhao Law Firm, said it is illegal to raise funds from the public

    without the legally prescribed conditions and procedures.

    “The real estate industry requires a large amount of money to ensure

    construction,” Zhou said. “When the debt is due, they are inclined to

    raise funds to avoid going into receivership.”

    https://politicalvelcraft.org/2013/07/31/china-sentences-6-bankers-to-death-for-looting/

 • Janez Kepic-Kern

  TO ČUDNO, “ČUDAŠKO”, VPLIVANO?, “VNAPREJ DOGOVORJENO?”
  ALI
  NE VEM KAKŠNO ŠE – “SOJENJE” NA SLOVENSKIH SODIŠČIH
  NAJ
  ŽE KONČNO ENKRAT – VZAME V DELO
  NA
  SVOJ DNEVNI RED – PARLAMENT R. SLOVENIJE.
  Tole ni več ničemur podobno. Se zdi.
  Mislim seveda na primere, ki so vsakomur očitno – čudno” vodeni.
  Nekateri ali veliko primerov je seveda verjetno izvedenih – korektno.L.r. Janez K.Kern KOMENDA

 • VERZIFIKATOR

  Gre počasi iz prometa?
  Zastarelo je vozilo,
  se bo končno nagonilo
  s ceste zmešano koreto?

 • Andrej

  Stožice se bodo prej sesule od starosti, preden bo kdo konkretno odgovarjal za to sramoto. Pa še takrat bodo verjetno našli kakšnega abstrakrnega krivca. Kurirja, recimo.