Nov zavajajoč način “hipotetičnega” raziskovalnega novinarstva okrog nabav zaščitne opreme

Datum:

Alenka Marovt, 24ur, je pripravila nov zavajajoč članek na temo nabave zaščitne opreme pri družbi Acron in z računi, kakšni bi bili prihranki, če bi opremo nabavili neposredno. Ob tem “pozabi” povedati, da bi bila nabava brez posrednikov še bolj tvegana, proizvajalci so namreč zahtevali hitre odločitve in vnaprejšnja plačila, pri njih in v tranzitu pa so se dogajali tudi zasegi. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je že večkrat povedal, da so bila tveganja neposrednih nakupov prevelika.

Na spletnem portalu 24ur.com je Alenka Marovt pripravila še en članek, v katerem napada vlado z naslovom: “Država bi pri poslu z Acronom prihranila 16,6 milijona, če bi maske kupila neposredno pri proizvajalcu.” V članku med drugim problematizira ceno mask v okviru poslov Zavoda RS za blagovne rezerve z družbo Acron.

Hipotetično raziskovalno novinarstvo
Marovtova v nadaljevanju članka tako zapiše glede načina kupovanja mask: “Naredili smo hipotetični izračun prihranka države, če bi posel izpeljala neposredno pri proizvajalcih in če bo Acron izpeljal posel v celoti po pogodbeno določeni ceni in količini. Po naših izračunih bi ta prihranek znašal kar 16,6 milijona evrov ali več kot polovico 30-milijonske pogodbene vrednosti med Acronom in Zavodom za blagovne rezerve.”

Foto: posnetek zaslona

Nabava brez posrednikov bi bila še bolj tvegana
Marovtova seveda “pozabi” dodati, da je bila neposredna nabava zaščitnih mask tekom epidemije še bolj tvegana, kot s posredniki. Proizvajalci so namreč zahtevali hitre odločitve o nakupu in vnaprejšnja plačila, kljub temu pa dobava ni bila zanesljiva. Dogajali so se zasegi opreme v državah proizvajalcev, prav tako pa tudi v tranzitu.

Foto: epa

Počivalšek že večkrat povedal, da so bila tveganja neposrednih nakupov prevelika
“Država navadno to tudi počne. Ko so razmere običajne. V razmerah, ki so vladale sredi marca in so bile daleč od običajnih, pa je bila skupna ocena vseh, ki so bili udeleženi v odločitve o nakupih, da so tveganja neposrednih nakupov za državo prevelika,” je nedavno v intervjuju za tednik Demokracija pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Foto: Demokracija

Povedal je še: “Govorimo o milijonskih zneskih in zanima me, česa bi me obtoževali danes, če bi dal zeleno luč za neposredne nakupe, ki bi se končali s fiaskom. Nekaj takega so doživeli v Nemčiji, Belgiji pa še marsikje …”

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...