Zavožen projekt eNaročanje: Je ministrica Milojka Kolar Celarc zavajala javnost vse od aprila?!

Milojka Kolar Celarc (Foto: STA)

Poslanka SDS Jelka Godec je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z revizijo Računskega sodišča Republike Slovenije glede projekta eNaročanje. Ta je samo še eden v nizu spodletelih projektov trenutne ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc iz vrst SMC. Računsko sodišče je ministričin projekt, ki naj bi po njenih besedah “z uvedbo eNapotnice in eNaročanja” Slovenijo spremenil v “eno izmed redkih držav, ki ima tako celovito in učinkovito urejen elektronski sistem za celoten zdravstveni sistem,” ocenilo za vse prej kot celovit in učinkovit. Računsko sodišče je našlo vrsto nepravilnosti in izdalo priporočila, kako naj bi se takim fiaskom v prihodnosti izognili.

Poslanka SDS Jelka Godec je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z revizijo Računskega sodišča Republike Slovenije glede projekta eNaročanje. V svojem vprašanju je Godčeva izpostavila, da je računsko sodišče delo ministrstva za zdravje pod taktirko ministrice Kolar Celarc ocenilo kot neuspešno. Razlog temu naj bi bila vrsta nepravilnosti v zvezi s projektom eZdravje, ki ga sestavlja 20 informacijskih rešitev. Te rešitve naj bi po besedah ministrice “v zdravstvo in pacientom prinesle večjo varnost in kakovost.” Edina težava, ki preprečuje, da bi to držalo, je dejstvo, da kar sedem izmed teh rešitev ne deluje v polnosti. Kakor je v oceni računskega sodišča zapisal revizor: “Navedbe ministrstva glede statusa projekta eZdravje po oceni računskega sodišča niso v celoti izražale dejanskega stanja.” Kar za ostale smrtnike pomeni, da stvar ne deluje, kakor bi morala oziroma kakor je bilo rečeno, da naj bi delovala. Z drugimi besedami: nekdo laže, kakor pes teče.

Kakor je zapisala Godčeva, je računsko sodišče zaradi neuspešnosti ministrstvu za zdravje priporočilo, “da za prihodnje projekte uvede celovito metodologijo projektnega vodenja” in “opredeli postopke ravnanja v primerih, ko izvajalci zdravstvene dejavnosti niso pripravljeni uporabljati informacijskih rešitev eZdravja.”

Poslanko SDS je med drugim zanimalo, ali je ministrica Celarc aprila letos zavajala javnost, ko je trdila, da je projekt eNaročanje funkcionalen. Drugo vprašanje, ki kar kliče po odgovoru, pa je, ali namerava vlada karkoli ukreniti glede priporočil računskega sodišča v zvezi z očitno zavoženim projektom, kakršen je eNaročanje.

Vrsta nepravilnosti in nesposobnosti
To ni prvič, da se je ministrica za zdravje znašla pod plazom kritik. Njeno ministrovanje je tako posuto z obtožbami o nesposobnosti, ki so letele tako s strani opozicije kakor tudi koalicijskih partnerjev. “Ves čas vemo, da je ministrica nesposobna pripraviti korektne predloge. Takšne norosti in toliko laži z njene strani pa nisem pričakoval,” je za STA dejal poslanec DeSUS in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ni prejel.

Taki komentarji niso osamljen primer, ko je govora o ministrici Kolar Celarc. Njen odstop so ravno tako pred časom zahtevali v Zdravniški zbornici ter sindikatu Fides. V povezavi z incidentom v izolski bolnišnici je takrat predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina povedal, da “ministrica nosi najmanj objektivno odgovornost za ta tragični dogodek, ki je posledica predolgih čakalnih dob. Z njenim neukrepanjem pri skrajševanju čakalnih dob in nerazumevanjem potrebe po odpravi vzrokov, ki so pripeljali do problemov v zdravstvu, se pojavlja tudi vprašanje subjektivne odgovornosti.”

Ministrica je takrat interpelacijo na presenečenje mnogih uspešno prestala, a dejstvo ostaja, da z njenim delom niso zadovoljni niti člani njene lastne stranke, pa čeprav so jo v kritičnih trenutkih vseeno podprli. Navsezadnje vrana vrani le ne izkljuva oči.

I. Š.