fbpx

Zaradi covida umrlo že 4556 ljudi, ki se niso cepili

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Včeraj smo poročali o tragični smrti 20-letnice, ki so jo v začetku tedna sprejeli v UKC Ljubljana. Primer so prijavili kot mogočo povezavo s cepljenjem proti covidu-19, je na včerajšnji tiskovni konferenci potrdil minister za zdravje Janez Poklukar. Zato je vlada po priporočilu strokovne skupine začasno zaustavila cepljenje z omenjenim cepivom, stekli pa so tudi vsi predpisani postopki, da se razjasnijo vse okoliščine. Grozljiva je misel, da je mlado življenje ugasnilo za posledicami cepljenja. Še bolj pa je grozljiva misel, da je za posledicami covida-19, od pričetka epidemije, ugasnilo veliko več življenj v Sloveniji, 4556. Ker še ni bilo na voljo cepiva ali pa se niso želeli cepiti (seveda obstaja možnost, da je kakšen izmed njih s hudimi pridruženimi boleznimi bil tudi cepljen). Ogromno pa je tudi dolgoročnih posledic, s katerimi se ljudje borijo, po tem, ko so covid-19 preboleli in preživeli, kar je nazorno prikazal Mitja Okorn v dokumentarnem filmu. 

Za zagotavljanje učinkovitosti cepljenja ni pomembna le primerjava, koliko jih je umrlo od cepljenja in koliko od covida-19, izjemnega pomena je tudi podatek, da se je polno cepilo skoraj milijon Slovencev, ki so se zaščitili pred hudim potekom bolezni in morebitne smrti. Če cepiva ne bi bilo, bi bilo število smrti veliko, veliko višje. Po teh podatkih lahko rečemo, da prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja, čeprav je vsaka smrt, ne glede na to, kaj jo povzroči, tragična.

Na spodnjem grafu je prikazana statistika mrtvih v prometnih nesrečah v Sloveniji. Številke se odločno nižajo, kar je spodbudno, vendar kljub temu vsako leto ljudje na cestah umirajo. Pa zaradi tega še niso prepovedali avtomobilov ali določenih znamk avtomobilov, ker statistika kaže, “da je največ udeleženih avtov v smrtnih primerih prometnih nesreč določene znamke”. Poudarjamo, to ne zmanjša bolečine, ki jo je povzročila smrt 20-letnice, želimo le poudariti, da je vsaka stvar, ki jo počnemo, povezana z določenimi tveganji. Se vozimo s kolesom, gremo na letalo, pojemo določeno hrano. A če je pri tem več prednosti kot tveganja, bomo te stvari tudi počeli. Če pa pride do neljubega dogodka, ne bomo kar za vse ljudi teh stvari prepovedali ali ukinili.

Smrti na cestah (Foto: Varnapot.si)

Dobrobiti cepiva so bistveno večje od tveganj
Na včerajšnjih anticepilskih protestih v Ljubljani se je oglasil tudi oče umrle 20-letnice, ki je bil kritičen do tega, da se pri dotičnem cepivu ni opozarjalo, da je lahko neprimerno oziroma nevarno za mlajše osebe. Gre namreč za zelo redke mogoče stranske učinke po cepljenju s tem cepivom, so navedli že spomladi. Evropska agencija za zdravila (Ema) je konec aprila sporočila, da se lahko strdki pojavijo v zelo redkih primerih, in sicer v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic. Največ možnosti, da pride do tega zapleta, je v treh tednih po cepljenju. Primeri strdkov, ki so jih takrat preučili, so bili podobni primerom, ki so se pojavili po cepljenju s cepivom AstraZenece. Čeprav je Ema sporočila, da gre za zelo redek stranski učinek cepiva, pa je obenem tudi poudarila, da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj.

Je pa vlada iz preventivnih razlogov, dokler se ne razišče, ali je smrt posledica cepljenja in da se razjasnijo vse okoliščine, začasno ustavila cepljenje s cepivom Janssen.

Anita Gužvič