“Šola na hribčku” v Stični dobila novo preobleko

Datum:

V torek je v okviru celovite energetske sanacije objektov v občini Ivančna Gorica potekalo odprtje prenovljene Podružnične šole Stična. Projekt energetske sanacije je zajemal obnovo fasade, strehe, zamenjavo oken in zamenjavo vira ogrevanja. Prenovljena stavba, ki je bila zgrajena daljnega leta 1904, bo tako prijaznejša za uporabnike, predvsem pa energetsko bolj varčna.

Slovesnost ob odprtju prenovljene šole je potekala v dvorani kulturnega doma v Stični, nastopili pa so učenci Podružnične šole Stična in malčki iz enote Vrtca Ivančna Gorica, ki ima svoje prostore v poslopju šole. Zbrane krajane in starše je najprej nagovoril ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar, ki je izrazil zadovoljstvo, da je Občini Ivančna Gorica v sklopu projekta energetske prenove javnih objektov uspelo obnoviti tudi stiško staro šolo, saj je stavba pomembna tudi z vidika kulturne dediščine. Na kratko je orisal dolgo zgodovino šolstva v Stični, v kateri je imela prav stavba zdajšnje podružnične šole pomembno vlogo. “Vlagati v šolstvo pomeni vlagati v prihodnost in naše otroke,” je še povedal in se zahvalil Občini Ivančna Gorica ter vsem drugim, zaslužnim za nove pridobitve.

Šola bo po energetski sanaciji namesto 11 tisoč, porabila le 1500 litrov kurilnega olja
V nadaljevanju je projekt obnove predstavil podžupan Tomaž Smole. Občina Ivančna Gorica je o obnovi stavbe razmišljala že pred leti, vendar je bilo treba premagati marsikatero administrativno oviro, urediti lastniška razmerja, najti ustrezne dogovore s spomeniškim varstvom in seveda tudi sredstva za sanacijo. Zato se je še posebej zahvalil Krajevni skupnosti Stična, energetskemu managerju občine Ivančna Gorica dr. Simonu Muhiču, projektantu Benu Muhiču in izvajalskemu podjetju Dulc. Kot je povedal, kljub temu, da vsa dela niso bila dokončana pred začetkom novega šolskega leta, je pouk z razumevanjem vodstva šole in staršev stekel nemoteno.

Svoje zadovoljstvo pa je izrazil tudi župan Dušan Strnad, saj je bilo v preteklosti vloženih veliko naporov, da je lahko prišlo do izvedbe projekta, in ne nazadnje, tudi gradbena dela so bila zelo zahtevna. “Vsem, ki bodo prestopali šolski prag, vsakodnevno želim, da bi se v tej starodavni stavbi čim bolje počutili, otroci pa čim več naučili, da bodo zrasli v ponosne Stičane in ponosne občane naše občine.”

Podružnična šola Stična je ena od štirih objektov v Občini Ivančna Gorica, kjer so letos izvajali energetsko sanacijo. Poleg nje so bila dela že zaključena na šoli na Muljavi, dela se zaključujejo tudi na šoli v Ambrusu in vrtcu v Višnji Gori. Za projekt celovite energetske prenove javnih objektov je občina uspešno kandidirala in pridobila nepovratna sredstva iz Javnega poziva za sofinanciranje energetske prenove stavb, ki ga je objavilo ministrstvo za infrastrukturo. 

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...