fbpx

Zbor za republiko javno poziva Cerarjevo vlado, naj se odzove: “Kaj ste storili, da se pranje denarja v NLB razišče?”

V Zboru za republiko so izjemno razočarani nad medlim oziroma ničelnim odzivom slovenskih državnih institucij, ki bi morale opraviti svoje delo v povezavi z največjo bančno afero v zgodovini države. Slovenska kritična javnost, ki je sicer že navajena zakulisnega izčrpavanja Nove Ljubljanske banke in drugih sumljivih poslov odgovornih, je v zadnjem času pretresena ob informaciji, da je NLB v letih 2009 in 2010 oprala skoraj milijardo dolarjev umazanega denarja iz Irana, države, ki je bila v tem času pod mednarodnim embargom. V Zboru za republiko opozarjajo, da so vsa imena takratnih predsednikov in članov nadzornih svetov ter uprav NLB znana, kot so znana tudi imena takratnega guvernerja Banke Slovenije, ministra za finance, predsednika vlade, ministrice za notranje zadeve, generalnega direktorja slovenske policije itd. Navedene zato javno pozivajo, naj se odzovejo in povedo, kaj so vedeli in zakaj niso ukrepali. Prav tako odgovore želijo od trenutne vodstvene ekipe.

“Vsi ti omenjeni so bili pravočasno seznanjeni s čudnim izvorom tako velikih denarnih sredstev iz čudnih naslovov, katerim je NLB nakazovala ta sredstva, pa vendar je vodstvo NLB iranskega “poslovodjo” celo oprostilo plačila prilivne provizije in mu omogočilo celo uporabo osebne spletne banke (Proklik),” so v svoji ponedeljkovi izjavi za javnost ogorčeno zapisali v Zboru za republiko.

Glede na to, da gre za celo vrsto bančnikov, politikov, kriminalistov in drugih, ki so vedeli za vse to in pri tem morali soglašati ali celo aktivno sodelovati, so vse skupaj očitno prikrili. V zboru menijo, da gre za utemeljen sum organiziranega kriminala velikih razsežnosti. Zato javno sprašujejo generalnega državnega tožilca Draga Šketa, direktorja Urada za preprečevanje pranja denarja Darka Muženiča, generalnega direktorja slovenske policije Marjana Fanka in odgovorne njim nadrejene (ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ministrico za finance Matejo Vraničar Erman, ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar in predsednika vlade  dr. Mira Cerarja), kaj so oziroma kaj bodo storili, da se utemeljeni sum organiziranega kriminala razišče, kriminal pa preganja po uradni dolžnosti.

Prav tako v Zboru za republiko predsednika uprave NLB, Blaža Brodnjaka, sprašujejo, ali je po razkritju pranja denarja odredil kakršenkoli nadzor in ugotavljanje odgovornosti znotraj banke.

T. F.