Zavod sv. Stanislava bo odlikovan s srebrnim redom za zasluge za nadaljevanje dolge in uspešne izobraževalne tradicije

Foto: YouTube

Ob 25. obletnici delovanja Zavoda sv. Stanislava bo predsednik države Borut Pahor zavodu podelil odlikovanje v obliki srebrnega reda za zasluge za nadaljevanje dolge in uspešne izobraževalne tradicije. Iz urada predsednika so sporočili, da se bo Pahor danes udeležil tudi proslave ob dnevu državnosti in zaključku šolskega leta, ki bo potekala v organizaciji Škofijske klasične gimnazije. 

Ljubljanski škof dr. Anton Bonaventura Jeglič je v začetku prejšnjega stoletja ugotovil, da je nujno potrebna ustanovitev zavoda in gimnazije, ki bosta izoblikovala dijake v duhu, da bodo ti postali izobraženi, zavedni in zgledni kristjani. S pomočjo duhovnikov in sredstev vernikov je zamisel uresničil tudi v praksi in prispeval h gradnji poslopja.

Prostori so bili namenjeni za domobrance in nasprotnike komunizma
Konec II. svetovne vojne je zavod zasedla OZNA in ga preoblikovala v največje koncentracijsko taborišče, namenjeno za domobrance in druge nasprotnike komunizma. V obdobju od maja do avgusta 1945 so od tod v smrt odpeljali številne Slovence, kot tudi Nemce, Hrvate in Srbe. Prostore je leta 1945 zasedla jugoslovanska armada in jo preuredila v vojašnico. Po osamosvojitvi države so bili prostori Zavoda sv. Stanislava vrnjeni v roke ljubljanske nadškofije, ki velja za njenega prvotnega lastnika.

Novembra 1992 je ljubljanski nadškof metropolit dr. Alojzij Šuštar po navedbah STA ponovno ustanovil Zavod sv. Stanislava za vzgojo in izobraževanje, kar je prispevalo k postopnemu delovanju dijaškega doma, gimnazije, Slovenskega doma, osnovne šole, vrtca, glasbene šole in študentskega doma. Poudariti je treba, da so nekdanji dijaki iz Škofijske gimnazije s svojim udejstvovanjem pomembno zaznamovali cerkveno, kulturno, znanstveno in politično življenje na Slovenskem, med njimi so med najbolj znanimi France Bučar, prevajalec Janko Moder in klasični filolog Kajetan Gantar.

N. Ž.

 • Antonius

  Nič posebnega. Pahor se s tem odlikovanjem prilizuje verujočim volivcem, ker ima predsedniške volitve pred seboj. Petindvajsetletnica Zavoda sv. Stanislava Pahorju pomeni manj, kot odlikovanje, ki ga je podelil nekemu organizatorju, ki je v akciji Očistimo Slovenijo, neko pomlad s sotrudniki pobiral smeti.
  Pahor je narcisoiden blefer, ki se ima za svojo izvolitev na mesto predsednika države zahvaliti drugorazrerdnemu Türku.
  Ko bodo po strankah postali pametnejši, bodo predlagali in podprli kandidate modrostnih let, ki v vlogi predsednika države ne bodo podrejeni strankarskim elitam in se obnašali celo tako nezrelo, kot je to počel absolutno premlad, manekenski narcisoid Pahor.
  Pahorjeva neodvisnost od dnevne politike se lepo zrcali v sestavi Ustavnega sodišča. S predlaganimi kandidati za potrditev v parlamentu je poskrbel, da je večina od devetih ustavnih sodnikov zvesta partijskim pričakovanjem in navodilom. Ddr. Jakliča za evropsko sodišče je škartiral s ponujeno možnostjo v parlamentu, da so parlamentarci prvič izbirali med več kandidati, drugič si pa tovrstne svinjarije ni upal privoščiti.
  Celo predsednik Ustavnega sodišča dr. Petrič ni bil tako neodvisen in “nedolžen”, kot se je delal.
  V spominu nam bo ostal zaradi sramotne udeležbe v stožiški športni dvorani, ko so prepevali Avanti popolo, babdiera rosa in po odločitvi o prepovedi poimenovanja Titove ceste, niso pa zaradi žaljenja čustev prizadetih prepovedali mahanje z zastavami s krvavo komunistično zvezdo.
  Pahorjevo podeljevanje državnih odlikovanj je predvsem zloraba položaja za lastno promocijo.
  To je dokazal s tem, da je absolutno prehitro odlikoval smučarskega skakalca Petra Prevca, ki niti s svojo športno kariero še ni končal. Športnike se vendar za njihove dosežkein minulo delo v športu odlikuje po petdesetem letu navzgor.

  • Kosobrin

   Tipičen komentar in nebuloze desnega.

   • MEFISTO

    Majorja KOS-a bolijo ušesa.

 • Anton

  škoda ker se nisem odločil za to gimnazijo:(

 • andreas82

  Slovenska cerkev kaj ti je tega treba;)? Sprejemati medse človeka, ki je odgovoren miljarde, za katastrofalno socialno politiko, dobri ste, da ga sprejemate, jaz bi mu odrekel gostoljubje! Naša država je nepoštena, nedelo in lenoba naj bi bila greh po krščanskih merilih, kaj imate s človek ki vse to vodi iz položaja predsednika SD, prej kot premier in sedaj kot predsednik. Pahor odstop!