fbpx

Ženski del delegacije ministra Počivalška zopet neprimerno oblečen. Tokrat v muslimanskih pokrivalih

Minister Zdravko Počivalšek in Dijana Madžarac. (foto: Požareport)

Delegacija gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je po protokolarnem spodrsljaju v Združenih arabskih emiratih ponovno naredila velik zdrs. Po preveč razgaljenih dekoltejih so uslužbenke ministrstva v Iranu nosile naglavne rute, ki niso del evropske kulture.  

Če so bile dame v gospodarski delegaciji v Dubaju preveč razgaljene – z odprtimi dekolteji in prekratkimi krili – so v Iranu tudi tokrat prestopile mejo dobrega okusa. Med nedavnim obiskom Irana predsednika države Boruta Pahorja, ki ga je spremljal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, se je njegov ženski del ekipe opremil z naglavnimi muslimanskimi rutami, kot jih morajo v javnosti nositi ženske v Iranu, piše Požareport. S tem pa so poteptale temeljne evropske vrednote in dolgoleten boj za žensko emancipacijo v Evropi.

To pa ni prvič, da so se slovenske politične predstavnice odele v muslimanska pokrivala, ki so znak zatiranja žensk in neenakopravnosti žensk v islamskem svetu. Enako je storila tudi slovenska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je v Iran potovala z delegacijo evropskih komisarjev. Medtem ko številne evropske države vse po vrsti ukinjajo burke zaradi spodkopavanja evropske kulture in varnosti, se naši politiki na obiskih v islamskih državah priklanjajo njihovi kulturi na način, da prevzemajo njihove navade.

Violeta Bulc v Iranu

Violeta Bulc v Iranu.

Ženske nimajo nikakršnih pravic
Iranska vlada je še lansko leto sprejela več ukrepov, ki še bolj spodkopavajo pravice žensk. Z njimi jim je onemogočen dostop do kontracepcijskih sredstev in prostovoljne sterilizacije, ukrepi podpirajo nekaznovanost v primerih nasilja nad ženskami ter ženskam onemogočajo dostop na trg dela. Organizacija Human Rights Watch je v svojem poročilu o človekovih pravicah za Iran navedla, da se je položaj žensk posebej poslabšal. To je v svojem zadnjem poročilu potrdil tudi Ahmad Šahid, posebni poročevalec Združenih narodov za Iran.

Iran redno izvaja smrtno kazen med mladoletniki
Iran je teokratska država, kjer še vedno vsakoletno usmrtijo več sto ljudi. Po podatkih Amnesty International predstavlja Iran drugega največjega eksekutorja smrtnih kazni na svetu, saj so v letu 2014 usmrtili 289 ljudi, neuradna številka pa naj bi bila še mnogo višja, saj so informacije o smrtni kazni pogosto zavite v skrivnost.

Poročilo prav tako kaže, da je Iran med leti 2005 in 2015 izvedel kar 73 usmrtitev mladoletnih prestopnikov. Po podatkih OZN pa je trenutno na smrt obsojenih še najmanj 160 mladoletnih prestopnikov.

M. P.