Španija razglasila izredno stanje in uvedla policijsko uro! Manjšinska socialistična vlada bo lahko izredno stanje podaljševala vse do maja!

Datum:

Španski socialistični premier Pedro Sanchez je v nedeljo, 25. oktobra 2020, razglasil že drugo stanje izrednih razmer v državi, s čimer so bila oblastem podeljena dodatna pooblastila za omejevanje osnovnih svoboščin in vpeljavo policijske ure. Razlog za izredno stanje je eksplozija okužb s covid-19 v drugem valu pandemije wuhanskega koronavirusa.

                   

Za začetek bodo izredne razmere v Španiji veljale za obdobje 15 dni, po potrebi bodo oblasti s soglasjem parlamenta stanje  izrednih razmer razvlekle vse do 9. maja 2021.

Policijska ura  Španiji bo veljala med 23.00 in 6.00 uro zjutraj. Po strogosti je to primerljivo z Belgijo, kjer policijska ura velja od polnoči pa do 5.00 ure zjutraj. Za primerjavo, policijska ura v Franciji velja med 21.00 in 6.00 uro zjutraj. Policijsko uro so ravno tako uvedli v Italiji in Grčiji, že pred časom pa v Srbiji.

Dezinfekcija ulic na severozahodu Španije v Ourensu. (Foto: EPA)

Lokalne oblasti lahko prepovejo potovanje v ali iz določenega kraja
Zbiranje je po novem v Španiji omejeno na največ šest ljudi, lokalne oblasti pa imajo pooblastilo omejevanja potovanj v in iz njihovega kraja. Po poročanju RT je španski premier Pedro Sanchez stanje v pandemije covid-19 v Španiji opisal kot “ekstremno” in dodal, da “celotna Evropa sprejema ukrepe za omejitev gibanja.” Manjšinska socialistična vlada upa, da bodo strožji ukrepi pripomogli k znižanju število primerov novih okužb na 25 na sto tisoč ljudi. Trenutno je namreč okuženih 400 na sto tisoč ljudi. “Pred nami je dolga pot,” je povedal Sanchez.

Stanje epidemije covid-19 26.10.2020 v Španiji (vir: Google)

V Španiji je po zadnjih podatkih število okužb preseglo milijon. Zaradi wuhanskega koronavirusa je umrlo 34.752 ljudi. Samo v zadnjem tednu so v Španiji potrdili 112.157 novih primerov covid-19, kar je več kot 10 odstotkov vseh okužb od začetka pandemije.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...