Socialistični raj? Venezuelo zaradi pomanjkanja goriva ohromile dolge kolone pred bencinskimi črpalkami, in to kljub temu, da gre za z nafto najbogatejšo državo na svetu

Datum:

V Venezueli, ki za številne levičarje predstavlja zgled idealne socialistične države, prebivalci še vedno le stežka pridejo do goriva. Gre za popoln paradoks, saj je ravno Venezuela z nafto najbogatejša država na svetu. Uničujoči socializem je torej tudi v tej državi pustil neizbrisno sled. Slednje potrjujejo najnovejša poročila, po katerih naj bi v mestu San Cristóbal na zahodu Venezuele na gorivo naenkrat čakalo kar 700 ljudi.

                   

Venezuela, ki za številne slovenske levičarje predstavlja zgled idealne socialistične države, je država paradoksov. Slednje se jasno pokaže že pri oskrbi z gorivom. Čeprav gre za državo z največjimi zalogami nafte na svetu, mora namreč Venezuela gorivo uvažati. Nezadovoljstvo prebivalstva, ki se kaže v uporu proti socialističnemu diktatorju Nicolasu Maduru, tako ni nikakršno presenečenje. V omenjeno situacijo je namreč državo pripeljala ravno nesposobna socialistična politika, katere posledici sta bili med drugim tudi dolgoletno izčrpavanje državnega naftnega podjetja PDVSA z namenom financiranja socialnih programov ter pomanjkanje investicij.

Na gorivo čakali tudi štiri dni
Glede na nesposobnost tamkajšnje socialistične politike ne čudi dejstvo, da smo v zadnjem času pogosto priča poročilom o dolgih čakalnih vrstah pred venezuelskimi bencinskimi črpalkami, do katerih prihaja zaradi skrajno omejene oskrbe z gorivi. Spletni portal Breitbart tako na primer poroča o tem, da je samo v nedeljo v mestu San Cristóbal v zvezni državi Táchira na zahodu Venezuele na gorivo čakalo kar 700 ljudi. Na proteste prebivalcev, naj jim država zagotovi gorivo, ter dolge kolone pred bencinskimi črpalkami, ki so popolnoma ohromile tamkajšnje ulice, je med drugim opozorila lokalna novinarka Zulma Lopez, ki je PDVSA pozvala k boljši preskrbi z gorivom. Ob tem je potrebno poudariti, da so bile med ljudmi, ki so morali v San Cristóbalu na gorivo čakati do štiri dni, tudi mnoge starejše osebe z različnimi zdravstvenimi problemi. Kaotičnega stanja so se prestrašile tudi socialistične oblasti, ki so za nadzor distribucije goriva uporabile dobro opremljene člane nacionalne gardeVozniki so bili pri tem omejeni na nakup 40 litrov goriva na vozilo.

Diktatura krade denar in ga kopiči zase
Podobne so tudi razmere drugod po državi. Venezuela je bila v racionalizacijo dostopa do goriv, ki jo nadzirajo vojaki, prisiljena zaradi skrajno omejene oskrbe s strani državnega naftnega podjetja PDVSA. Venezuelski predsednik, sicer podpornik upornikov proti Maduru, Juan Guaidó, je v nedeljo povedal: “Kako to, da lahko pošiljajo nafto na Kubo in ne v lastno državo? Absurdno je, da v državi, bogati z nafto, ni goriva /…/ diktatura krade denar in ga kopiči zase, vendar nam ne more odvzeti naše prihodnosti.”

https://twitter.com/Presidencia_VE/status/1129798701747195912

M. D.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...